Pluimveehouderij

Foto & video

Opfokstal beschadigd door noodweer

Het noodweer dat woensdagavond in grote delen van het land schade aanrichtte, heeft bij Theo en Wilma Weijers in het Achterhoekse Azewijn het dak van een opfokstal over een lengte van 10 meter beschadigd.

Foto

  • Het noodweer dat woensdagavond in grote delen van het land schade aanrichtte, heeft bij Theo en Wilma Weijers in het Achterhoekse Azewijn het dak van een opfokstal over een lengte van 10 meter beschadigd. De dakplaten waaiden op de naastliggende jongveestal en werktuigenberging. Ook het dak van twee oudere opfokstallen en het woonhuis raakten beschadigd. Donderdag werden de jonge hennen uit de beschadigde opfokstal vervroegd afgevoerd naar een legpluimveebedrijf.

    Foto’s: Henk Riswick; tekst: Hans Bijleveld

  • Over een lengte van 10 meter waaiden de damwandplaten en gordingen van het dak van de volière-opfokstal, die sinds augustus 2007 in gebruik is. Van het beschadigde gedeelte staan alleen de spanten nog overeind. Omdat reparatie of afdichten van het gat met zeil geen optie was, moesten de opfokhennen vervroegd worden afgevoerd naar een legbedrijf. Een ander bedrijf dan waar ze volgens planning op 30 juli naar toe zouden gaan. ,,Dat bedrijf was nog aan het schoonmaken’’, vertelt Wilma Weijers donderdagmorgen. ,,De opfokbegeleider van broederij Verbeek heeft geregeld dat ze naar een ander legbedrijf kunnen, en het vangbedrijf ingeschakeld. Vanochtend om vier uur is de laadploeg begonnen met laden van de 38.000 opfokhennen.’’

  • De dakplaten van de opfokstal waaiden naar de naastliggende jongveestal en werktuigenberging, die achter aan de melkveestal zitten en sloegen daar door het dak. In de melkveestal raakte alle elektrische bekabeling los. De elektricien heeft dat dezelfde avond weer in orde gemaakt. ,,Het water stond in de lichtbakken. We zaten drie kwartier zonder stroom, maar het noodstroomaggregaat ving dat op.’’

  • Ook de daken van de twee oudere opfokstallen met 12.000 en 8.000 opfokhennen raakte beschadigd. ,,De gaten kunnen we voor de komende paar weken afdichten met zeil. De hennen in die stallen kunnen nog een paar weken blijven zitten. Er was trouwens geen mogelijkheid die hennen nu ook naar een legbedrijf te verplaatsen.’’

  • De wind sloeg zo’n 120 pannen van het dak van het woonhuis, waaronder alle nokpannen. De plaatselijke aannemer heeft nog dezelfde avond weer pannen en zeil op het dak opgelegd. ,,Gelukkig hadden wij alleen materiële schade’’, zegt Wilma Weijers.

    Op een camping in Vethuizen, 400 à 500 meter van het pluimveebedrijf, waaiden 20 caravans weg. Eén campinggast liet het leven, verscheidene mensen raakten gewond.

Of registreer je om te kunnen reageren.