Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Van 12.000 naar 90.000 kuikens

Maatschap Hakvoort bouwde twee nieuwe stallen voor 90.000 vleeskuikensplaatsen. Die worden verwarmd met een houtkachel én een cv-ketel op propaangas. 's Zomers koelt een vernevelaar de dieren.

Foto

 • Maatschap Hakvoort heeft in het Friese De Tike twee nieuwe vleeskuikenstallen gebouwd met een totale capaciteit van 90.000 plaatsen. De nieuwe stallen betekenen een forse opschaling van het bedrijf. De verouderde stal op het bedrijf bood plaats aan 12.000 kuikens.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Beide stallen zijn 80 meter lang en 25 meter breed. De kosten komen uit tussen de €10 en €11 per kuikenplaats. Voor de bouw was het nodig om verschillende voorzieningen aan te brengen. Zo is een 5 meter brede betonweg aangelegd en moest er voor extra stroom worden gezorgd.

 • Bouwbedrijf Van Pijkeren in Dalfsen heeft de stallen gebouwd. Berend Jan Hakvoort had een goed gevoel bij deze stallenbouwer. „De persoon Van Pijkeren spreekt me aan. Het bedrijf heeft bovendien veel ervaring met stallenbouw.”

 • Een houtkachel verwarmt de stallen. De kachel gaat draaien op houtkorrels van pallets. In de toekomst is hier eventueel ruimte voor een tweede houtkachel.

 • Hakvoort weet nog niet hoeveel ton houtkorrels hij op jaarbasis nodig heeft. De houtkachel kan, als het moet, beide stallen verwarmen. De korrels worden opgeslagen in de ruimte naast de kachel. De kachels staan in een ruim opgezet gebouw voor de stallen. Hier slaat Hakvoort ook stro op. Per ronde gebruikt hij vier balen stro per stal.

 • In de leiding zit een vijzel. Deze brengt de houtkorrels omhoog.

 • De stallen zijn ook voorzien van centrale verwarming. „We hebben gekozen voor een niet al te grote capaciteit van de houtkachel. In combinatie met een cv-kachel op propaangas moet dat er voor zorgen dat we qua energievoorziening het voordeligst uit zijn.”

 • In de stallen is een vernevelingsinstallatie geplaatst, die bij warm weer wordt gebruikt om de temperatuur te laten dalen.

 • Hakvoort heeft gekozen voor een eigen bronwatervoorziening. Uit een 63 meter diepe put wordt het water omhoog gepompt. De put moet nog worden afgedekt en de pomp wordt nog geplaatst. Deze investering kan de ondernemer binnen vijf jaar terugverdienen.

 • In deze twee blauwe tanks wordt het bronwater gezuiverd.

 • In de twee blauwe tanks rechts op de foto wordt het water voor de tweede keer gezuiverd. De grote watertank links is bedoeld als breektank en als extra opslag in noodgevallen. Het is niet mogelijk om twee waterzuiveringsinstallaties op een leiding te laten pompen. Als Hakvoort in een keer veel water nodig heeft kan hij gebruikmaken van de grote tank, die een capaciteit heeft van 5 kuub.
  De zuiveringsinstallaties worden automatisch doorgespoeld.

 • Met deze medicijnpomp kan Hakvoort medicijnen nauwkeurig toevoegen aan het drinkwater van beide stallen.

 • Een overzicht van de stal. De zwarte kokers zorgen ervoor dat de mest wordt gedroogd en dat het percentage ammoniak wordt gereduceerd. Deze zogenoemde mixluchtventilatoren helpen de luchtcirculatie in de stal op gang. De warme lucht wordt naar beneden getrokken, wat het klimaat voor de kuikens ten goede komt.

 • Een overzichtsfoto van de zijwand van de stal. Achter het grote aantal oranje leidingen is ook een donker buis zichtbaar...

 • ...aan deze buis zijn verschillende koppelingen geplaatst. Dit is handig voor het schoonspuiten van de stal.

 • Met de kleppen op de luchtinlaatventielen kan Hakvoort de luchtinvoer sturen.

 • In de achtergevel zitten negen ventilatoren. De linker en de rechter ventilator op de bovenste rij gaan als eerste aan. Wanneer zij een bepaald niveau hebben bereikt, gaat de middelste aan. Deze blijft vervolgens constant draaien.

 • De voerpannen zijn van Big Dutchman. De kuikens komen op 3 juni in de stallen.

 • Hakvoort is zeer tevreden over de nette afwerking van de stal. „Aan alles is gedacht”, vertelt hij. Dit schot voor de nooddeur zorgt ervoor dat de deur mestvrij blijft. Ook kunnen de kuikens elkaar niet dooddrukken in de hoeken.

 • In de stal zijn op vier punten openingen met deksels geplaatst tussen het plafond en het dak. De deksels zijn bedoeld voor ongediertebestrijding. „Hier kunnen we de muizen voeren”, grijnst Hakvoort.
  De maatschap houdt op 29 mei aanstaande open dag aan de Polderdijk 7 in De Tike.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patricia Kok

  Hallo,

  Voor mij is het erg leuk om het bericht van Berend Jan te lezen. Ik heb een aantal jaar geleden een aantal weken in zijn vakantiehuisje overnacht ivm een pilot van LNV.

  Ik zal het leuk vinden om hem een mailtje te sturen. Kunt u zijn emailadres naar mijn mailen?

  Alvast bedankt!

  mvg,
  Patricia

 • no-profile-image

  F.P. van leijen

  Goedendag

  Ik las op u site dat u gebruikt maakt van pelletkorrels deze produceer ik ook en lever deze in oa big bags van 1000 kg.
  Mocht u eventueel interesse hebben dan verneem ik dit gaarne van u.

  Mvg.

  F.P van Leijen

Of registreer je om te kunnen reageren.