Pluimveehouderij

Foto & video 2257 x bekeken 3 reacties

Kuikenstal in Fochteloo gereinigd

Vleeskuikenhouder Cor van Harten in Fochteloo (Fr.) is net weer begonnen aan een nieuwe ronde. In deze fotoserie is te zien hoe een van zijn stallen werd gereinigd na afloop van de vorige ronde.

Foto

 • Cor van Harten (60, op de foto) heeft samen met zijn zoon Michiel (25) in Fochteloo (Fr.) een vleeskuikenbedrijf met vier stallen. Op dit moment houdt hij 140.000 dieren. Van Harten heeft een milieuvergunning voor het houden van 180.000 kuikens. Hij hoopt dit jaar nog een vijfde stal op zijn bedrijf bij te bouwen.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • De twee oudste stallen op het bedrijf van Van Harten dateren uit 1976. Deze stallen zijn in 1998 gerenoveerd. De twee andere stallen op het bedrijf zijn gebouwd in 1994 en 1999.

 • Van Harten is vorige week (week 3) begonnen met een nieuwe ronde op het bedrijf. Voordat deze ronde van start ging, werden de stallen op zijn bedrijf grondig gereinigd en ontsmet. Dit liet hij doen door Servicebedrijf Postma, dat samenwerkt met Brayé Stallenreiniging in De Hoeve (Fr.). Op de foto rolt Bill Postma een van de waterslangen uit. Naast het reinigen van vleeskuiken- en legpluimveestallen houdt het bedrijf zich ook bezig met het bestrijden van bloedluis.

 • De stallenreinigers werken volgens een vast patroon: van boven naar beneden. Na het plafond en de muren, wordt de stalinrichting gereinigd. Daarna komt de vloer aan bod.
  De foto’s in deze serie zijn overigens genomen in de stal uit 1994. Van Harten draaide een gemiddelde ronde in deze stal. De voederconversie op 1.500 gram was 1,30. De dieren groeiden gemiddeld 60 gram per dag en gingen weg na 37 dagen. De dieren wogen toen gemiddeld 2.240 gram. Op 33 dagen laadde Van Harten een deel van zijn kuikens uit. Het gemiddelde diergewicht was toen 1,870 gram.

 • Nadat het plafond en de muren zijn gereinigd, komen de voerlijnen en waterlijnen aan bod. Vleeskuikenhouder Van Harten heeft zelf het plafond al schoongemaakt. Voor het preciezere schoonmaakwerk huurt hij gespecialiseerde stallenreinigers in. Deze vleeskuikenstal van Van Harten is 117,5 meter lang en 20 meter breed. De totale staloppervlakte is 2.350 m2.

 • Bij het schoonspuiten van de voerpannen houden de schoonmakers de nodige afstand. „Als je er te dicht opstaat, dan is er kans op beschadigingen”, zegt schoonmaker Bill Postma.

 • Niet alleen de voerpannen, maar ook de leidingen worden gereinigd. Hier is dus nog het nodige werk te verrichten.

 • De schoonmakers werken met hogedrukreinigers van 150 bar. Per minuut verbruiken ze beide 50 liter water. De precieze schoonmaakkosten die Servicebedrijf Postma in rekening brengt, verschillen per bedrijf. Vleeskuikenhouders betalen gemiddeld 0,8 tot 1 cent per dier. Leghennenhouders met een volièrestal betalen gemiddeld €0,20 tot €0,25 per kip. Leghennenhouders met een traditionele scharrelstal betalen meer, zo’n €0,30 per dier. De precieze kosten per kip kunnen door een aantal factoren uiteenlopen. Is de meeste mest al uit de stal en is het goed gesteld met het aan- en afvoeren van het water, dan scheelt dat in de kosten.

 • Zo zien een schone voerpan en –leiding er uit.

 • Nadat de voerlijnen zijn gereinigd, worden de waterleidingen schoongemaakt. Het schoonspuiten van de drinknippels vraagt een andere techniek van de stallenreinigers.

 • Op deze foto is duidelijk te zien dat de stallenreiniger een andere techniek toepast dan bij het schoonspuiten van de voerpannen (zie foto 6). Voor het schoonspuiten van de drinknippels gebruikt hij een roterende freeskop.

 • De roterende freeskop zorgt voor een krachtige waterstraal, die gemakkelijk te verstellen is.

 • Ook bij het schoonmaken van de drinknippels moeten de schoonmakers goed oppassen dat er geen beschadigingen optreden. Met name de waterbakjes onder de nippels kunnen wel eens kapot worden gespoten.

 • Nadat de stalinrichting schoon is, is het de beurt aan de vloer.

 • In de stal van Van Harten loopt het water via enkele afvoerputjes eenvoudig weg. Dit is niet in alle stallen het geval. In vleeskuikenstallen loopt het water vaak gemakkelijker weg dan in legpluimveestallen, zo zegt schoonmaker Bill Postma. „In de meeste vleeskuikenstallen zitten afvoerputjes. Bovendien lopen deze stallen ook vaak iets af. Dat is in legpluimveestallen niet altijd zo. Vooral in kooistallen zitten bovendien lang niet altijd putjes.” Samen met zijn kompaan is Postma ruim 6 uur bezig geweest om de stal van Van Harten te reinigen. Vleeskuikenstallen worden meestal door twee schoonmakers gereinigd. In legpluimveestallen worden regelmatig vier schoonmakers ingezet. „In volièrestallen zijn we ook meestal wel drie of vier dagen bezig”, vertelt Postma.

 • De stalvloer vraagt om een speciale aanpak. Nadat de vloer voor de eerste maal is schoongespoten, wordt deze ingeschuimd. Daarna wordt de vloer nogmaals schoongespoten. „Op de vloer zit vaak een vette laag, die we niet zomaar weg krijgen. Daarom hanteren we deze werkwijze”, zegt Postma.

 • Na het schoonmaken en ontsmetten van de stal zit het werk van de stallenreinigers er op. Van Harten zorgt er zelf voor dat er een nieuwe laag zaagsel in de stal komt. Op deze foto is hij bezig met het instrooien van het zaagsel. Vanwege al het stof is de foto niet echt duidelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Remco

  Hei Cor en Michiel,
  Wat leuk om een fotoreportage van jullie bedrijf te zien! Verrassing!
  Een heel andere hoek om te zien overigens, wij zagen het eigenlijk alleen maar vol met kippen!
  Hoe is het in Fochteloo? Een 5e stal d'r bij dus!?
  Groeten!
  Remco en Eleonie

 • no-profile-image

  Soebe

  In het kader van boer zoekt vrouw had Michiel natuurlijk ook even op de foto in de reportage gemoeten. Gemiste kans!

 • no-profile-image

  E.J.de Boed

  Een prachtige reportage. Jullie hebben altijd nog een mooi bedrijf,voor mij met veel leuke herineringen.Maar het is nu helemaal prachtig.VEEL SUCCES!!!!!!
  groet van de Koudijs man de Boed

Of registreer je om te kunnen reageren.