Pluimveehouderij

Foto & video 1421 x bekeken

Verlenging beter dan nieuwbouw

Math Thijs in Stramproy (L.) breidde uit door zijn twee stallen voor scharrelhennen te verlengen. Dat was goedkoper dan volledige nieuwbouw of het realiseren van een tweede etage.

Foto

 • Math Thijs (41) houdt samen met echtgenote Marianne en hun kinderen Rick en Roy op donderdag 8 juli van 13.30 uur tot 19.00 uur een open dag van zijn pluimveebedrijf aan de Molenweg 24-A te Stramproy (L). Hier heeft hij twee scharrelkippenstallen gerenoveerd en verlengd voor in totaal 63.000 hennen van het ras Lohman-Classic. De traditionele scharrelinrichting heeft hij vervangen door het Specht-Varia-volièresysteem. Mestdroging gebeurt met een Dorset-platendroger.

  Foto's: Marcel van Hoorn, tekst: Guus Queisen

 • In 1997 kocht Thijs aan de Molenweg in Stramproy twee kippenstallen. In deze stallen hield hij al die tijd scharrelkippen. De eieren van deze kippen vonden hun weg op de reguliere markt. Daarnaast werden eieren geleverd aan de farmaceutische industrie.

 • De stallen afbreken om plaats te maken voor complete nieuwbouw was voor Thijs niet aan de orde. „De stallen zijn bouwkundig nog relatief jong en bovendien in goede toestand.”
  Hij heeft wel overwogen er twee verdiepingen stallen van te maken. De gemeente heeft daartoe zelfs de vergunning verleend. „Uiteindelijk koos ik toch voor verlenging. In de praktijk vallen in een etagestal de resultaten per kip lager uit.”

 • De twee oude stallen waren beide 105 meter lang en 14 meter breed. Na de verlenging met 35 meter hebben ze nu een lengte van 140 meter.
  Buiten is de verlenging duidelijk te zien. De totale investering schat Thijs op €15 à €16 per legkip. „Door niet te kiezen voor afbraak maar voor het hergebruiken van de oude stallen heb ik de kosten aanzienlijk kunnen beperken.”

 • In de hokken zijn led-lijnen van 1,8 meter gemonteerd. In de gangpaden zorgen hoogfrequent gestuurde tl-balken voor de noodzakelijke verlichting. Halogeen lampen doen dienst als nachtverlichting.

 • Thijs koos voor het Duitse Specht-Varia-volièresysteem. „Wat me vooral aanspreekt is de ruime opzet van dit systeem. Er is veel ruimte voor de zitstok, het water en het voer. In een vergelijkbaar systeem zou ik dit hebben met drie rijen. Nu heb ik vier rijen in mijn stal.”

 • De paden hebben een breedte van 1,20 meter. Deze volièrestal met een capaciteit van 62.000 kippen brengt de totale legkippenstapel op 102.000 stuks. In de stal bij zijn woning in Leveroy houdt Thijs nog eens 40.000 kippen. Voor deze stal heeft hij ook concrete uitbreidingsplannen.

 • De lengteventilatoren zijn van Fancom.

 • De drukventilatoren van Stienen zuigen minimaal 1 kuub lucht per kip per uur af. Met deze lucht wordt de mest gedroogd.

 • In het oude stalgedeelte zijn de luchtinlaten voorzien van gebogen kleppen en in het nieuwe gedeelte van rechte kleppen. Thijs koos voor rechte kleppen in de nieuwbouw, omdat deze de lucht recht omhoog naar het plafond blazen. Bij de gebogen versie met 60 procent opening blaast deze ook omlaag. Uit kostenoogpunt heeft hij de oude niet vervangen.

 • Om de kippen niet te laten schrikken door onverwachts hard geluid van buitenaf, hangen in de stal luidsprekers. Daaruit klinkt muziek van een populaire radiozender.

 • De automatische Supergeselle-palletstapelaar van Fiduco stapelt de pallets met eieren vol.

 • Thijs voert de kippen standaard legmeel van De Heus Voeders. Uit kostenoogpunt mengt hij dit met tarwe. Daartoe beschikt hij over vier opslagsilo’s met een capaciteit van 34 ton. Twee zijn bestemd voor het mengvoer en twee voor de tarwe. ’s Avonds worden de twee soorten gemengd. Vervolgens gaat het voer naar de twee dagsilo’s met een capaciteit van 6 ton. ’s Nachts mengen heeft twee redenen: overdag kan hij sneller voeren en profiteert hij van het lagere nachttarief.

 • Transportbanden brengen de mest naar de Dorset- platendroger. De stallucht droogt hier de mest tot 80-85 procent. Thijs voorziet zijn stal ook van een automatisch strooiselverwijderingssysteem van Farmer Automatic. Elke vier meter komt er een schuif onder de nesten, die resterend strooisel en uitwerpselen stapsgewijs verschuift tot aan het eind van de stal. De levering laat echter nog op zich wachten.

 • Vervolgens brengt een transportband de gedroogde mest naar de nieuwe mestopslag met een capaciteit van 1.000 kubieke meter. Deze mest zet Thijs af op de vrije markt. Hij gaat ervan uit dat hem dit niets kost. „Anders loont mestdroging niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.