Pluimveehouderij

Foto & video 1323 x bekeken 3 reacties

Stallen met Step-volièresysteem

De leghennenstallen van Boerderij Wienes in Hegelsom zijn ingericht met het Step-volièresysteem van Big Dutchman. Naast de kippen is de zorgboerderij een belangrijke tweede tak op het bedrijf.

Foto

 • Marieke Claessens (36) runt in het Limburgse Hegelsom samen met haar oom Toon van Rens (63) pluimveebedrijf Boerderij Wienes en zorgboerderij Wienes Plaats. De bedrijfstakken zijn voor de boeken van elkaar gescheiden. Het pluimveebedrijf is een Vennootschap Onder Firma, de zorgboerderij is een stichting. In de praktijk lopen de beide takken echter naadloos in elkaar over.
  Op het familiebedrijf werken in totaal 15 mensen. Ook de ouders en de man van Marieke zijn werkzaam op het bedrijf.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • Er staan twee pluimveestallen op het bedrijf. Deze zijn aan de voorzijde aan elkaar gekoppeld. Beide stallen zijn 89 meter lang. De stal links op de foto is 9 meter breed, de stal rechts is 15 meter breed. Sinds 2007 wordt in de kleinere stal gewerkt met het Step-volièresysteem van Big Dutchman. Sinds kort is ook de grote stal ingericht met deze volièrehuisvesting. Voorheen zaten de hennen in beide stallen in batterijen.

 • Het noodweer van afgelopen week heeft ook in Hegelsom zijn sporen nagelaten. De grote pluimveestal is op het nippertje schadevrij gebleven.

 • Een overzichtsfoto van het Step-volièresysteem van Big Dutchman in de gerenoveerde stal. De beide stallen bieden plaats aan in totaal 35.000 leghennen: 12.800 hennen in de ene stal en 22.200 in de andere. De renovatie van de stal is uitgevoerd door aannemersbedrijf Linders en installatiebedrijf Electro Spreeuwenberg.

 • Beide stallen staan nu nog leeg. Op 9 augustus wordt gestart met een nieuwe ronde (Dekalb wit). De 18-weekse hennen worden geleverd door Broederij Ter Heerdt.

 • Een foto van de opklapbare nesten. „Dit volièresysteem is voor ons erg praktisch”, vertelt Marieke Claessens. „Onze hulpboeren (mensen met een verstandelijke beperking die klusjes uitvoeren op het bedrijf) kunnen hiermee goed uit de voeten.” Marieke werkt sinds 1998 op het bedrijf. Toen ze klein was hielp ze al vaak mee op het pluimveebedrijf, dat toen al werd gerund door haar oom Toon van Rens. Nadat ze de mavo had afgerond, twijfelde ze tussen de mas en een opleiding tot verzorgster van mensen met een verstandelijke beperking. Ze koos voor het laatste. Samen met haar oom Toon van Rens schreef ze later een ondernemersplan voor het opzetten van een zorgboerderij naast het leghennenbedrijf.

 • Toon van Rens en Marieke Claessens hebben gekozen voor extra brede voergoten. Hierdoor verspillen de hennen minder voer. „Dit was een idee van mijn oom”, aldus Marieke. Zelf houdt zij zich meer bezig met de zorgtak op het bedrijf. „Mijn oom doet de kippen. Dat gaat nu nog wel, al is het misschien wel een zwakke plek voor de toekomst. Toch denk ik dat, wanneer mijn oom zijn werkzaamheden niet meer kan doen, het met bedrijfsbegeleiding van bijvoorbeeld Cehave Landbouwbelang ook moet lukken."

 • In de kleinere stal wordt sinds drie jaar gewerkt met het Step-volièresysteem. De voergoten zijn ook hier na enige tijd verbreed met een schuin aflopende rand. Marieke Claessens: „Aan het voer op de mestband konden we zien dat er geknoeid was. Dat is nu veel minder."

 • De vloer onder de systeemstellingen is aflopend. Hierdoor wordt het aantal grondeieren beperkt. „Het rapen van grondeieren is een klusje voor onze hulpboeren. Zij rapen echter alleen de eieren die ze zien liggen. Daardoor bleven er voorheen eieren onder de systemen liggen”, vertelt Marieke.

 • Ook in de kleinere stal wordt gewerkt met bolle vloeren. De vloeren zijn er van hout. In de grootste stal is gekozen voor betonnen vloeren (zie vorige foto). Dit is een stuk duurzamer, zo vindt Marieke Claessens.

 • Met de omschakeling van kooihuisvesting naar volièrehuisvesting was ook een nieuwe stalcomputer noodzakelijk. De computer werd geleverd door Hotraco, dat eveneens in Hegelsom is gevestigd.

