Pluimveehouderij

Foto & video

Veel beter klimaat bij halve stookkosten

De Möddens investeerden €140.000 in cv gestookt met houtkachels. De daggroei van de kuikens steeg fors door het betere stalklimaat en de stookkosten halveerden.

Foto

 • Heinrich (30), Elisabeth (56) en Heinrich (59) Mödden houden in Aschendorf (D.) 80.000 vleeskuikens. Naast de vleeskuikens bewerken de Möddens 80 ha zand- en dalgrond. Daarop verbouwen ze 50 ha korrelmais en 30 ha triticale, die ze volledig afzetten. Ze kopen jaarlijks circa 50 ton tarwe voor de vleeskuikens, die daarnaast mengvoer krijgen.

  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Robert Bodde

 • De Möddens mesten op contract voor Wiesenhof. In de laatste rondes met Cobb-kuikens realiseerden ze een productiegetal van 301 en 318 bij een voerconversie van respectievelijk 1,630 en 1,690.

 • In de zomer van 2008 zijn de twee stallen uit 1991 en 2000 beide met 20 meter verlengd. Ze meten nu elk 3.300 vierkante meter. De bezetting is maximaal 39 kilo per vierkante meter.

  Bij de verbouw is €140.000 geïnvesteerd in twee kachels die op verschillende typen brandstof kunnen werken. In de stallen zijn de heteluchtkanonnen op aardgas vervangen door cv-pijpen die hoog aan de zijgevels bevestigd zijn.

 • De kachels zijn geplaatst in een apart gebouw dat op circa 30 meter van de stallen staat. Voorin het stookgebouw zijn twee compartimenten, elk 50 kuub, voor de opslag van de brandstof. Daarachter staan de ketels opgesteld.

 • De installatie is geheel automatisch. Een stalen rotor werkt de spaanders in een schroefvijzel. Die transporteert de spaanders naar de oven en voert deze van onderaf in de ovens.

  Mödden schrijft de installatie in tien jaar af. Onderhoudskosten zijn er nauwelijks. ,,De eerste jaren zijn de jaarkosten gelijk aan de situatie waarin we nog op aardgas stookten”, stelt Mödden senior. Na 2018 hebben we een duidelijk voordeel, want ik verwacht dat de installatie 20 jaar meegaat.”

 • De laatste rondes werken de Möddens met gedroogde, gezeefde houtspaanders van beuken, eiken en elzenhout. Daarvoor betalen ze €18,50 per kuub, inclusief €2 transportkosten. Per keer wordt 90 kuub, ongeveer 20 ton, hout gelost voor de voorraadsilo’s. Ze brengen de spaanders met een voorlader in de silo.

  De totale brandstofkosten waren in de afgelopen 12 maanden krap €15.000, net onder de 5 cent per afgeleverd kuiken. Dat is inclusief de verwarming van het woonhuis. Voorheen werd het woonhuis op huisbrandolie verwarmd (€4.000/jaar) en de stallen op aardgas (€31.000/jaar).

 • De installatie, geleverd door Menke Energietechnik is geheel in tweevoud uitgevoerd. ,,Als er een uitvalt, hebben we de ander nog. Zeker bij de start van een ronde willen we geen risico lopen”, stelt Mödden sr.

 • De installatie is geheel automatisch. Een stalen rotor werkt de spaanders in een schroefvijzel. Die transporteert de spaanders naar de oven en voert deze van onderaf in de ovens.

 • Bij verbranding van deze gezeefde spaanders is er nauwelijks sprake van asvorming. ,,Eenmaal per twee dagen de aslade reinigen volstaat. Het totale werk met de kachels is niet meer dan twee uur per ronde”, vertelt Heinrich jr.

  Bijzonder bij deze oven is dat de stookplaat niet van metaal, maar van keramiek is. ,,IJzer gaat daar maar een paar jaar mee. We willen zo min mogelijk onderhoud.”

 • De ovens verwarmen water. Dat wordt opgewarmd tot 85 graden, waarna de ketels volledig afschakelen. De drie tanks vormen een buffer van 6.000 liter heet water. ,,Misschien dat twee tanks genoeg zouden zijn, maar die tanks kosten slechts €2.500 per stuk. Dan bouw je wel goedkoop meer zekerheid in de bedrijfsvoering in”, zegt senior.

 • Alle leidingen zijn van roestvrij staal. Elke stal heeft zijn eigen pomp.

 • Er wordt exact geregistreerd hoeveel warmte per stal gebruikt wordt. Omdat de energie-installatie een zelfstandig bedrijf is, wordt na elke ronde gefactureerd.

 • De cv-leidingen lopen hoog door de stal. De stal uit 1991 werkt met nokventilatie, de stal uit 2000 met kleppenventilatie. ,,We merken dat het nu twee dagen langer duurt om de stal droog en warm te stoken dan voorheen met de heteluchtkanonnen.”

 • Met de cv-installatie is het duidelijk aangenamer in de stal. ,,Als je nu ’s ochtend in de stal komt, hangt er een frisse lucht. Voorheen met de heteluchtkanonnen was het veel vochtiger, soms hingen er mistflarden in de stal.”

  Het betere klimaat leidde tot een fors hogere groei en een besparing op het voerverbruik. De dieren zijn nu vier dagen eerder op hun aflevergewicht van rond de 2.300 gram.

 • Opvallend: gehakseld stro als strooisel. Het is een laag van ongeveer 1 centimeter dik. Deze is prima droog. ,,Nu wel, toen we nog op aardgas stookten gaf dat wel eens problemen.’’

 • Het stro lijkt gehakseld, maar het is geperst. ,,Loonbedrijf Jansen in Geese, een van de grootste in Duitsland, heeft vorig jaar een andere pers gekocht met extreem veel messen erin. Het is daardoor veel makkelijker uit te strooien.”

 • Het instrooien doen de Möddens met een oude stalmeststrooier. Dat duurt ongeveer drie uur per ronde.

Of registreer je om te kunnen reageren.