Pluimveehouderij

Foto & video 1064 x bekeken 1 reactie

Improviseren tijdens bouw scharrelstal

De familie Gussinklo bouwt in Eibergen een nieuwe scharrelstal voor 39.000 leghennen. Tijdens de bouw wordt tijdelijk een tent gebruikt als eierlokaal.

Foto

 • Bart en Maartje Gussinklo bouwen in Eibergen (Gld.) een nieuwe scharrelstal voor 39.000 leghennen. Met de nieuwbouw groeit het aantal scharrelhennen naar 78.000. In de bestaande stal uit 2003 (met twee etages) is namelijk eveneens ruimte voor 39.000 scharrelkippen. Voordat de bouw van de nieuwe stal van start ging, werden de twee kooistallen op het bedrijf gesloopt. In de kooistallen was plek voor in totaal 60.000 kippen.
  Bart en Maartje namen het bedrijf twee jaar geleden over Wim en Willemien, de ouders van Bart. Daarvoor zat Bart acht jaar met hen in een maatschap. Wim en Willemien Gussinklo begonnen in 1973 met 7.000 kooihennen.


  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is de voorzijde van de 82 meter lange en 31 meter brede stal. Ondanks de vorstperiode heeft de stalbouw geen noemenswaardige vertraging opgelopen. „We waren gelukkig net op tijd met het storten van de betonnen vloer”, vertelt Bart Gussinklo. De stal wordt in week 11 in gebruik genomen.

 • De stal wordt ingericht met zes rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. „Dat is een degelijk systeem, dat zich al heeft bewezen. Vanwege de brede gangpaden is het bovendien voor mij ook een overzichtelijk systeem”, zegt Gussinko. In de stal liggen isolatieplaten klaar voor gebruik.

 • Gussinklo was aanvankelijk van plan om een tweede twee-etagestal op het bedrijf te bouwen. In deze stal zou plek zijn voor 60.000 scharrelkippen. „Dat bleek op financieel gebied een te grote stap”, vertelt Gussinklo.

 • In de achterzijde van de stal zijn de bouwlieden al begonnen met het plaatsen van de isolatieplaten.
  Gussinklo heeft ervoor gekozen om achter iedere systeemrij een deur naar buiten te plaatsen. Zo kan hij eenvoudig met een kleine shovel naar binnen en buiten rijden.

 • De mestkelder achterin de stal is 2 meter diep en 2 meter breed. De mestband wordt aan de bovenzijde van deze put geplaatst. „Zo kan ik met rechte rug de mestband schoonspuiten of eventuele storingen verhelpen”, vertelt Gussinklo. De mestband wordt aangesloten op de droogtunnel op het bedrijf.

 • Dit is de voorzijde van de nieuwe scharrelstal. De stal is gebouwd op de plek waar voorheen de twee kooistallen stonden.

 • De etagestal staat rechts van de nieuwe stal. De werkzaamheden in deze stal gaan tijdens de bouw gewoon door.

 • De eieren gingen voorheen vanuit de etagestal door de voorzijde van de kooistallen naar het eierlokaal. Omdat de kooistallen er niet meer staan en de nieuwe stal nog niet klaar is, is dit nu even niet mogelijk. Als tussenoplossing kozen Bart en Maartje Gussinklo daarom voor een tent als tijdelijk eierlokaal. „Dat werkt eigenlijk hartstikke goed”, vertelt Bart Gussinklo. De tent wordt verwarmd met een heteluchtkanon, dat rechts op de foto zichtbaar is.

 • Zo ziet het tijdelijke eierlokaal er van binnen uit. De tent wordt gehuurd van een bedrijf uit de buurt. Gussinklo: „In de wintermaanden worden dergelijke tenten vaak niet verhuurd.”

 • Voor de opslag van eieren is de tent te koud en te vochtig. Met een pompwagen rijdt de ondernemer daarom iedere dag de eieren naar het bestaande eierlokaal op het bedrijf. Daar zijn de condities voor de eieropslag een stuk beter.

 • Op dit moment rollen dagelijks zo’n 37.000 eieren van de band. Die gaan naar Van Beek in Wehl.

 • Sinds anderhalf jaar staat een automatische Pallet Loader van Prinzen in het eierlokaal. Het was niet praktisch om deze ook in de tent te gebruiken. „We gaan straks ook een nieuwe eierinpakker van Prinzen gebruiken”, vertelt Bart Gussinklo.

 • Bart en Maartje Gussinklo doen ook aan huisverkoop. Bezoekers kunnen zeven dagen per week eieren kopen op het pluimveebedrijf. Dankzij de handige geldautomaat hoeft er niet altijd iemand aanwezig te zijn om de eieren te verkopen. De automaat, die zowel muntstukken als biljetten accepteert, geeft wisselgeld terug. De eieren worden regelmatig door Maartje aangevuld. In goed vertrouwen gaan ze er van uit dat bezoekers ook daadwerkelijk het aantal eieren meeneemt waar ze voor hebben betaald.

 • Meer informatie over het pluimveebedrijf van Bart en Maartje Gussinklo is te vinden op de splinternieuwe, uitgebreide website: www.gussinklo-pluimveehouderij.nl. Binnenkort op Boerderij.nl meer foto’s van de nieuwe stal van de familie Gussinklo.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Derks pluimveebedrijvwen en fourage handel

  Hey ! veel sucses met jullie nieuwe stal. op dit moment zijn wij zelf de laatste stal aan eht ombouwen van kooihuisvesting naar voillere (meller) nogmaals sucses met de bouw en een goede start gewenst!

Of registreer je om te kunnen reageren.