 • Deze machine zorgt ervoor dat de mest in de stal op de mestband wordt afgevoerd.

 • Beide stallen zijn aangesloten op het eierlokaal. Hier wordt gewerkt met de Mopack 70. De eieren gaan naar Weko in Ochten.

 • Toon van Rens en Marieke Claessens hebben gekozen voor buizen ledverlichting. Claessens: „In de andere stal zijn we begonnen met ledslangen. Dat was een drama. De slangen gingen snel kapot en waren moeilijk te vervangen.”


 • Het zichtstal-principe. Bezoekers kunnen van buitenaf een kijkje nemen in de leghennenstal.

 • Naast de stallen staat een grote mestunit. De mestafzet wordt verzorgd door Agro Limburg.

 • Bij aankomst op het bedrijf wordt meteen verwezen naar de zorgtak. Deze tak heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Wienes Plaats heeft een samenwerkingsverband met zorginstelling Dichterbij. Dagelijks verwelkomt Wienes Plaats acht hulpboeren (mensen met een verstandelijke beperking die klusjes uitvoeren op het bedrijf) en elf belevingsboeren (mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die niet in staat zijn om mee te helpen). Wienes Plaats heeft daarnaast een samenwerkingsverband met Proteion-thuis en biedt drie dagen in de week dagverzorging aan senioren. Naast de dagopvang is het ook mogelijk om bij Wienes Plaats te logeren.

 • De bedrijfslocatie ligt dicht tegen de dorpskern van Hegelsom aan. De pluimveestallen staan net buiten de bebouwde kom. De zorggebouwen staan in het dorp.

 • Een groepsfoto met personeelsleden, hulpboeren en belevingsboeren.

 • Naast de leghennentak lopen er op het 3,5 hectare grote bedrijf ook schapen, geiten, ezels, varkens, koeien en paarden rond. Op de achtergrond zit belevingsboer Fons te genieten van het mooie weer en de spelende dieren.

 • Hulpboerin Marjolein poseert met een van de lammetjes. Op de achtergrond zijn Anne, Andy en Noud (v.l.n.r.) zichtbaar. Een dagelijks terugkerend klusje is het naar buiten brengen van de dieren. Als straks de nieuwe ronde in de leghennenstallen van start gaat, kunnen de hulpboeren weer eieren rapen, mest schuiven en meehelpen in het eierlokaal. Het pluimveebedrijf is voor de hulpboeren erg belangrijk, zo zegt Marieke Claessens. „Het is hier bedrijvigheid alom. Ze hebben het idee dat hier echt wordt gewerkt en dat ze daar een bijdrage aan leveren. Ze voelen zich verantwoordelijk en dat is natuurlijk ook zo.”


 • Een van de zorggebouwen op het bedrijf. Hier worden onder meer belevingsgerichte activiteiten ondernomen met de belevingsboeren. Zij kunnen zelf niet meehelpen op het bedrijf, maar worden zo veel mogelijk betrokken bij de werkzaamheden. Ze zien het werk van de hulpboeren en kijken naar de dieren die rondlopen op het bedrijf. „De interactie tussen hulpboeren en belevingsboeren is ook erg mooi om te zien. De hulpboeren houden een oogje in het zeil en zorgen voor extra sociale controle”, vertelt Marieke Claessens.

 • Math Saris, de vader van Marieke Claessens, is buiten bezig met het zagen van de ijzeren afrastering voor in de stal. Op de achtergrond de leghennenstal met het grote doorkijkraam.

 • De activiteitenbegeleidsters zorgen ervoor dat de belevingsboeren een zinvolle dagbesteding krijgen.

 • Hulpboerin Irene neemt een van de ezels mee naar buiten.
  Hier vindt u meer informatie over Boerderij Wienes en Wienes Plaats.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tom

  De step bestaat toch nog maar een klein jaar? Wat is jullie ervaring ermee?

 • no-profile-image

  Alex Janssen

  Toon, Marieke en medewerkers.
  van harte gefeliciteerd met jullie nieuwste aanwinst. wat een leuke en complete rapportage van jullie bedrijf en mensen waarmee jullie werken. Juist de sfeer en ambiance van Wienes maakt Wienes tot wat het nu is. Super!

 • no-profile-image

  joep verstappen

  Toon, Marieke en medewerkers,
  gefeliciteerd met dit prachtig bedrijf!
  Toon, je hebt je altijd ingezet voor de Nederlandse Pluimvehouderij, bedankt hiervoor!.
  Marieke, je volgt in de voetsporen van je Oom; succes ermee en chapeau!
  Joep Verstappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.