Pluimveehouderij

Foto & video

Opfokstal met biologische wasser

Pluimveebedrijf Janssen-Wijnen heeft in Elsendorp een nieuwe opfoklegstal voor 60.000 hennen gebouwd. De stal is uitgerust met een biologische luchtwasser van KWB.

Foto

 • Eddy (34) en Anneke Janssen (33) hebben in Elsendorp (N-.Br.) een nieuwe opfokstal gebouwd. De stal heeft een capaciteit van 60.000 hennen en is uitgerust met het Nivo Varia (Jump Start) systeem. Op dezelfde locatie staan nog vier stallen. Met de nieuwbouw is de totale capaciteit gegroeid naar 160.000 opfokleghennen. Samen met zijn schoonvader en zwager houdt Janssen op een tweede locatie in Odiliapeel (N.-Br.) nog eens 120.000 hennen in twee kooi-opfokstallen.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De bedrijfslocatie ligt midden in LOG Elsendorp. Het bouwblok van 3 ha is nog niet vol. Voor de toekomst zijn er plannen om nog een vergelijkbare stal bij te bouwen. De nieuwe stal (rechts op de foto) is 110 meter lang en 31 meter breed en kost zo'n €18 à €20 per plaats. De stal is uitgerust met een biologische luchtwasser van kwb. „Met een biologische wasser zijn de bouwkosten hoger", aldus Janssen. De ruimte waar de luchtwasser wordt geplaatst is 10 meter lang. „Dit is een duur stukje stal", aldus de pluimveehouder.

 • De stal is voorzien van het Nivo Varia (Jump Start) systeem. In dit systeem worden hoogteverschillen gecreëerd. Hierdoor leren de dieren al op jonge leeftijd dat ze moeten springen. Dit heeft als gevolg dat de dieren in een later stadium bij de leghennenhouders makkelijker de legnesten weten te vinden. Het aantal grondeieren wordt hierdoor beperkt. „Dit systeem zorgt voor 100 % springgarantie", aldus Janssen.

 • Met zes lamellen achter de luchtinlaatventielen kan Janssen de luchtinlaat doseren en reguleren. Bij het afstellen van de ventielen wordt gebruik gemaakt van een rookmachine, die aangeeft wat de lucht 'doet'.

 • In de dagelijkse praktijk is dit hekwerk omhooggeklapt. Voor het enten of transport van de hennen komt het hekwerk echter goed van pas.

 • Janssen heeft gekozen voor een extra voerlijn aan de buitenkant van het systeem. Hierdoor hebben de hennen meer ruimte bij het voeren. „In het systeem is het altijd druk", zo zegt hij.

 • De voer- en drinklijn is voorzien van een automatisch doorspoelsysteem. Janssen kan hiermee instellen wanneer, hoe vaak en hoe lang hij wil spoelen. De combinatie van een lage doorstroming met hoge temperaturen zorgt ervoor dat het verversen van water vooral in de eerste weken van de koppels van groot belang is.

 • Bij het vangen van de hennen gaat het systeem omhoog. Je kan er dan onderdoor lopen. De hennen die op de plateaus blijven zitten, vallen hier automatisch vanaf. Janssen kan de kabels aan het plateau namelijk loshalen. Hierdoor gaan de plateaus verticaal hangen, zodat ook de laatste hennen gemakkelijk gevangen kunnen worden.

 • Om te voorkomen dat de hennen aan de bovenkant kunnen ontsnappen, is het systeem afgesloten met staaldraden. Janssen heeft bewust niet voor netten gekozen. „Hier blijft veel stof aan hangen".

 • Aan de onderkant van het systeem heeft Janssen gekozen voor een betonnen muur als afsluiting. Hiermee bespaart hij veel werk bij het uitmesten van de stal. Dit doet Janssen met een shovel. Doordat de muur een stukje uitsteekt, wordt het systeem niet geraakt. Boven de muur zijn twee staaldraden gespannen. De hennen kunnen daardoor niet onder het systeem komen.

 • In de nieuwe stal wordt voornamelijk computergestuurd gewerkt. Er is een aparte ruimte ingericht waar de bedieningskasten hangen.

 • Op de foto is te zien dat de linkertank is verbonden met een bedieningskast aan de wand. Hiermee kan Janssen bepalen hoeveel procent entstof hij mee laat gaan in het drinkwater. De rechtertank is bedoeld voor osplag van teruglopend water uit de stal. Zo wordt voorkomen dat eventuele reststoffen van medicijnen in de leidingen van Brabant Water terechtkomen.

 • Janssen is niet woonachtig op de bedrijfslocatie. Met zes camera's kan hij echter van een afstand zien of er onregelmatigheden plaatshebben in de stal. Hoewel hij niet op dierniveau kan kijken, ziet hij bijvoorbeeld snel of er lege plekken in de stal ontstaan. „Ook kan ik 's avonds zien of alle dieren in het systeem zitten." De camera's zijn aangesloten op een harddiskrecorder. Alle beelden blijven twee dagen bewaard. Op termijn komen ook camera's in de overige stallen te hangen.

 • De biologische luchtwasser wordt aan de achterzijde van de stal geplaatst. De wasser reduceert de uitstoot van ammoniak met 70 %. Ook de emissie van fijnstof wordt met 70 % gereduceerd. „Dit is de reden dat ik voor de biologische wasser heb gekozen." Janssen heeft gekozen voor verticale uitstroom, waardoor ook de geur wordt gereduceerd.

 • Onder het beton, rechts op de foto, bevindt zich het opvangbassin van de biologische luchtwasser. Het bassin heeft een capaciteit van 200 kuub. Het water wordt hergebruikt. Een deel van het water verdampt, waardoor Janssen iedere dag water toe moet voegen.

 • De zwarte kokers dienen als 'verenvangers'. De werklieden op de foto zijn nog druk met de montagewerkzaamheden. Op 13 april komen de eerste Lohmann Brown Lite kuikens van Verbeek’s Broederij in de stal. Op vrijdagmiddag 2 april is er een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.