Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Van leghen tot soepkip

Pluimveeslachter Van der Meer in Dronrijp (Fr.) bestaat 75 jaar. Boerderij.nl nam een kijkje in de slachterij en zag hoe uitgelegde hennen worden verwerkt tot panklare soepkippen.

Foto

 • Bij pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen B.V. in Dronrijp (Fr.) worden uitgelegde hennen verwerkt tot soepkippen. Het familiebedrijf bestaat 75 jaar. Het jubileum is begin deze maand gevierd met twee open dagen voor het bedrijfsleven en de dorpsbewoners. Boerderij.nl nam een kijkje in de slachterij.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Wytze van der Meer (43) is algemeen directeur van de pluimveeslachterij. Op de foto poseert hij in het kleine winkeltje, dat bij het bedrijf hoort. „Het winkeltje is goed voor de klantenbinding en zorgt voor extra naamsbekendheid”, vertelt Van der Meer. De slachterij verkoopt hier niet alleen de soepkippen van eigen makelaardij – waar Van der Meer op de foto mee poseert – maar ook andere pluimveeproducten. Het winkeltje is op werkdagen geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur.

 • Van der Meer heeft 44 medewerkers in dienst. Er worden dagelijks 23.000 uitgelegde hennen geslacht. Per week worden ruim 100.000 hennen ‘panklaar’ gemaakt. De hennen worden met drie eigen vrachtwagencombinaties opgehaald.

 • Hygiëne en kwaliteit staan bij Van der Meer hoog in het vaandel. Het schoonmaken van de kratten, waarin de hennen worden vervoerd, is bijvoorbeeld niet altijd even eenvoudig. „Dit hebben wij goed voor elkaar”, aldus Wytze van der Meer. „En daar zijn wij trots op. We weten dat dit bij andere bedrijven nog wel eens voor problemen kan zorgen.”

 • Bij binnenkomst in de slachterij worden de hennen uit de kratten gehaald en voorzichtig handmatig aan de slachtlijn gehangen. Al snel worden de dieren via een stroomstoot verdoofd. De slachtlijn begint iedere ochtend om 7 uur te draaien en wordt om 3 uur ’s middags stilgelegd. Vervolgens wordt de slachterij door de eigen mensen grondig schoongemaakt.

 • De verdoofde hennen worden naar een cirkelmes geleid. Ze worden in de hals gesneden, zodat er altijd een (slag)ader wordt geraakt. De verdoofde hennen bloeden vervolgens dood. De uitgelegde hennen zitten bij binnenkomst niet altijd even goed meer in de veren. Volgens Van der Meer verschilt dit erg per koppel. „Het is maar net hoe ver de kippen al in de rui zitten, daar hebben wij als slachterij geen invloed meer op.” • De hennen, die inmiddels allemaal het loodje hebben gelegd, gaan vervolgens door de zogenoemde broeibak. Hier worden de veren losgeweekt. Even later worden de hennen door een machine automatisch geplukt.

 • Aan de slachtlijn zorgt een medewerker er voor dat alle nog aanwezige eieren uit de hennen worden verwijderd.

 • Nadat de eieren zijn verwijderd, gaan de kale kippen door een gasvlam. Op deze manier worden ook de laatste veren weggeschroeid.

 • In de volgende afdeling worden de hennen verwerkt tot panklare soepkippen. Hier worden onder meer de ingewanden verwijderd en worden de koppen, poten en kammen afgesneden.

 • Alle hennen worden gekeurd op ‘geschiktheid voor humane consumptie’. Van de aangevoerde hennen wordt gemiddeld 2 procent afgekeurd. Ook deze hen komt niet door de keuring. „Dit is een hen met een ei-concrement, een gigantische ontsteking van de eileider, waarbij veel pus vrijkomt”, vertelt Van der Meer. Het is bij deze kip wel duidelijk dat die niet geschikt is om te eten.

 • De kammen gaan naar de farmaceutische industrie, waar ze gebruikt worden voor de productie van kunstlenzen.

 • Er zit geen kop op een panklare soepkip. Bij Van der Meer worden kop en romp met een cirkelmes gescheiden.

 • De pootjes worden helemaal gestript (zie rechts op de foto). Ze worden geëxporteerd naar Hongkong, waarna ze in China terechtkomen. „De pootjes worden door veel Chinezen gebruikt om op te kauwen, bijvoorbeeld tijdens lange treinreizen”, aldus Van der Meer.

 • Een overzichtsfoto van de slachtlijn. In deze ruimte worden de kippen gekoeld tot 4 graden. Dit gebeurt in de watertank, die op de achtergrond zichtbaar is.

 • Nadat de kippen zijn gekoeld, worden ze weer opgehangen aan de slachtlijn.

 • Iedere soepkip wordt gewogen aan de slachtlijn. Een weegcomputer zorgt er voor dat de kippen in verschillende gewichtsklassen worden ondergebracht. Het slachtproces duurt 15 minuten. Het koelen van de kippen is ook in 15 minuten gedaan, zodat ze na een halfuur van de slachtlijn vallen.

 • Het einde van de slachtlijn. Hier worden de kippen in dozen verpakt. Afhankelijk van de wens van de klant worden de kippen in bulkdozen gedaan, of worden ze netjes ingepakt. De soepkip is eventueel ook in delen verkrijgbaar. De klanten van Van der Meer bevinden zich over de hele wereld. De slachter is niet afhankelijk van een grote afnemer. „Het gaat om toko’s in Leeuwarden, tot een grote poelier in het zuiden van het land. Via een handelaar in de Verenigde Arabische Emiraten gaan er ook dozen vol naar de westkust van Afrika”, aldus Van der Meer.

 • De pompeblêden op de dozen maken duidelijk dat de soepkippen van Friese komaf zijn.

 • Deze soepkippen worden individueel ingepakt.

 • Het verpakken van de soepkippen gebeurt automatisch met een machine van Moba.

 • Nadat de kippen zijn ingepakt, worden ze eerst tijdelijk opgeslagen in een koelruimte. Vanaf hier gaan ze naar de vriestunnels, waar ze bij –42 worden ingevroren. Vervolgens worden ze in een bewaarcel bewaard.

 • Medewerker Benjamin Jansen bij een pallet soepkippen. De pallet is door een machine automatisch geseald en is klaar voor transport.

 • Kijk voor meer informatie over Van der Meer op www.wvandermeer.nl. Op deze uitgebreide website leest u meer over de geschiedenis van het bedrijf, het slachtproces en de door het bedrijf geleverde producten.
  Pluimveeslachterij Van der Meer was eerder dit jaar te zien in het tv-programma De Wilde Keuken. In deze interessante uitzending laat presentator Wouter Klootwijk zien wat er gebeurt met uitgelegde hennen. Een aanrader.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan paardenkooper

  gezocht; 2e hands kippenslachtlijn
  voor roemenie!
  vraag; heeft u een adres van een bedrijf die daarin handeld?

Of registreer je om te kunnen reageren.