Pluimveehouderij

Foto & video 1299 x bekeken

Kopie van Van kalkoenen naar leghennen

John Claessens maakte de overstap van kalkoenen naar leghennen. De switch bevalt hem goed.

Foto

 • John Claessens (41) houdt in het Limburgse Heide 98.000 leghennen (Dekalb wit) in een etagestal met twee verdiepingen. De stal is eind 2008 in gebruik genomen. Claessens kijkt tevreden terug op de resultaten van de eerste koppel hennen.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • Een luchtfoto van het leghennenbedrijf van Claessens. De hennen worden gehouden in de etagestal, links op de foto. De kleinere stal, rechts op de foto, wordt gebruikt voor opslag. Achter deze stal is de mestloods zichtbaar. Claessens komt oorspronkelijk uit de kalkoenenwereld. Op twee locaties hield hij 33.000 dieren. Nadat de slachterij in Boxmeer dicht ging, maakte hij de overstap naar de leghennensector.

 • Samen met verkoopadviseur Alwin Janssen van Broederij Ter Heerdt kijkt Claessens terug op de resultaten van de eerste koppel. De hennen produceerden op Vitelia voer in 76 weken gemiddeld 345,3 eieren (21,64 kg ei) met een voederconversie van 2,06 (44,67 kk voer). „Deze resultaten zeggen me nog niet zoveel", bekent Claessens. „Ik heb nog steeds de resultaten van de kalkoenen voor ogen."

 • De hennen worden gehouden in het RED-L-systeem. „Een beproefd systeem", aldus Claessens. De overstap van kalkoenen naar leghennen is hem goed bevallen. „Financieel gezien hebben we de tijd mee gehad", vertelt hij. „Bij de kalkoenen heb je te maken met een levendige export met veel risico's. Bij legkippen zit het geld vooral in de inrichting en in de stal. De kippen gaan dat een keer terugverdienen."

 • De luchtinlaatventielen zorgen ervoor dat de eerste zes meter van de stal aan beide zijden wordt voorzien van verse lucht. Via het plafond wordt daarnaast lucht door een geïsoleerd luchtkanaal de stal ingevoerd. Alwin Janssen kwam met het idee om de inkomende lucht onder andere via de kanalen in de stal te laten geleiden. Hiermee wordt de inlaat verdeeld over vier gedeeltes in de stal, waar de lucht met een lage snelheid op de plaats van bestemming komt. Dit komt de diergezondheid en het energieverbruik ten goede. „In een brede etagestal met weinig tussenruimte is ventilatie een belangrijk aandachtspunt. Daar lag voor ons een grote uitdaging", aldus Janssen.

 • „We kunnen niet veel aan de prijzen doen", vertelt Claessens. „Daarom moeten we er tenminste voor zorgen dat het klimaat in de stal goed is. Als het technisch goed draait, kun je ook het hoofd boven water houden op het moment dat de prijzen minder zijn. Daarin moet je je onderscheiden."

 • Op de foto is zichtbaar hoe de lucht via het geïsoleerde luchtkanaal en de luchtgeleidingsplaten naar het midden van de stal gaat.

 • In de zijgevel zit een extra luchtklep die open gaat bij temperaturen boven de 26 graden.

 • Op de bovenverdieping is Claessens begonnen met ventilatie via gebogen luchtinlaatkleppen. Vooral in koude perioden werkte dit systeem niet naar wens. „De lucht reikt dan niet voldoende ver", vertelt Claessens, die nu werkt met rechte kleppen. „Hierdoor wordt de lucht langer omhoog gestuurd. Het probleem is nu opgelost."

 • Iedere dag gaan zo'n 90.000 eieren over de band. Het percentage grondeieren is met nog geen 0,2 procent erg laag. „Dat is wel lekker", lacht Claessens.

 • Claessens maakt gebruikt van de TimeLine productlijn van Prinzen. Per uur worden 40.000 eieren verwerkt.

 • Alle eieren worden gewogen. „Aan het verloop van het eigewicht kun je onder meer afleiden hoe het met de conditie van de hennen is gesteld", aldus Alwin Janssen.

 • Medewerker Martien Jaspers is vijf dagen per week aanwezig. Voor Claessens is hij een waardevolle kracht. „Martien heeft 12 jaar bij een ander pluimveebedrijf gewerkt. Hij heeft veel ervaring", aldus Claessens, die zelf dus nog geen twee jaar in de leghennensector werkt. Voordat hij de overstap maakte naar leghennen, liep Claessen enkele maanden stage bij een collega pluimveehouder. Zo leerde hij snel de kneepjes van het vak.

 • De eierverpakkingsruimte is ruim opgezet.

 • Wat opvalt in de eierverpakkingsruimte is deze rollator. Een handigheidje zo blijkt na navraag. „Hiermee hoef je niet op je knieën als je de bodems van de legnesten onder het systeem schoonmaakt",zo zegt Claessens. Verschil in arbeidspieken is volgens de pluimveehouder een van de grootste verschillen tussen kalkoenen en leghennen. „Bij kalkoenen is het hollen en stilstaan. Nu heb ik meer regelmaat. Dat is fijn. Zeker omdat ik ook met personeel werk."

 • Het laaddock. Iedere week komen hier twee vrachtwagens om de eieren op te halen.

 • De etagestal (links) is 24 meter breed en 130 meter lang. Vrachtwagens hebben genoeg ruimte om tussen de stallen door te rijden.

 • De technische ruimte. Hier staan onder meer de frequentieregelaars voor de warmewisselaars. Ook is er een noodaggregaat aanwezig. Claessens heeft er vanwege de brandveiligheid bewust voor gekozen om de technische ruimte buiten de stal te houden.

 • De achterzijde van de mestloods (links) en de etagestal. Bij het laden en lossen van de hennen op de tweede etage wordt gebruik gemaakt van een verreiker.

 • In de mestloods is opslag voor acht weken mest. Na acht weken komen er negen vrachtwagens langs om de mest af te voeren naar de verbrandingsinstallatie in Moerdijk. Achter de damwandprofielen op de foto zitten drie warmtewisselaars van Agro Supply.

 • In de mestloods zorgen ventilatoren voor extra droging van de mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.