Pluimveehouderij

Foto & video 1919 x bekeken

Opfokstal Van den Nieuwenhuizen

Maatschap Nieuwenhuizen Pluimvee Nistelrode heeft een nieuwe opfokstal voor 60.000 hennen gebouwd.

Foto

 • Maatschap Nieuwenhuizen Pluimvee Nistelrode heeft in Nistelrode (N.-Br.) een nieuwe opfokstal voor 60.000 hennen gebouwd. De maatschap bestaat uit vader Mari en zoon Ton (29, op de foto).
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 102 meter lang en 23 meter breed. Eind december is begonnen met de stalbouw. Door de vorstperiode lagen de werkzaamheden 9 weken stil. De eerste kuikens zouden aanvankelijk in week 12 komen. Dat wordt nu week 16. Naast de stal is in de toekomst overigens nog ruimte om uit te breiden. De nieuwe stal is grotendeels gebouwd door E & E Betonbouw BV.

 • De bestaande stal op de locatie in Nistelrode (rechts op de foto) is ingericht met het kooisysteem van Big Dutchman en biedt plaats aan 82.000 opfokhennen. Een deel van de hennen in deze stal gaat na de opfokperiode naar de eigen leghennenlocatie in Heesch (N.-Br.). Hier worden in drie stallen 132.000 legkippen gehouden. De overige hennen worden opgefokt voor opfokorgansiatie Interbroed, waar de maatschap een contract mee heeft. De opfokhennen in de nieuwe stal (links op de foto) worden eveneens gehouden voor Interbroed. De volièrestal is iets nieuws voor Van den Nieuwenhuizen „Wij zijn eigenlijk echte 'kooimensen'."

 • De stal is ruim opgezet. Vrachtwagens kunnen naar binnen rijden voor laden en lossen. „Zo is de klap die de kuikens krijgen door het temperatuurverschil een stuk kleiner”, legt Van den Nieuwenhuizen uit. De kuikens, LSL Classic en Lohmann Brown, komen op 23 april in de nieuwe stal.

 • De stal is ingericht met 6 rijen RearMaxx opfoksysteem. Tussen de rijen hangen Nivo Varia’s. Van den Nieuwenhuizen: „ik vind dit het beste systeem voor een goede kwaliteit van de kip.” Daarnaast is hij goed te spreken over de kwaliteit van het systeem. „Hier kan ik 20 jaar mee vooruit.”

 • Van den Nieuwenhuizen heeft op de middelste etage gekozen voor voerpannen. „Met voerkettingen heb je kans op meelifters.” Bovendien kunnen de kuikens zo makkelijker bij het water komen, denkt de pluimveehouder. De lijn waaraan de voerpannen hangen, is in hoogte verstelbaar. Met led-verlichting wordt in het systeem de schemering nagebootst.

 • Onder het systeem zitten rvs-platen. Zo voorkomt de pluimveehouder dat er mest onder het systeem komt. De platen zijn centraal oplierbaar, zodat Van den Nieuwenhuizen overal bij kan wanneer hij de stal schoonspuit. Rechts is ook de opklapbare containerbegeleidingsbuis te zien. Dit maakt het gemakkelijk om zonder botsen met een container door de stal te rijden.

 • De aandrijving van de mestband wordt verzorgd door stevige kettingen. „Een degelijk systeem”, vindt Van den Nieuwenhuizen.

 • In de stal wordt gebruik gemaakt van een automatisch doorspoelsysteem. De pluimveehouder vindt het belangrijk om de kuikens op jonge leeftijd te voorzien van schoon en vers drinkwater. Van den Nieuwenhuizen: „voor en na entingen is het van belang om de leidingen goed door te spoelen. Zo voorkom je dat de nippeltjes verstopt raken.”

 • Ook de zijwanden zijn voorzien van een containerbegeleidingsbuis.

 • Naast de laad- en losruimte bevinden ook de hygiënesluis en de kantine zich in de 10 meter lange voorzijde van de stal. Om stroomkosten te besparen heeft de pluimveehouder sensoren geplaatst. De verlichting springt zo automatisch aan en uit.

 • De maatschap krijgt veel verzoeken van belangstellenden die een kijkje bij de kippen willen nemen. Van den Nieuwenhuizen wil uit hygiëneoverwegingen echter niet zomaar iedereen in zijn stal hebben. Om de belangstellenden tegemoet te komen heeft hij daarom een groot raam in de kantine geplaatst. Zo zijn de hennen straks goed te zien. „Dit is een beetje het ‘skyboxprincipe’”, aldus Van den Nieuwenhuizen.

 • De mest gaat via een mestband onder de stal door naar buiten….

 • …waar het via de transportband vervolgens terechtkomt in een mestloods. Vanuit de loods, die nog dichtgemaakt wordt, kan zo overdekt worden geladen. Op de foto is rechtsonder te zien dat ook de mest uit de oude stal (links op de achtergrond) via een mestband onder de grond naar de loods gaat.

 • De achterzijde van de stal. De stallucht wordt afgezogen door 2 rode ventilatoren aan de bovenzijde van de stal. Van de 9 ventilatoren daaronder werken er 2 frequentiegestuurd. Bij minimumventilatie staan deze ventilatoren aan.

 • De stal is voorzien van een warmtewisselaar van Plettenburg. Aan de zijkant van de stal wordt de verse buitenlucht aangezogen.

 • De verse lucht gaat via het luchtkanaal naar de warmtewisselaar.

 • De verse buitenlucht wordt via de lamellen (links op de foto) opgewarmd tot 17 graden.

 • De warmtewisselaar, gezien vanaf de bovenkant van de stalinrichting. Op de foto is goed zichtbaar hoe de lucht naar het midden van de stal gaat.

 • Vanaf de plek waar de warmtewisselaar staat, heb je een mooi overzicht van de stal. Zo’n 10 medewerkers van Jansen Poultry hebben ruim 2 maanden aan de stalinrichting gewerkt.

 • De verse lucht komt frequentiegestuurd onder de kuikens terecht. Met een hendel kan Van den Nieuwenhuizen de luchttoevoer per etage bepalen. Hiermee bespaart hij energiekosten.

 • De pluimveehouder heeft aan de zijwanden van de stal gaas gespannen om overlast van ratten, muizen en ander ongedierte te voorkomen. Voordat Van den Nieuwenhuizen 7 jaar geleden in de maatschap kwam, had hij zijn eigen ongediertebestrijdings- en ontsmettingsbedrijf.

 • Regenwater wordt afgevoerd naar een nog aan te leggen kikkerpoel achter de stal.

 • Voor de stal is een nieuw transformatorhuisje neergezet. „Wij zaten hier op 63 ampère. Dat was te weinig voor de nieuwe stal. We hebben nu gekozen voor 400 ampère.” Met de capaciteitsverhoging is ook rekening gehouden met een eventuele uitbreiding. Gabriels is verantwoordelijk voor de aanleg van de elektriciteit in de stal. Van den Nieuwenhuizen laat overigens ook een woning bouwen op de locatie in Nistelrode. Op de achtergrond zijn de eerste contouren van de woning zichtbaar.

 • De bestaande stal is vijftien jaar oud. Van den Nieuwenhuizen heeft net alle mestbanden laten vervangen. Op 23 april worden hier de kuikens ingezet. Van den Nieuwenhuizen kiest bewust voor één leeftijd in de beide stallen. „Dat is qua entingen het makkelijkst.”
  Binnenkort op deze site een filmpje van het inzetten van de eerste kuikens in de nieuwe stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.