Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Deze week open dag rondeelstal

De afgelopen maanden volgde Boerderij.nl de bouw van de eerste en unieke, innovatieve en duurzame Rondeelstal van pluimveehouder Brandsen in Barneveld (Gld.) voor 30.000 scharrelhennen.

Foto

 • De rondeelstal is uitgerust met het volièresysteem Bolegg Terrace van Vencomatic. In totaal telt de stal tien van deze systemen. Een installateur verricht de laatste montagewerkzaamheden. De foto’s zijn gemaakt op 24 maart jl.
  Tekst: Bouke Poelsma. Foto’s: Jan Pit

 • De zijwanden die het nachtverblijf (links op de foto) en het dagverblijf (rechts) scheiden, zijn oprolbaar. Zo wordt één klimaat gecreëerd, waardoor meer hennen gebruik gaan maken van de scharrelruimte in het dagverblijf.

 • In het dagverblijf kunnen de hennen naar hartelust scharrelen en stofbaden. Links op de foto is te zien dat de hennen ook de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan zodat ze in de bosrand verder kunnen scharrelen.

 • De rondeelstal heeft vijf nachtverblijven en vijf dagverblijven. De bouw verloopt volgens schema. De eerste hennen komen volgende week in de stal.

 • De nachtverblijven van boven gezien. De middenkern van de rondeelstal bestaat uit drie verdiepingen. De begane grond is de werkruimte met de eierverpakkingslijn van Prinzen, de eerste verdieping is de bezoekersruimte en de tweede verdieping is de ruimte voor de warmtewisselaars van Agro Supply.

 • Vanuit de dagverblijven kunnen de hennen de bosrand bereiken. Dit gedeelte is gemakkelijk af te sluiten wanneer een ophokplicht wordt ingevoerd.


  Bekijk hier het filmpje van de open dag


  Bekijk hier het filmpje met beelden van kippen in de stal

Eén reactie

 • no-profile-image

  ederveen

  Ziet het over een paar weken nog zo schoon uit met dat kuntsgras

Of registreer je om te kunnen reageren.