Pluimveehouderij

Foto & video

Negen jaar strijden voor nieuwe kippenstal

Henk en Jolanda Stals kozen voor nieuwbouw in plaats van herbouw van de door bliksem getroffen kippenstal. Ondanks de gemeentelijke steun kostte de verplaatsing negen jaar bloed, zweet en tranen.

Foto

 • In het kader van de Reconstructie stimuleerde de gemeente Nederweert (L.) Henk en Jolanda Stals te kiezen voor nieuwbouw aan de Eindhovensebaan 9-C in plaats van herbouw van de door bliksem getroffen kippenstal. Ondanks de gemeentelijke steun en medewerking kostte de verplaatsing van de maatschap negen jaar bloed, zweet en tranen. Op het LOG Nederweert aan de Eindhovensebaan, waar eerst plannen waren voor een agrarisch bedrijventerrein dat als voorbeeld voor heel Nederland moest dienen, is het bedrijf van Henk en Jolanda nu het eerste. Donderdag 16 september van 14.00 tot 18.00 uur houden ze een open dag in hun nieuwe twee verdiepingen tellende volièrestal voor 55.00 kippen.


  Foto’s: Bert Jansen, tekst: Guus Queisen


 • In 2000 wees het ministerie van LNV Nederweert aan als pilotgemeente voor de Reconstructie. Het Agrarisch Vestigingsgebied Nederweert (AVN) zou in dit kader als landelijk voorbeeldproject dienen. Vijftien pluimvee- en varkensveehouders wilden hun bedrijven naar het AVN verplaatsen. De gemeenteraad schoot het AVN echter af. Desondanks zette Henk Stals zijn plannen door. Op de oude locatie zat de pluimveehouder klem en hij beschikte over kavels aan de Eindhovensebaan. Voor de nieuwe vestiging moest hij tal van procedures doorlopen en deze door gewijzigde wetgeving meerdere malen overdoen. Het hele traject nam negen jaar in beslag.

 • De twee verdiepingen tellende volièrestal voor 55.000 Lohmann Classic-kippen afkomstig van Broederij Ter Heerdt, meet 24 x 100 meter. De stal is ingericht met het Farmer Automatic Loggia-systeem met geïntegreerde tussenvloer.

 • Het Loggia-systeem is de nieuwste generatie volièresystemen met op iedere etage het Van Gent-kiepbodemnest, voer- en drinklijnen en zitstokken. „Nesten die zorgen voor een hoge kwaliteit eieren”, weet Stals. Voor een goede lichtverdeling wordt in de systemen gebruik gemaakt van led-verlichting. De stal is uitgevoerd met een strooiselverwijderingssysteem.

 • Het plafond is brandwerend bekleed met aluminium platen.

 • Om oude kippen makkelijker te laden liet Stals een speciaal vanggaas monteren.

 • Voor de ventilatie is de stal voorzien van verticale luiken.

 • De Farmer Automatic verticale transportband en de Farmtec-spijlenband brengen de eieren naar het eiersorteerlokaal.

 • Een Mopack100 verzamelt de eieren op de schalen.

 • Vervolgens stapelt de automatische palletstapelaar ze op elkaar. De Inline eggtray-weging van Breuer bepaalt het gewicht.

 • Stals beschikt over een vergunning voor het houden van 110.000 kippen op deze locatie. Komend jaar wil hij starten met de bouw van een gelijksoortige stal. In de bouw is rekening gehouden met de plek en indeling van de logistieke ruimtes.

 • Op de bovenste verdieping, boven de entree, is nog een ruimte. Deze gaat Stals als magazijn en/of kantoor gebruiken.

 • Stals gaat de kippen deels CCM voeren, afkomstig van de aanpalende maispercelen. Reden: Stals beschikt over voldoende grond en hij vindt CCM een goed product. Hij weet nog niet welke mengvoerleverancier het basismengvoer gaat leveren.

 • Voor het mengen van het voer beschikt Stals over voorraadsilo’s, een dagvoorraadsilo en de CCM-stortbak.

Of registreer je om te kunnen reageren.