Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Stal met Comfort 2-volièresysteem

Mts. van Veldhuizen & van Middendorp heeft in Lunteren (Gld.) een nieuwe, onderhoudsarme stal gebouwd voor 15.000 biologische leghennen.

Foto

 • Maatschap van Veldhuizen & van Middendorp heeft in Lunteren (Gld.) een nieuwe stal gebouwd voor 15.000 biologische leghennen. Samen met zijn vrouw Jantine van Veldhuizen van Middendorp zal Martijn van Veldhuizen (29, op de foto) het werk in de stal voor zijn rekening nemen. Dit doet hij naast zijn fulltime baan als pluimveevoorlichter bij Coöperatie De Valk Wekerom. „Ik denk dat de dagelijkse werkzaamheden in vijf uur gedaan kunnen worden”, aldus Van Veldhuizen, die vertelt dat zijn vrouw de eieren voor haar rekening gaat nemen.
  Tekst en foto's: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 77 meter lang en 23 meter breed. De stalbouw is in de tweede week van maart gestart. Daarvoor moest eerst de verouderde vleesvarkensstal worden gesloopt. De opa en oma van Van Veldhuizen hielden op deze locatie 400 vleesvarkens. Zijn ouders en broer hebben op een andere locatie in Lunteren een gemengd bedrijf met 100 melkkoeien, 56.000 opfokhennen en 400 vleesvarkens. Voor Van Veldhuizen is het de eerste keer dat hij de verantwoordelijkheid krijgt over zijn eigen boerenbedrijf. „Een mooi uitdaging”, zo vindt hij zelf.

 • De stal is opgedeeld in vijf compartimenten. Per compartiment worden 3.000 hennen ingezet. Volgens de richtlijnen van Skal mogen de hennen in de verschillende compartimenten elkaar niet kunnen zien. Van Veldhuizen heeft daarom gekozen voor de dichte, houten afscheiding.

 • De stal is ingericht met het Comfort 2 volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. „Dit systeem heeft een lange levensduur. Bovendien zit Jansen in Barneveld. De service is dan ook lekker dichtbij”, motiveert Van Veldhuizen zijn keuze. Hij wilde een onderhoudsarme stal, waarmee hij jaren vooruit kan.

 • De stal is voorzien van drie volièrerijen. De middenpaden zijn 1,20 meter breed. De twee buitenste paden zijn 2,50 meter breed.

 • Een bovenaanzicht van de stalinrichting. In de stal wordt gebruik gemaakt van nokventilatie. Van Veldhuizen heeft gekozen voor rood-wit verlichting in de stal. „Zo hoop ik pikkerij tegen te gaan.”

 • Een close-up van de stalinrichting. Het systeem is voorzien van kiepbodemnesten.

 • De drukregelaar van de waterleiding. „Er zit geen automatisch doorspoelsysteem op de waterleiding. Ik ga in de nieuwe stal werken met gemeentewater”, aldus Van Veldhuizen.

 • Een overzicht van de wintergarten, de overdekte uitloop. Deze is 3,50 meter breed. Door te kiezen voor biologische hennen wordt de 6 ha rond de stal door Van Veldhuizen optimaal benut. De Lohmann Brown Lite-hennen van Broederij Verbeek komen op 29 juni in de stal.

 • Van Veldhuizen heeft als doorloop gekozen voor elektrisch oplierbare sandwichpanelen. Deze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk schoon te maken. Bij het schoonmaken van de stal kan Van Veldhuizen de houten balken onder de panelen gemakkelijk weghalen.

 • Een close-up van het opliersysteem van de sandwichpanelen

 • Van Veldhuizen heeft gekozen voor luchtinlaatventielen van Tulderhof.

 • De kleppen worden aangestuurd door twee elektromotoren.

 • De eieren worden gesorteerd met de Mopack 55 van Moba.
  „In deze machine wordt het ei optimaal behandeld. Bovendien past de capaciteit van de machine bij het bedrijf”, legt Van Veldhuizen uit.

 • Een close-up van de overgang van de eierband vanuit de stal naar het eierlokaal.

 • De elektronische voerweger is geplaatst in de wintergarten.

 • Naast de stal worden twee polyester voersilo’s geplaatst. Deze hebben een inhoud van 16 ton. Een van de silo’s staat al op de juiste plek. Namens Nijborg Agri is de buitenlandse chauffeur bezig de riemen los te maken, zodat hij ook de tweede silo kan verplaatsen.

 • Met de vrachtwagenkraan is de silo van de wagen getild. Nu moet de silo omhoog en enkele meters worden verplaatst.

 • Het verplaatsen van de silo is een precisieklusje. Naast de vrachtwagen en de nieuwe stal is maar weinig ruimte. De chauffeur heeft desondanks maar een paar minuten nodig om de klus te klaren.

 • De tweede silo staat nu bijna op de juiste plek…

 • …Van Veldhuizen helpt mee om de laatste centimeters te begeleiden.

 • De mestafvoerband. Van Veldhuizen weet nog niet hoe hij de mestafzet wil regelen. Hij heeft nog even de tijd om hier over na te denken.

 • Mts. van Veldhuizen & van Middendorp houdt aanstaande vrijdag 25 juni open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  installateur

  Jammer van Bouke Poelsma dat hij wéér geen foto's van de keurig afgewerkte electro technische installatie (verwijderd) en de regelapparatuur (verwijderd) heeft gemaakt! (deel verwijderd, als je wilt adverteren bel je maar 0314- 34 93 92. RB)

Of registreer je om te kunnen reageren.