Pluimveehouderij

Foto & video 5056 x bekeken laatste update:12 okt 2012

Graansilo in paar dagen opgebouwd

Op een vleeskuikenbedrijf in Lelystad is vorige week een nieuwe graansilo geplaatst. Het opbouwen van de silo kostte minder dan vijf dagen.

Foto

 • Peter Schoot Uiterkamp (50) heeft in Lelystad (Fl.) een akkerbouwbedrijf van 46 ha. Daarnaast houdt hij 47.000 vleeskuikens. Schoot Uiterkamp gaat de vleeskuikentak verdubbelen. Voor de bouwvak moet de nieuwe stal klaar zijn. Links op de foto is men bezig met de voorbereidingen op de bouw van de nieuwe stal.
  In de week voor Koninginnedag werd op het bedrijf van Schoot Uiterkamp een graansilo met een capaciteit van 500 ton gebouwd. Boerderij.nl volgde de bouw van de silo.




  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Bouke Poelsma

 • De bouw van de silo gaat op zondag 25 april van start. Zes Poolse bouwlieden beginnen met het dak en de bovenste ring van de silo. Het gevaarte wordt naar boven toe opgebouwd. De silo wordt gebouwd door het Nederlandse bedrijf Jansen & Heuning.

 • Langs de dakrand wordt een bordes bevestigd. De bouwlieden tillen het bordes naar de juiste plek.

 • Het bordes wordt geplaatst voor dit 'mangat'. Zo is het gemakkelijker om straks vanaf de bovenkant in de silo te komen.

 • De binnenzijde van de silo. De silo heeft een diameter van 8,59 meter en is gemaakt verzinkt plaatmateriaal. Waar polyestersilo's vaak in hun geheel vervoerd kunnen worden, moet deze silo vanwege de omvang ter plekke worden opgebouwd.

 • In de silo zitten acht ontluchters. De lucht wordt door de ventilator door het graan geblazen en kan via de ontluchters in het dak ontsnappen.

 • Op dinsdag 27 april is de silo al enkele meters 'gegroeid'. De rode steunen worden gebruikt om de silo te liften. Voor vleeskuikenhouder Peter Schoot Uiterkamp is tarwe een belangrijk bestanddeel van het voerrantsoen (45 procent). Na de uitbreiding van zijn bedrijf denkt hij op jaarbasis ongeveer 1.200 ton tarwe nodig te hebben. Met de nieuwe silo heeft hij opslag voor bijna een halfjaar en is hij minder afhankelijk van de 'dagprijs'.

 • De onderheide silo rust op een betonnen plaat. Op de silo is aan de rechterzijde de transporteur zichtbaar. Deze zorgt ervoor dat de silo wordt gevuld met graan. De tarwe gaat straks rechtstreeks vanuit de silo naar de vleeskuikens.

 • Bouwlieden zorgen dat de ringen van de silo goed aan elkaar vast komen te zitten.

 • Via een trap is het mogelijk om het dak van de silo te bereiken. Volgens projectleider Bart Klimp komt dit goed van pas bij eventuele onderhoudswerkzaamheden.

 • In de loop van woensdag 28 april telt de silo al negen ringen. Jansen & Heuning heeft op verschillende Nederlandse pluimveebedrijven vergelijkbare silo's gebouwd.

 • Bouwlieden werken aan de kooiladder. Doordat de ladder hoger is dan 10 meter moet er na 6 meter verplicht een rustbordes worden geplaatst.

 • Donderdagochtend 28 april. De silo bestaat nu uit twaalf ringen en is bijna klaar. De dakrand van de silo ligt op 11,45 meter hoogte. Inclusief de reling aan de bovenzijde van het dak meet het bouwwerk 14,85 meter.

 • Voordat de laatste siloplaat wordt gemonteerd, moet eerst de roostervloer worden gelegd.

 • Een overzicht van de kooiladder - inclusief rustbordes - aan de zijwand van de silo.

 • De laatste hand aan de vloer wordt gelegd. Op de voorgrond de veegvijzel. Hiermee wordt het graan vanuit de zijkanten naar het midden getransporteerd.

 • De flexibele vijzel komt via deze buis binnen en loopt onder de vloer door naar het midden van de silo.

 • Donderdagavond 29 april. De werkzaamheden zijn afgerond. Binnenkort wordt naast de silo nog een elevator geplaatst. Deze elevator zorgt ervoor dat de transporteur van graan wordt voorzien en dat de silo gevuld kan worden. De elevator heeft een vulcapaciteit van 40 ton per uur. De totale kosten van de graansilo bedragen zo'n €50.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.