Pluimveehouderij

Foto & video 2588 x bekeken 2 reacties

Nieuwbouw voor 135.000 opfokhennen

Het Anker bouwt in Nieuwleusen (Ov.) drie opfokstallen voor in totaal 135.000 hennen.

Foto

 • Kuikenbroederij en pluimveebedrijf Het Anker bouwt in Nieuwleusen (Ov.) drie nieuwe opfokstallen. Elke stal heeft een capaciteit van 45.000 dieren. In totaal is er plaats voor 135.000 opfokhennen. De eerste stal is op maandag 13 september jl. in gebruik genomen. Voor de kerst moeten ook de twee andere stallen vol zitten. Volgens Kees Vroegindeweij (49, op de foto), die bij Het Anker verantwoordelijk is voor de eigen bedrijven en projecten, verlopen de werkzaamheden volgens planning.
  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De stallen worden gebouwd op een nieuwe locatie in Nieuwleusen (Ov.). Deze locatie ligt langs het spoor, in het landelijke gebied. De stal links op de foto is in gebruik. Op maandag 6 september is de bouw van de tweede stal gestart. Het bouwwerk heeft al snel gestalte gekregen. De bouw van stal drie moet nog beginnen. Het Anker is sinds 1992 eigenaar van een opfokbedrijf in Nieuwleusen. De oude opfoklocatie in het dorp is verkocht aan de gemeente. Hier worden in drie stallen nu nog 60.000 opfokhennen gehouden.

 • De stallen zijn 75 meter lang en 27 meter breed. Links op de foto is te zien dat de stallen zijn voorzien van een biologische luchtwasser (70 procent reductie van de emissie). In de stallen wordt niet met mestbanden gewerkt. „Het is eenvoudiger om met de biologische wasser aan de milieunormen te voldoen. Het is een end of pipe-oplossing, waarin je tevens de geur en het fijnstof reduceert”, aldus Vroegindeweij.

 • Het geraamte van de tweede stal is binnen een week opgebouwd

 • Op de plek waar nu nog een aanhangwagen met bouwmaterialen staat, wordt binnenkort een derde opfokstal uit de grond gestampt.

 • Bouwlieden van stallenbouwer Van Pijkeren zijn druk in de weer om de opfokstallen voor de kerstdagen op te leveren.

 • De bouw wordt gecoördineerd door Piet Crum, die als projectleider in dienst is van Het Anker. Enkele dagen voordat de hennen in de stal komen, worden de laatste installatiewerkzaamheden afgerond.

 • De opfokstallen zijn voorzien van het Jump Start-systeem. Springen wordt de hennen in dit systeem met de paplepel ingegoten. De water- en voerlijn wordt, naarmate de tijd verstrijkt, omhoog gelierd, zodat de hennen de hoogte in moeten om te drinken.

 • Een close-up van de kunststofroosters in het systeem. De opfokhennen komen als kleine kuikens in het systeem. De zwarte roosters onderin hebben dan ook een kleinere maat dan de witte roosters van een niveau hoger. Bij deze roosters is rekening gehouden met de kleuren in de legstallen. In de legstallen, waar de hennen op 17-weekse leeftijd naartoe gaan, wordt namelijk ook veelal met witte roosters gewerkt. Op deze wijze raken de hennen gewend aan diverse kleuren roosters.

 • Enkele witte roosters worden gekanteld, zodat de hennen gemakkelijker omhoog kunnen komen. In het systeem zijn veel zitstangen opgenomen. „Dit zorgt voor een snelle gewenning in de legstal na de opfokperiode”, vertelt Vroegindeweij.

 • Het Anker heeft gekozen voor hangende lampen in het systeem voor een goede lichtspreiding en lichtbenutting, ook als de dieren op de hogere tafels zitten. De lampen zijn duurzaam. „Ze halen 10.000 branduren. We hoeven nauwelijks te wisselen”, aldus Vroegindeweij.

