Pluimveehouderij

Foto & video 1547 x bekeken

Belgen breiden uit naar 92.000 hennen

Joachim Laeremans en Cindy Cools uit Geel (B) bouwden hun kooistallen om en zetten een nieuwe etagestal neer.

Foto

 • Joachim Laeremans (37) en zijn vrouw Cindy Cools (36) poseren voor hun nieuwe twee-etagestal in het Vlaamse Geel. De stal biedt plaats aan 60.000 kippen. De twee omgebouwde kooistallen – waarin voorheen 50.000 kippen zaten – bieden nu plaats aan 32.000 volièrehennen.


  Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Bouke Poelsma en Hans Bijleveld

 • Cindy Cools is kapster. Zij heeft op enige kilometers van het leghennenbedrijf een eigen kapsalon. In de nabije toekomst krijgt ze een kapsalon aan huis. De ruimte voor de stal wordt hier voor ingericht. „Wij hebben drie kleine kinderen. Bovendien helpt Cindy mee op het leghennenbedrijf en doet ze ook de administratie. Dan is het praktischer dat ze haar salon hier krijgt”, vertelt Joachim Laeremans.

 • Op 21 september was er open dag op het leghennenbedrijf. „Met 450 bezoekers mogen we gerust van een geslaagde dag spreken”, zegt Joachim Laeremans.

 • In 2010 kochten Joachim en Cindy een stuk aanpalende grond bij. Begin 2011 hadden ze de benodigde vergunningen voor de stalbouw binnen. In april begonnen ze met het grondwerk. „We hebben een goede bouw gehad”, vertelt Joachim Laeremans. De leghennenhouder hoeft niet lang na te denken wanneer hij wordt gevraagd naar de achterliggende gedachte van de etagestal. „We besparen bouwkosten en kunnen in één keer 60.000 extra kippen houden.”

 • Dit is de noodstroomvoorziening. Rechts zijn de inverters zichtbaar. Die zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom.

 • De stal is ingericht met het vernieuwde Veranda Aviary-volièresysteem van Vencomatic.

 • Joachim Laeremans wilde een systeem met op ieder niveau voer, water en legnesten. Daarnaast vindt hij het prettig dat Vencomatic op minder dan een halfuur rijden kantoor houdt.

 • De stal heeft een betonnen tussenvloer.

 • De roosters in het volièresysteem lopen schuin af richting de nesten. Systeemeieren rollen zo automatisch de nesten in. „Dat bespaart arbeid. Nu hoeven we geen systeemeieren te rapen, maar alleen de eventuele grondeieren.”

 • Het volièresysteem heeft een verschillende voor- en achterkant. Aan de voorkant kunnen de hennen op en uit de stellingen springen. Aan de achterkant zitten de legnesten. Er zijn dus twee verschillende gangpaden: een met aan beide kanten een 'voorkant' en een met aan beide kanten een 'achterkant'.

 • De achterkanten van de legnesten kunnen worden geopend om in de nesten te kunnen controleren.

 • De hele stalvloer is strooiselruimte. De kippen – die op 26 september in de stal kwamen – kunnen onder alle stellingen doorlopen.

 • Ook voor de kinderen was er het nodige vertier.

 • Voor bezoekers was er een natje en een droogje.

Of registreer je om te kunnen reageren.