Pluimveehouderij

Foto & video 2025 x bekeken 2 reacties

Freilandstal voor €24 per plaats

Harold Maassen bouwde in Homoet (Gld.) een nieuwe Freilandstal voor 28.500 leghennen. Daarmee verdubbelt hij zijn aantal hennen. De stal is uitgerust met het Nature Colony-systeem van Big Dutchman.

Foto

 • Harold Maassen (44) heeft in Homoet (Gld.) een nieuwe stal gebouwd voor 28.500 Freilandhennen. Met de nieuwe stal is de capaciteit op het bedrijf gegroeid naar 60.000 hennen, waarvan 55.000 Freilandhennen en 5.000 scharrelhennen. Maassen is van oorsprong een vleeskuikenhouder. Na de vogelpest stapte hij over op leghennen. In februari 2004 startte hij met 40.000 hennen. Daarvoor had hij 70.000 vleeskuikens.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 96 meter lang en 23 meter breed en kostte €24 per hen. De bouw van de nieuwe stal ging in februari van start. Door de vorstperiode liepen de werkzaamheden zes weken vertraging op. De oude stal werd in december 2009 gesloopt. Maassen houdt nu alweer ruim zes jaar leghennen. De overstap van vleeskuikens naar leghennen is hem goed bevallen. „Met vleeskuikens heb je veel meer stress. ’s Zomers met warme temperaturen zit iedereen lekker buiten in de zon, maar wij liepen te stressen om de kuikens in leven te houden. Leghennen zijn wat dat betreft een heerlijkheid. Met een paar warme dagen zal de productie misschien iets terug lopen, de hennen leggen in ieder geval niet zomaar het loodje."

 • Op de foto is de wintergarten te zien. Deze is 7,5 meter breed. „Het werken met leghennen bevalt me prima. Je zit zeven dagen per week in de eieren. Ik houd wel van dat vaste ritme", aldus Maassen.

 • Een overzicht van de wintergarten. De hennen (Lohmann Classic) komen aanstaande dinsdag (18 mei) in de stal. „Ik heb goede ervaringen met Lohmann Classic. In de andere stal zit nu Isa Brown. Ik vind de Lohmann Classic een rustigere hen, met een beter nestgedrag", vertelt Maassen.

 • De voerweger staat aan de voorzijde van de wintergarten.

 • Zwoel de uitloopschuiven als de luchtinlaatventielen zijn van Tulderhof.

 • Maassen heeft er bewust voor gekozen om de ventielen, hier te zien in de andere zijde van de stal, hoog in de zijwanden te plaatsen. Zo kan hij de frisse lucht goed over de stalinrichting sturen. De leghennenhouder heeft daarbij gekozen voor een aluminiumplafond, dat volgens hem zorgt voor een goede luchtstroom.

 • De stalinrichting is van Big Dutchman. Maassen heeft gekozen voor het Nature Colony-systeem (uitvoering STEP). „Ik wilde een systeem waarbij de kippen intern van beneden naar boven kunnen bewegen."

 • De bodems van de nesten zijn opklapbaar en kunnen volledig verticaal staan. Dode hennen worden zo altijd uit de nesten gegooid. Tussen de rijen heeft Maassen 1,50 meter ruimte.

 • De ledbuizen zijn bij schade gemakkelijker te vervangen dan ledslangen, zo vindt Maassen. Hij heeft daarnaast gekozen voor een stalen draadrooster in plaats van een plastic rooster. „Bloedluizen kunnen zich zo moeilijker verschuilen", aldus de leghennenhouder.

 • De stallucht wordt afgezogen om de mest op de band voor te drogen.

 • Niet alleen wordt de lucht over de bovenste mestband geblazen...

 • ...ook de mest op de onderste band wordt voorgedroogd.

 • De mestband loopt onder de stal door naar buiten...

 • ...voordat het vervolgens naar de mestloods gaat, moet de mest eerst door de droogtunnel. Maassen heeft de tunnel twee jaar geleden in gebruik genomen. Hij investeerde hiervoor €75.000. „Ik lever over het algemeen heel droge mest. Ik zit zo rond de 80 procent."

 • Maassen heeft twee jaar geleden ingetekend bij de DEP. Volgens Maassen moeten pluimveehouders blij zijn dat de DEP er is. Hij is van mening dat dit een hoop scheelt in de kosten. „Zonder de Dep hadden we nu nog steeds €35 tot €40 per ton betaald, daar ben ik heilig van overtuigd." Maassen betaalt nu zo'n €19,50 per ton. Waar hij eerder nog geld toe kreeg op de droge mest die hij afvoerde, is dat nu wel anders. „De staffel is aangepast. Dat doet een beetje zeer", aldus Maassen. „Je investeert om goede mest te kunnen leveren en uiteindelijk betaal je voor de minder goede mest die door anderen wordt geleverd."

 • Maassen heeft gekozen voor eierelevatoren. „Zo heb ik geen last van de eierband als ik de stal in wil", legt hij uit.
  De eierband, die rechtsboven door de muur naar het eierlokaal gaat, moet nog worden geplaatst.

 • In de zijgevel zitten vier ventilatoren. In de achtergevel zitter er twee. Deze hoeven alleen aan bij extreme zomerse temperaturen.

 • Vanmiddag (vrijdag 14 mei) is er tussen 14.00 uur en 18.00 uur open dag in de nieuwe stal van Mts. Maassen aan de Homoetsestraat 27 in Homoet (Gld.).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Mooie reportage! Als je het goed beschouwd is het erg raar dat goede kippenmest (veel organische stof wat goed is voor de bodem) verbrand word om energie op te wekken. Aan de andere kant maken de akkerbouwers hun grond maar armer en armer doordat ze voor het grootste deel kunstmest gebruiken omdat het vaak beter uitkomt m.b.t. de gebruiksnormen.

 • no-profile-image

  Cornelis van Wijk

  Hallo Harold,

  mooie reportage hoor.
  Veel succes in de nieuwe stal en hopelijk komen er mooie eitjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.