Pluimveehouderij

Foto & video 1419 x bekeken

Gekozen voor arbeidsgemak

Met onder meer een palletiseerrobot en een automatische strooiselverwijderaar heeft Jan Kuipers in zijn nieuwe volièrestal gekozen voor arbeidsgemak.

Foto

 • Jan Kuipers (42) heeft in Langeveen (Ov.) een nieuwe stal laten bouwen voor 28.500 leghennen. Op de foto poseert hij samen met zijn vrouw Silvia (39) en hun kinderen Cas (4), Ties (bijna 1) en Marre (net 6 geworden). Voor Kuipers was het altijd al duidelijk dat hij het pluimveebedrijf van zijn ouders wilde voortzetten. Hij zat in 1993 al een kleine drie jaar in de maatschap van zijn ouders, toen zijn vader overleed. Eerder dan gepland, nam Kuipers het bedrijf vervolgens over.
  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het bedrijf van de familie Kuipers. De nieuwe stal is links op de foto zichtbaar. In de overige stallen houdt Jan Kuipers 22.000 kooihennen en nog 15.000 hennen in een traditionele scharrelinrichting. „In 2012 wil ik toe naar een totale capaciteit van 58.000 scharrelhennen”, vertelt hij

 • De nieuwe stal is 93 meter lang en 20,5 meter breed. De stal is gebouwd door Aannemersbedrijf Kuipers, het bedrijf dat wordt gerund door een neef van de leghennenhouder. De stalbouw is in april van start gegaan. „We hebben mooi droog weer gehad”, vertelt Jan Kuipers, die de kosten per hen inschat op €28.

 • De stal is ingericht met een standaard-volièresysteem van Farmer Automatic. In de stal staan vijf systeemrijen opgesteld, die allemaal zijn voorzien van legnesten. „Dit systeem wordt al enkele jaren gebruikt. Het is bedrijfszeker”, vertelt Kuipers. De systeemstellingen staan 1,10 meter uit elkaar. De witte Dekalb-hennen van broederij Het Anker komen volgende week in de stal.

 • De stal is opgedeeld in zes compartimenten. Per compartiment kunnen de hennen op twee plekken omhoog klimmen in het Farmer Automatic-systeem. Op deze plekken, die zich aan de voor- en achterzijde van de compartimenten bevinden, zijn de legnesten weggelaten. Dit is op de foto te zien.

 • Kuipers heeft gekozen voor drinknippels zonder waterbakje. Volgens Kuipers is de waterleiding zo gemakkelijker door te spoelen.

 • Kuipers heeft ervoor gekozen de luchtinlaatventielen en de lichtpanelen naast elkaar te plaatsen.

 • De verse lucht komt onder en door de geperforeerde damwand de stal binnen (zie ook foto 3).

 • In de voorzijde van de stal zitten nog enkele luchtinlaatventielen. Deze zet Kuipers open wanneer de buitentemperatuur oploopt tot 30 graden. „Via deze ventielen kan ik dan de warmte in de nok wegblazen.”

 • In het eierlokaal staat een palletiseerrobot van Vlastuin. Kuipers moet de arbeid op het bedrijf in zijn eentje rond zien te krijgen. Hij heeft er daarom voor gekozen zoveel mogelijk te automatiseren. „Wanneer ik op vakantie ben, is het voor een vervanger ook makkelijk om met deze robot het werk over te nemen.” De robot kost ruim €40.000. Kuipers: „Met 58.000 scharrelhennen zijn wij straks eigenlijk net te klein voor deze robot.”

 • In het eierlokaal staat ook een nieuwe Moba 70-inpakker. Deze heeft een capaciteit van 25.000 eieren per uur.

 • De inpakker werkt al. De eieren op de foto komen uit de andere stallen.

 • Kuipers wilde zo weinig mogelijk overgangen voor de eierband. „De kans op breuken is dan het kleinst.”

 • In de stal wordt een automatische strooiselverwijderaar aangesloten. Op de foto is de aandrijfmotor te zien. Door de stal ligt een goot (rechtsboven op de foto), waarin een ketting komt te liggen. Met deze ketting wordt de strooiselverwijderaar door de stal getrokken . „Ik weet nog niet hoe vaak en hoe lang ik de strooiselverwijderaar moet laten lopen”, vertelt Kuipers.

 • Vanuit een van de oude stallen komt de eierband de nieuwe stal binnen.

 • Aan de achterzijde van de stal moeten twee van de negen ventilatoren nog met roosters worden afgedekt. Het is een van de laatste loodjes voordat de hennen in de stal komen. Kuipers is tevreden over het verloop van de stalbouw. „Het is een hectische periode. Ik heb bovenop de bouwwerkzaamheden gezeten. Je moet er toch minimaal 20 jaar mee vooruit.”
  Voor wie het resultaat met eigen ogen wil zien: op vrijdag 6 augustus houdt Kuipers tussen 14.00 uur en 17.00 uur open dag aan de Vermolenweg 54 in Langeveen (Ov.).

Of registreer je om te kunnen reageren.