Pluimveehouderij

Foto & video 2627 x bekeken 2 reacties

Scharrelen op twee lagen

Door een etage in een bestaande stal te maken, compenseren Johan en Marij Jochems voor een deel de lagere bezetting na ombouw van kooi naar scharrel.

Foto

 • Johan (49) en Marij (48) Jochems hebben in een paar jaar tijd hun leghennenbedrijf met kooihuisvesting in Rijsbergen (N.-Br.) volledig omgebouwd naar scharrel. Op deze locatie houden ze nu circa 157.000 hennen op Red-L en Bolegg Terace. Op een locatie in Roosendaal zitten nog circa 100.000 hennen in kooihuisvesting. Tijdens de laatste verbouwing hebben de pluimveehouders in één stal een verdiepingsvloer aangelegd. Ondanks deze etage is het aantal hennen in de drie verbouwde stallen teruggegaan van 90.000 naar 57.000.

  Foto's: Peter Roek, tekst: René Stevens

 • De buitenkant van de verbouwde stallen. Een stal heeft Jochems in het verleden al een keer verhoogd om meer kooien te kunnen plaatsen. Bij de laatste renovatie is achteraan de stallen een droogtunnel geplaatst voor nadroging van de mest. Deze droogt de mest tot een drogestofgehalte van circa 80 procent.

 • In een half jaar tijd hebben de ondernemers drie stallen omgebouwd van kooihuisvesting naar scharrel. Het bedrijf had al twee nieuwe stallen op Red-L-huisvesting. Omdat de bestaande stallen smaller en lager zijn, koos Jochems voor Bolegg Terace. Beide systemen zijn volgens hem overzichtelijk.

 • Twee rijen led-lampen onder het systeem moeten voorkomen dat de kippen gaan zitten en grondeieren leggen. De hoogfrequentielampen aan het plafond zijn zo geïnstalleerd dat ze schaduwplekken voorkomen.

 • De Bolegg Terace is verkrijgbaar met binnennesten of buitennesten. Jochems koos voor binnennesten. Vergeleken met buitennesten is dat volgens hem wat gunstiger voor de hoogte van het systeem. Een nadeel is dat de eierband moeilijker bereikbaar is van buitenaf.

 • De hennen op de bovenste etage. Om voldoende daglicht in de stal te creëren, zijn in het dak lichtplaten aangebracht. Helemaal links op de foto zitten de oorspronkelijke ventilatieventielen. Die doen nog steeds dienst.

 • De luchtbehoefte is op de nieuwe bovenverdieping wat kleiner dan in de oude stal. Daarom staat van elke drie ventielen er eentje dicht.

 • Een verdieping lager. Ook hier komen de hennen bijna tegen het plafond. De zoldervloer steunt op ijzeren profielen waartussen houten balken liggen. De balken lopen van zijgevel naar zijgevel. Dat is gunstig voor de luchtstroming in de onderste etage.

 • Een dubbele balk ter hoogte van de dragende kolommen van het systeem boven in de zolder zorgt voor extra draagkracht.

 • Halverwege de buitenmuur, tegen het plafond, zijn nieuwe luchtinlaatventielen voor de benedenverdieping gemaakt.

 • Aan de achterzijde van de stal loopt de mestband. Tegen het plafond van de onderste etage is de mestband van de bovenverdieping geplaatst. De mest gaat via een afvoerband naar de nieuwe droogtunnel.

 • De mest zit vijf dagen in de droogtunnel. Daarna brengt Jochems de mest naar een loods. Daar wordt deze gemengd met een beperkte hoeveelheid niet-nagedroogde mest. Zodoende voldoet alle mest die het bedrijf verlaat aan de drogestof-eis van mestcentrale DEP.

 • In alle verbouwde stallen houdt een degelijke ijzeren constructie de kippen in de afdeling. De deur draait naar binnen, zodat de kippen er niet uit kunnen.

 • Alle stallen zijn voorzien van een camera. Tijdens het inpakken van de eieren heeft Jochems zodoende toezicht op het afdraaien ervan.

 • Op de monitor is dankzij een splitscreen de situatie in vier stallen te zien.

 • In de verbouwde stallen werken de pluimveehouders voor het eerst met biologische bloedluisbestrijding. De roofmijten zitten in kleine ronde kokers die Jochems om de zes weken moet vervangen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ceesvanbeem

  hoeveel leg kippen kunnen per 4 kante meter gehuisvest worden met grote uitloop naar buiten.m.v.g. b.v.d. cees van beem polen.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Cees, er mogen wettelijk maar 9 kippen per m2. en een uitloop buiten minimaal 4 m2 per kip. en dit kost enorm veel geld dus. en zeker voor deze mensen

Of registreer je om te kunnen reageren.