Pluimveehouderij

Foto & video 41260 x bekeken 4 reactieslaatste update:12 okt 2012

Nieuwe stal voor 19.000 ouderdieren

Mts. Ter Groot in Langeveen (Ov.) verdubbelde haar bedrijfscapaciteit. Ze bouwden een vierde stal voor 19.000 vleeskuikenouderdieren.

Foto

 • Raymond (39) en Diane (36) ter Groot hebben de capaciteit van hun vleeskuikenouderdierenbedrijf in Langeveen (Ov.) verdubbeld. Ze bouwden een nieuwe stal voor 19.000 dieren. Op de foto poseren ze met hun dochters Iris (7) en Esmé (3). Raymond en Diane namen het bedrijf in 2008 definitief over. Vader Jan ter Groot (70) stapte toen uit de maatschap. Hij werkt nog steeds mee op het bedrijf en mag niet op de foto ontbreken.


  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 94 meter lang en 28 meter breed en is op dit moment bedekt onder een laag sneeuw. In de eerste week van de bouwvak begon de familie Ter Groot met het uitgraven van de nieuwe stal. In de maanden die volgden werden de bouwlieden flink gehinderd door de vele regen. „We moesten steeds door de buien heen werken. Mede daardoor hebben we enkele weken vertraging opgelopen. Gelukkig hebben we de laatste weken nog wel wat schade in kunnen halen”, vertelt Raymond ter Groot, die tijdens de bouw volledig mee kon werken. De stallen op het bedrijf staan sinds half augustus leeg. „Het werken met twee verschillende leeftijden zie ik niet zitten.”

 • De familie Ter Groot begon in 1970 met de opfok van ouderdieren. Daarvoor hielden ze vleeskuikens. De stal waarin het destijds allemaal begon is nog steeds in gebruik. Deze staat achter het woonhuis en is niet zichtbaar op de foto. In 1984 bouwde de familie Ter Groot een tweede stal voor het houden van vleeskuikenouderdieren. In 1999 verrees stal nummer drie, waarna dit jaar de vierde stal volgde.

 • Een overzicht van de stal. In de stal hangen acht voer- en vier waterlijnen. De hanen hebben vier afzonderlijke voerlijnen, met Boozzter-voerpannen van Roxell.

 • Ter Groot wilde een goede verdeling van de voerlijnen. Hij heeft ervoor gekozen om ze evenredig te verdelen boven de roosters en de scharrelruimte.

 • Een close-up van de houten roosters. Ter Groot heeft gekozen voor een mestput van 85 centimeter diep.

 • Onder de roosters wordt de mest gedroogd door de oplierbare beluchtingsbuizen. De mest in de andere stallen werd de laatste jaren geëxporteerd door mesthandel Salomons. „De mest in de nieuwe stal wordt gedroogd en is misschien wel geschikt voor verbranding”, zegt Ter Groot.

 • In vergelijking met de inrichting van de andere stallen op het bedrijf valt op dat de opstap van de roosters een stuk lager is. In de nieuwe stal is de opstap 24 centimeter hoog. „In de andere stallen is dat 46 centimeter”, vertelt Raymond ter Groot. Ook de legnesten verschillen. Ter Groot heeft gekozen voor nesten van Van Gent, terwijl hij Jansen gewend was.

 • Daags voor de open dag (die werd gehouden op 29 december jl.) is de linkerzijde van de stal klaar. Aan de rechterzijde moeten de roosters nog worden geplaatst. Dat is goed zichtbaar op deze foto. Maatschap Ter Groot nodigde voor de open dag ook buurtbewoners uit. „We zijn altijd open en eerlijk geweest over onze bouwplannen”, aldus Raymond Ter Groot.

 • De linker en rechter stalhelft worden van elkaar gescheiden door een ijzeren hekwerk.

 • Voor beide stalhelften is er een voercircuit. Die bevinden zich in het midden van de stal. „Met deze opstelling hebben alle dieren binnen drie minuten voer tot hun beschikking”, vertelt Raymond ter Groot.

 • De stal biedt plaatst aan 19.000 vleeskuikenouderdieren. Zo’n 9 procent daarvan is haan. De ruim 1.700 hanen hebben hun eigen Boozzter-voerpannen.

 • Een close-up van de drinknippels met de waterbakjes.

 • Een overzicht van de stal. Het bouwwerk voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Maatschap Ter Groot kreeg punten voor de nieuwe hygiënesluis, de afsluitbare daglichtvensters (in het dak van de stal) en de lage opstap naar de roosters.

 • Verse lucht komt binnen via de inlaatventielen in de zijwanden van de stal.

 • Wanneer het kwik ’s zomers tropische temperaturen aangeeft, kan Ter Groot via deze kleppen extra ventileren.

 • Ter Groot gaat met lengteventilatie werken. „De warmtewisselaar van Plettenburg moet de minimumventilatie verzorgen”, aldus Raymond ter Groot. De wisselaar is op hoogte weggewerkt in de voorzijde van de stal.

 • Via de wisselaar lopen de beluchtingsbuizen naar de onderzijde van de roosters.

 • Vanuit de warmtewisselaar heb je een prachtig zicht op de stal. Rechts is goed te zien dat de roosters nog geplaatst moeten worden. Ze liggen al klaar in de stal.

 • De computerkast staat in de voorzijde van de stal.

 • In het eierlokaal hoefde voor de nieuwbouw niets te worden aangepast.

 • Het eierlokaal staat tussen de twee bestaande stallen. Een van beide eierbanden moest voor de nieuwbouw worden verlengd.

 • Een overzicht van de nieuwe voersilo’s op het bedrijf, met op de voorgrond de voerweger.

 • Zo ziet de stal uit 1999 er van binnen uit. De opstap naar de roosters is hoger en er is geen mestput.

 • Tot slot nog een overzichtsbeeld van de oudste stal op het bedrijf. „Qua arbeid is dit de bottleneck”, vertelt Raymond ter Groot, die hier de eieren nog ouderwets moet rapen. Met de nieuwe stal zit het bouwblok van de familie Ter Groot bijna vol. „Zeg nooit nooit, maar voor nu is dit een mooie bedrijfsomvang”, zegt Raymond ter Groot. In de toekomst kan hij de stallen naast de nieuwe stal eventueel nog verlengen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leghennenhouder

  Waarom gekozen voor nieuwe nesten als ik vragen mag? Er zijn zoveel goeie tweedehandse nesten te koop van leghennen houders die overschakelen naar voliere, die boeren zitten met hun oude nest, en jullie kunnen zo voordeliger bouwen, volgens mij is een nieuw nest dus weggegooid geld.

 • no-profile-image

  Peka

  een legnest van leghennen gebruiken bij ouderdieren is vragen om problemen.

 • no-profile-image

  Leghennenhouder

  Waarom, wat is het verscheel?

 • no-profile-image

  Peka

  een ouderdier is veel kritischer voor legnest.
  De afmetingen van het nest moet goed zijn, de diepte van het nest, de instaphoogte etc.
  Voor een gewone legkip steek het zo nauw niet. Slechte legnesten waren vroeger vaak oorzaak van veel grondeieren bij ouderdieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.