Pluimveehouderij

Foto & video 2480 x bekeken 2 reacties

Familiebedrijf flexibel met medewerker

Jan-Hein Nikkels wil zijn leghennenbedrijf uitbreiden. Met het aannemen van een medewerker denkt hij het familiebedrijf flexibeler te maken.

Foto

 • Jan-Hein Nikkels (37) heeft in Bathmen (Ov.) een leghennenbedrijf met 38.000 Freilandhennen. In 2004 nam Nikkels het bedrijf, samen met zijn vrouw Sandra Nikkels-Pardijs en hun drie jonge zonen Harm, Hein en Feike, over van zijn ouders. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Vroeger werden er moederdieren gehouden. In 1988 stapten de ouders van Nikkels over op leghennen. Toen Nikkels het bedrijf overnam schaalde hij op van 10.000 naar 38.000 dieren. Na de varkens gingen toen ook de koeien van het bedrijf. Naast de hennen heeft Nikkels nog een kleine akkerbouwtak, met een paar hectare grond.
  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Nikkels houdt met de Lohmann Brown Classic en de Dekalb wit twee verschillende soorten hennen. De leghennenhouder heeft gekozen voor één leeftijd. Hij houdt de Freilandhennen in twee stallen. Om het bedrijf ligt 16 hectare grasland. Hier kunnen de hennen naar hartelust scharrelen en stofbaden.

 • De leghennen zijn 79 weken oud. Ze blijven nog vier weken zitten. Begin juli komen er nieuwe hennen. Nikkels is erg tevreden over de resultaten van deze ronde. De technische resultaten per opgezette hen na 74 weken zijn voor de Lohmann Brown Classic: 328 eieren, een voederconversie van 2,15 en 4,5 procent uitval.

 • De technische kengetallen van de Dekalb wit-hennen: 344 eieren, een voederconversie van 2,11 en 3,73 procent uitval.

 • Nikkels wil het leghennenbedrijf graag verder opschalen. Hij is drie jaar geleden begonnen met bouwplannen voor een nieuwe stal met 50.000 scharrelhennen. De milieuvergunning ligt nu ter inzage bij de gemeente. „Het is niet eenvoudig. Er is de nodige weerstand in de omgeving", vertelt Nikkels. De leghennenhouder wil met de opschaling van het bedrijf ook een vaste medewerker in dienst nemen. „We willen een familiebedrijf blijven. Maar we willen in de toekomst niet zeven dagen per week met het bedrijf bezig zijn. Met een medewerker kunnen we de arbeid flexibel invullen."

 • Om eens afstand te nemen van het dagelijkse werk op het bedrijf nam Nikkels onlangs deel aan de training Manager pluimveebedrijven, van Broederij ter Heerdt en VMR Commerciële Groei. „Op je bedrijf en in je eigen studieclub merk je zo af en toe toch iets van een bepaalde sleur. Met deze training word je gedwongen om samen met andere pluimveehouders na te denken over zaken waar je anders niet zo snel bij stilstaat."

 • „Je wordt gedwongen om na te denken over de toekomst van je bedrijf. Waar wil je heen en op wat voor manier? Welke doelen wil je bereiken?" Een deel van de training ging over personeelsmanagement. Nikkels wil in de toekomst een medewerker aannemen om flexibeler te kunnen zijn. „Hoe ga je met personeel en coaching om? Wat doe je met conflictsituaties? Dat zijn zaken die aan bod komen op zo'n training. Hoe zit je als persoon in elkaar? Ben je dominant? Dat is interessant. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. In de praktijk zijn er verschillende manieren om je doelen te bereiken."

 • „Het is finetuning van je bedrijfsvoering. Ik heb na afloop van de training geen grote veranderingen doorgevoerd. Het heeft er wel toe geleid dat ik eerder op zoek ben gegaan naar een medewerker."

 • Hoewel de plannen voor de stalbouw nog goedgekeurd moeten worden, heeft Nikkels de vacature voor de nieuwe medewerker de deur al uitgedaan. Hij wil niet te laat zijn met het aannemen van een goede arbeidskracht. „We willen de medewerker goed opleiden. We gaan graag op vakantie. Nu kan ik het nog regelen met mijn ouders. Maar er moeten iedere keer toch wel veel zaken worden overgedragen en geregeld."

 • De stal uit 2004 is ingericht met een volièresysteem van Jansen Poultry. Nikkels probeert duurzaam te werken en vraagt zich voortdurend af wat hij kan doen om het de kippen nog meer naar de zin te maken.

 • De eieren worden verwerkt met de Mopack 100 van Moba. De eieren worden tweemaal per week opgehaald en gaan naar Amshoff in het Duitse Auhaus, net over de grens bij Enschede. Het voer is afkomstig van Hendrix UTD.

 • Nikkels voelt veel voor duurzaam te werken. Hij wil graag zonnepanelen op de staldaken. „We tonen initiatief. Dat wordt nog niet echt beloond. Het subsidiepotje is zeer beperkt. Zonder subsidie is de stap wel heel groot. We hopen dat we het in de toekomst voor elkaar krijgen."

 • De tweede stal op het bedrijf is ingericht met een volièresysteem van Big Dutchman uit 1999. In dat jaar begonnen de ouders van Nikkels met het houden van hennen volgens het vrije uitloopprincipe.

 • De nieuwe stal wordt naast de bestaande stallen gebouwd. Een verouderde stal, die vroeger onderdak bood aan de moederdieren en nu leeg staat, wordt dan gesloopt. Nikkels sprak tijdens de training uitvoerig met andere pluimveehouders over zijn bouwplannen. De gesprekken gaven hem een goed gevoel. „Ik heb de bevestiging gekregen dat ik goed bezig ben met de plannen die ik hier heb."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  attila leicher

  Geachte heer Nikkels,

  Heeft u nog vacatures?


  Ik pak alles aan en ben direct klaar om ingezet te worden.
  Mijn naam is Attila Leicher, ben 34 jaar en woon sinds anderhalf jaar in Nederland.

  In Roemenie heb ik verschillende banen gehad. Als u interesse hebt, wil ik u ook mijn CV mailen.
  In Nederland doe ik vrijwilligerswerk (bezorger) en verder ben ik een goede huisman die alles aanpakt.

  In Roemenie ben ik afgestudeerd als assistent dierenarts. Een jaar lang heb ik ook voor een boerderij gewerkt.

  Ik kan redelijk Nederlands,in augustus ga ik naar school voor de inburgeringscurus. Op dit moment wil ik graag een kans krijgen om te laten zien wat ik allemaal kan.  Mijn gegevens zijn:

  De heer A.I. Leicher
  Europa-ring 68
  7641DB Wierden
  0546-840101 06-48117921
  andreastroia@yahoo.com


  Graag ontvang ik van u een reactie.

  Hopende dat ik iets voor u kan betekenen.  Met vriendelijke groet,


  Attila Leicher

 • Abdel

  Geachte Nikkels,
  ik wil graag een stage in uw bedrijf lopen of een werk doen in het gebied van kip en pluimveehouderij.
  ik ben landbouwkundige ingenieur uit Tunesie(frans taal) en ik woon in den haag sinds 2007 dus mijn Nederland niet zo sterk.
  Meneer wil ik graag in het sector van dieren werken want ik ga meschien een eigen bedrijf van puimvee in mijn moederland beginen.
  Met vriendelijke groet
  abdel gasmi
  abdel.gasmi@hotmail.com

Of registreer je om te kunnen reageren.