Pluimveehouderij

Foto & video 1923 x bekeken laatste update:12 okt 2012

Uitbreiding naar 32.500 ouderdieren

In het LOG van Ambt Delden (Ov.) breidt Jeroen Kemper zijn bedrijf uit naar 32.500 vleeskuikenouderdieren met een nieuwe stal voor 18.500 dieren.

Foto

 • Jeroen Kemper (36) heeft op de plek van een oude stal een nieuwe stal geplaatst voor 18.500 vleeskuikenouderdieren. In totaal heeft hij nu plek voor 32.500 dieren. In de nieuwe stal werkt Kemper met dezelfde opzet als in de oude stallen, alleen is de nieuwe stal twee keer zo groot.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • Het bedrijf ligt in een LOG (landbouwontwikkelingsgebied), waardoor deze uitbreiding mogelijk is. De nieuwe stal heeft vooraan een extra lagere kap, zodat de stal niet zo massaal lijkt. Hierin is de werkplaats gemaakt.

 • De stal is gebouwd door Altez Noord. De zijwanden zijn van prefab beton met een steenmotief. Het dak is van golfplaten en aan de binnenzijde met 10 centimeter isolatie bedekt. Deze isolatieplaten zijn platen van één lengte, van boven naar beneden, zodat er alleen bevestigingslatten van boven naar beneden gemonteerd zijn. Een dwarslat is niet nodig en dat is heel handig bij het schoonmaken. Tevens is de stal zo gegarandeerd vrij van leklucht, zodat de ventilatie goed functioneert.

 • De stal heeft lengteventilatie. Aan de achterzijde van de stal bevindt zich een drukkap voor de uitstoot van stof. Een luchtwasser is niet nodig omdat de stal een warmtewisselaar heeft. Ook op de twee oude stallen is door intern salderen geen luchtwasser nodig.

 • Aan de zijkanten van de stal zijn voor de inlaatventielen scharnierbare winddrukkappen geplaatst. Zo kan Kemper de kappen wegklappen voor het schoonmaken. “Een goede hygiëne is erg belangrijk bij het houden van vleeskuikenouderdieren”, vertelt de pluimveehouder.

 • De luchtinlaat gaat via inlaatventielen van Tulderhof. Het zijn flash inlaatventielen, waarmee Kemper de binnenkomende lucht met lamellen nauwkeurig kan sturen.

 • Bovenin de stal staat een warmtewisselaar van Plettenburg. De binnenkomende lucht mengt met de stallucht, zodat deze opwarmt. De opgewarmde lucht gaat via een plastic slurf richting het midden van de stal.

 • In het midden van de stal gaat de opgewarmde lucht naar buizen. Deze verdelen de lucht vervolgens naar acht kokers die naar beneden naar de vier beunen leiden.

 • Het voordeel dat de warme lucht van de warmtewisselaar naar het midden van de stal gaat is dat nu onder alle vier de beunen de mest in de hele stal goed kan drogen. Tevens kan de pluimveehouder op deze manier de minimum ventilatie op dierniveau goed regelen.

 • De pluimveehouder heeft gekozen voor een dubbele rij Jansen-legnesten. De keuze hiervoor was niet moeilijk. “In de andere twee stallen gebruik ik ook deze nesten en dat bevalt me goed”, aldus Kemper.

 • De Ross-dieren worden op een leeftijd van 21 weken geleverd door opfokker De Kuikenaer. De eieren van de Ross-hennen gaan naar Probroed en Sloot. Kemper heeft goede ervaringen met de Ross-hennen. In de afgelopen rondes haalde hij een gemiddeld bevruchtingspercentage van 86,5. De beunen, met een lengte van 3 meter, haalde Kemper deels uit de oude stal, deels zijn ze nieuw.

 • In de stal is alles oplierbaar, ook de tl-lampen. De nachtverlichting is vast gemonteerd op de legnesten. De tl- verlichting is dimbaar. De tl-lampen dimmen ’s avonds het eerst, daarna gaan de nachtlampen uit. Zo probeert Kemper de hennen ’s nachts op de beunen te krijgen.

 • In de stal zitten acht voerlijnen, één lijn meer dan gebruikelijk. In overleg met voerleverancier ForFarmers koos Kemper hiervoor, zodat alle hennen tegelijk kunnen vreten. “Dat komt de bevruchting ten goede. Vooral in de periode van 20 tot 30 weken leeftijd is dit van groot belang”, geeft de pluimveehouder aan.
  De dagvoorraad voer zit in het midden van de stal. Het Bridomat-voersysteem, dat werkt met een voergoot met spiraal, kan op deze manier het voer binnen drie minuten overal in de voergoot hebben liggen.

 • Op de open dag is ook de zelfontwikkelde graanstrooier te zien. Met behulp van een strooier wordt het graan in het scharrelgedeelte verdeeld. De graanstrooier die aan een reling in de stal hangt, kan het graan door de hele stal verdelen. Hierdoor ontstaat er een goede menging van hanen en hennen in de stal. Aan de graanstrooier is ook een serviceplateau bevestigt, dit is een handige hulp bij veel grondeieren of uitval.


  De open dag is op donderdag 8 juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.