Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Blij met eerste ronde vleeskuikens

Arnoud Boerma bouwde in Nieuw-Weerdinge (Dr.) een nieuwe vleeskuikenstal voor 45.000 dieren. Met Boerderij.nl kijkt hij terug op de eerste ronde in de stal.

Foto

 • „Als ik altijd zo kan draaien, dan wil ik wel verder”, vertelt Arnoud Boerma (36), akkerbouwer en vleeskuikenhouder in Nieuw-Weerdinge (Dr.), met een glimlach. Samen met Boerderij.nl blikt hij terug op de eerste ronde vleeskuikens in zijn nieuwe stal, die hij in november in gebruik nam. Op de foto staat Boerma bij de computerkast in het midden van de stal. Van hieruit kan hij alle voer- en waterlijnen automatisch en gelijktijdig omhoog lieren.  Foto's: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Boerma zette op 8 november 2010 75.000 vleeskuikens op, waarvan 45.000 in de nieuwe stal. De voederconversie bij 1.500 gram bedroeg - over het hele bedrijf gezien - 1,32. In 41,8 dagen groeiden de kuikens gemiddeld 58,4 gram per dag. Het gemiddelde netto aflevergewicht was 2.441 gram. Het uitvalspercentage lag op 2,9 procent. Boerma laadde een keer uit, op 35 dagen. In totaal gingen zo’n 16.000 dieren tussentijds weg. De foto’s in deze reportage zijn genomen in de eerste week van de tweede ronde vleeskuikens in de nieuwe stal van Boerma.

 • In de cijfers zag de vleeskuikenhouder weinig verschillen tussen de beide stallen op zijn bedrijf. „Het verschil zat hem vooral in het werkplezier”, zegt Boerma. Zo was het in de nieuwe stal voor hem eenvoudiger om bij het uitladen van de dieren dieper in de stal te komen. „Zo kreeg ik sneller weer een betere verdeling van de dieren.” Ook bij het schoonmaken merkte hij verschillen tussen beide stallen. „In de nieuwe stal loopt het afvalwater gemakkelijker weg. De nieuwe stal is dan wel groter, het schoonmaken gaat minstens zo snel als in de andere stal.”

 • Boerma is goed te spreken over de resultaten. „Op technisch gebied hebben we een goede ronde gedraaid.” Voordeel daarbij was dat Boerma extra veel aandacht aan de dieren kon besteden, aangezien het met de akkerbouwtak nu even rustig is. „De voorlichter van ForFarmers is tijdens de ronde minstens eens per week langs geweest. Dat scheelt ook”, vertelt Boerma in alle eerlijkheid.

 • De Fluxx-voerpannen van Big Dutchman voldoen Boerma goed. Hij merkt dat de kuikens in de nieuwe stal beter bij het voer kunnen dan de dieren in de andere stal, waar een ander soort pan van Big Dutchman wordt gebruikt. „In de oude stal werk ik met vier voerbeurten per dag. In de nieuwe stal heb ik zes voerlijnen, die ik tweemaal daags vul.”

 • Hoewel Boerma blij is met de technische cijfers van de kuikens, waren er ook enkele opstartprobleempjes. Zo werd de vleeskuikenhouder regelmatig opgeschrikt door alarmen van de computer. „Het ging dan vaak om kleine storingen. Dat was behoorlijk irritant. Er is mij gezegd dat het een jaar kan duren voordat alles perfect werkt en draait”, vertelt Boerma.

 • Boerma is goed te spreken over de warmtewisselaars op zijn bedrijf. „Ze hebben goed gedraaid. Bij een buitentemperatuur van -5 bliezen ze nog steeds lucht van minimaal 18 graden de stal in.” Boerma geeft toe dat hij nog wel moet wennen aan de wisselaars. „Het is voor mij ook nieuw. Ik merk dat het nog even zoeken is naar de juiste instellingen.”

 • Tijdens de eerste ronde bleek dat de computerkasten van beide warmtewisselaars verkeerd waren geplaatst. De kast voor de nieuwe stal hing bij de oude stal. „Vanwege overbelasting viel bij de oude stal een stroomgroep uit.” Hoewel Boerma goed te spreken is over de werking van de warmtewisselaars, is hij minder content met het schoonmaken van de apparaten. Dat kost tijd. „Er zit dan wel een spoelsysteem op, maar dat was bevroren”, aldus Boerma, die op contractbasis werkt voor Lagerwey.

 • Na het uitladen op 35 dagen kregen de kuikens in de nieuwe stal van Boerma een extra kuur toegediend. „ Je moet een keuze maken. Ik zag dat de vliezen in de buik bij sommige kuikens wat troebel waren. Bij het uitladen was het ondanks de heaters toch wel wat koud, waardoor de dieren aan temperatuurverschillen werden blootgesteld. Ik wilde geen enkel risico nemen.”

 • Dat Boerma moest wennen aan de ruime verdubbeling van de vleeskuikentak, merkte hij bij het bestellen van voer. „Je bent de oude situatie gewend. Nu gaat er ineens 10 ton voer per dag door en wordt er iedere drie dagen voer afgeleverd.” De kuikens lopen op stro. Boerma heeft in de nieuwe stal een kleine 900 kilo gestrooid.

 • In tegenstelling tot voorgaande rondes voerde Boerma op advies van zijn voorlichter nu weinig tarwe bij. „Het aandeel tarwe bedroeg 4 procent. In de ronde daarvoor lag dat op 30 procent”, vertelt Boerma, die in de technische cijfers weinig verschillen zag.

 • In de stal hangen twee dierwegers. De weegschalen staan in contact met het computersysteem van Boerma, die zo precies de gewichtsontwikkeling van zijn dieren kan bijhouden. „Ik weet precies hoe de computers van Hotraco werken, alleen het zogenoemde Rainbow-programma is nieuw voor mij. Daarvan weet ik nog niet hoe alles werkt”, vertelt Boerma.

 • Vanuit de computerruimte heeft Boerma een mooi uitzicht op de kuikens in de stal.
  De vleeskuikenhouder weet nog niet precies hoe hij aan de eisen van het nieuwe Vleeskuikenbesluit wil gaan voldoen. „Misschien moet ik wat minder kuikens opzetten, maar ik kan er natuurlijk ook voor kiezen om een keer vaker uit te laden.” Bekijk hier de fotoreportage die Boerderij.nl in november maakte van de nieuwe stal van Arnoud Boerma.


Eén reactie

 • no-profile-image

  Jeroen

  Uitladen is het tussen door uitzoeken van kippen die op gewicht zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.