Pluimveehouderij

Foto & video

Nieuwe volièrestal met riante uitloop

Met de bouw van zijn nieuwe Freiland-stal heeft Jos Raassens 54.000 kippen in het Bolegg Terras-volièresysteem met binnenbandnesten. Een vertrouwde keuze voor de ondernemer.

Foto

 • Het Bolegg Terras-volièresysteem mag dan in de nieuwe stal splinternieuw zijn; ervaring met dit systeem hebben Jos (46) en Jolanda (48) Raassens al enkele jaren. De afgelopen jaren is het bedrijf omgeschakeld van kooi- naar volièrehuisvesting. In 2007 heeft Jos kennisgemaakt met het volièresysteem en bij de bouw van de nieuwe stal voor 33.000 hennen viel de keuze weer op dat systeem. In totaal heeft de pluimveehouder nu 54.000 hennen in dit systeem, waarvan er 33.000 buiten kunnen lopen volgens het Freiland-systeem.  Foto's: Fotoburo Bert Jansen, tekst: René Stevens

 • De nieuwe stal bevat drie rijen van het Bolegg-systeem. De totale lengte van de stal is 105 meter en de breedte is 15 meter. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. Eind juli moet de stal gereed zijn om de eerste hennen te ontvangen. Op 16 juli organiseert Raassens eerst nog een open dag.

 • Naast de stal is een wintergarten gebouwd van 7,5 meter breed. Deze is bouwkundig geïntegreerd in de stal.

 • Vanuit de wintergarten kunnen de hennen naar buiten, de wei in. In totaal heeft de ondernemer circa 13 hectare grasland beschikbaar voor de Freiland-kippen en voldoet daarmee aan de eis van maximaal 2.500 leghennen per hectare.

 • De uitloopschuif vanuit de stal naar de wintergarten en vice versa. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s kiest Raassens voor een luik dat op de grond komt, dus zonder muurtje. Hij vindt dat gemakkelijker bij het uitspuiten van de stal, en het strooisel in de scharrelruimte wordt direct de stal in gescharreld. Het weglaten van het muurtje kan leiden tot een lichte trek van lucht, maar de ondernemer ziet dat niet als nadeel; om grondeieren te voorkomen vindt hij een beetje trek juist gewenst.

 • Flashventielen zorgen voor de luchtinlaat vanuit de wintergarten. De stuurbaarheid van de lucht is een groot voordeel van dit inlaatsysteem.

 • In de nok zijn slechts drie ventilatoren geplaatst; de rest van de afzuiging gebeurt met zes ventilatoren in de achtergevel. Raassens wilde meer ventilatoren in de nok, maar in verband met de uitstoot van fijn stof was dit aantal het maximum. Voor een goede luchtstroming zijn de ventilatoren een paar meter uit het midden geplaatst, wat verder weg van de uitloopschuiven.

 • De mestband aan het einde van de drie stellingen ligt op de vloer en niet in een put. Dat was goedkoper bouwen, maar vooral gemakkelijker schoonmaken, aldus de pluimveehouder. Een nadeel is dat hij er wel telkens overheen moet stappen. Dat neemt hij echter graag voor lief. Mocht het voor bepaalde werkzaamheden nodig zijn, dan kan Raassens de band naar buiten rijden.

 • In het systeem zijn hoogfrequentielampen gemonteerd. De lampen zijn dimbaar en branden normaal op 70 procent van de capaciteit. De ondernemer koos voor deze lampen vanwege het lagere stroomverbruik. Een alternatief was led-verlichting, maar Raassens beredeneert dat de standaard (peertjes)fitting van de gekozen lampen altijd beschikbaar blijft.

 • Het volièresysteem kan worden uitgevoerd met een buitennest of een binnennest. Net als in de eerder gebouwde stal kiest Raassens voor een binnennest. Dat heeft volgens hem als voordeel dat de kippen het nest in kunnen zonder vervuiling mee te nemen.

 • Om te voorkomen dat hennen op de eierband komen, zijn zogenoemde vingers gemonteerd. Dat is geen standaardoptie, maar met witte hennen is de kans volgens Raassens groter dat een hen zich door de opening wurmt en op de band terechtkomt.

 • Vaak wordt een elevator gebruikt om de eieren naar de eierband te transporteren. Hier is gekozen om de band een hoek te laten maken om de hoogteverschillen te overbruggen. Zo wordt op een dure elevator en op nog meer techniek in de stal bespaard.

 • De eierband sluit aan bij de bestaande band in de stal ernaast. Door de totale lengte van circa 65 meter is een tweede aandrijving nodig. Deze staartaandrijving is gekoppeld aan de hoofdaandrijving, waardoor ze optimaal samenwerken.

 • In het voorste deel van de oude stal met kooien is het eierlokaal gemaakt. Vanwege de uitbreiding en om gemakkelijker te werken, plaatst de ondernemer binnenkort de achterwand een stuk naar achteren. Dan ontstaat een flink grotere ruimte. De rest van de stal krijgt een bestemming als opslagruimte. Verbouwen tot volièrestal was volgens de ondernemer geen optie vanwege de beperkte afmetingen.

 • De stal sluit qua afmetingen en type bouw naadloos en mooi aan op de bestaande stal. Ondanks de oppervlakte van de stal maakt het geheel aan de voorkant geen massale indruk. Voor welstand waren geen ingrepen nodig om het zicht op de stal te veranderen.

  De nieuwe stal van de familie Raassens is te bezichtigen op vrijdag 16 juli 2010 van 14.00 tot 17.30 uur. Het adres is: Renheide 5 in Leende.

Of registreer je om te kunnen reageren.