 • Een close-up van de drinknippels aan de waterlijn. De nippels lopen niet door in de waterleiding. De doorstroming wordt op deze manier niet belemmerd en de nippellijn wordt helemaal leeggedronken.

 • Een automatisch doorspoelsysteem zorgt ervoor dat de opfokhennen kunnen beschikken over fris en schoon water. „Met name in de eerste weken (bij het enten) van de opfokperiode is dit enorm belangrijk”, zo zegt Vroegindeweij.

 • Een afstandbediening maakt het eenvoudig om de water- en voerlijn omhoog te lieren.

 • Met deze weegschaal in het systeem worden de dieren automatisch gewogen.

 • Een gordijn in het midden zorgt ervoor dat de linker- en rechterzijde van de stal gescheiden kunnen worden. De onderzijde is glad, om te voorkomen dat de hennen het gordijn kapot pikken.

 • Op een paar punten in de stal is het gordijn eenvoudig aan de stalvloer te bevestigen.

 • Zeventig procent van de frisse lucht komt binnen door de flash-luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal.

 • In de voorzijde van de stal zijn vier grote luchtinlaatventielen gemonteerd, die de overige dertig procent van de luchtinlaat verzorgen.

 • In de achterwand van de stal zitten negen ventilatoren. De ventilatie is in drie secties opgebouwd. Dit bespaart energie. Eerst gaan de middelste twee ventilatoren aan, vervolgens de drie exemplaren daarnaast en tot slot de vier buitenste ventilatoren.

 • Een kijkje in de biologische wasser. De verschillende secties in de wasser zorgen voor energiebesparing. Zo hoeft de waterpomp alleen aan in de secties waar ook daadwerkelijk lucht in wordt geblazen. Met water wordt de lucht stof- en geurvrij gemaakt.

 • De gewassen lucht verlaat de stal aan de rechterzijde van deze ruimte. Het waswater gaat onder de grond door naar de bioruimte.

 • In de bioruimte wordt de ammoniak (NH3) uit het waswater gehaald.

 • Het bouwblok is 3,5 hectare groot en biedt voldoende ruimte. Op de foto is de ketelruimte zichtbaar, met daarnaast de opslagsilo (50 kuub) voor de houtpellets

 • De stallen worden namelijk verwarmd met een houtkachel. Op de foto zijn de negen ketels zichtbaar (zes links en drie rechts). Vroegindeweij is goed te spreken over de kachel. „De eerste ervaringen zijn super. Je hebt de stallen snel op temperatuur.”

 • Op jaarbasis verwacht Vroegindeweij in totaal 110 ton houtpellets nodig te hebben om de stallen te verwarmen. „Of dit in de praktijk genoeg is, moet natuurlijk nog blijken.”

 • De voersilo’s staan op weegstaven, die zorgen voor automatische voerweging. „Zo weet je precies wat je hebt”, vindt Vroegindeweij. „Wij investeren graag in kwaliteit.”

 • Frits-Jan de Weerd (31) wordt de bedrijfsleider op de nieuwe locatie. Op de foto poseert hij samen met vrouw Rieneke (27) en hun zoontje Sven (2).

 • Het gezin De Weerd verhuist van de oude opfoklocatie mee naar de nieuwe locatie. In november hopen ze hun intrek te nemen in de nieuwbouwwoning op het bedrijf. De woning wordt ook door de houtkachel verwarmd. Er is geen gasaansluiting aanwezig.

 • Sven vindt de bouwwerkzaamheden reuze interessant. Hij moet nog even wachten tot alle stallen klaar zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaco

  aan welke weg word deze stallen gebouwt? in de buurt van de lichtmis ?
  gr jaco

 • no-profile-image

  joep

  Ha Piet,
  Ik zie wel, je bent nog steeds dezelfde!
  Altijd met plezier bezig!
  Succes.
  Joep

Of registreer je om te kunnen reageren.