Pluimveehouderij

Foto & video 2658 x bekeken

Opfokbedrijf Maatman zit in de lift

Pluimveebedrijf Maatman B.V. levert jaarlijks meer dan 2 miljoen opfokhennen aan leghennenhouders in binnen- en buitenland.

Foto

 • De hoofdactiviteit van Pluimveebedrijf Maatman B.V. in Oldeholtpade (Frl.) is het opfokken van eendagskuikens tot 17-weekse leghennen. Maatman heeft twintig opfokbedrijven onder contract. Op jaarbasis worden meer dan twee miljoen opfokhennen bij leghennenhouders in binnen- en buitenland afgeleverd. De capaciteit van het bedrijf is in vijf jaar bijna verdubbeld. Maatman is een echt familiebedrijf. Vanaf links naar rechts op de foto: Edward Maatman, Jef Sloot, Ria Maatman, Herman Maatman en Karin Maatman.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Op de foto medewerker Wilco Boltjes. Links op de achterzijde van de foto is te zien waar de (gedroogde) mest de stal verlaat. Wekelijks worden twee vrachten mest naar Duitsland vervoerd.

 • In de vier stallen op het bedrijf worden zo'n 200.000 opfokhennen gehouden. Dit is ongeveer tien procent van de gehele omzet van het bedrijf. De stal links op de foto is in 1982 gebouwd en heeft in 1997 een nieuw kooi-opfoksysteem gekregen. De etagestal met volière-opfoksysteem (midden op de foto) is in 2005 verrezen en heeft een capaciteit van 100.000 opfokhennen. De stal aan de rechter zijde is in 1999 gebouwd en biedt plaats aan 60.000 leghennen. „We hebben plannen om ook in deze stal opfokhennen te houden", vertelt Edward Maatman, die zich op het bedrijf bezig houdt met de planning en logistiek en het technische gedeelte van de opfok.

 • Pluimveebedrijf Maatman bleef in 2003 gevrijwaard van vogelgriep. De gevolgen van de vogelpest zijn op het IKB-erkende bedrijf echter nog steeds merkbaar. Zo zijn de zomermaanden juli en augustus altijd extra druk. „Het bedrijf moet zich dan extra inspannen om de planning rond te krijgen", aldus Edward Maatman.

 • De opfokhennen in de etagestal zijn pas twee weken oud. Hoewel het volièresysteem speciaal voor de foto gedeeltelijk open is, zit het normaalgesproken op deze leeftijd nog dicht. De kuikens zijn nog niet in staat om vanaf de grond terug in het systeem te komen. Ze moeten nog twee weken wachten voordat het systeem open gaat.

 • Het volière-opfoksysteem is voorzien van een extra ijzeren stang. Zo moeten de hennen al op jonge leeftijd leren springen. Deze opfokhennen zijn afkomstig uit Duitsland. Maatman heeft meerdere leveranciers voor eendagskuikens om aan de vraag van de leghennenhouder te kunnen voldoen.

 • Pluimveebedrijf Maatman is merkonafhankelijk en kan alle rassen leveren. Het kunnen voldoen aan de vraag van de leghennenhouder is van groot belang. Het bedrijf moet daarom een halfjaar vooruit kijken om hier goed op in te spelen.

 • Met deze in hoogte en breedte verstelbare 'trainingslijn' leren de hennen dat ze omhoog moeten om te drinken.

 • Met het draadje dat rechtsboven op de foto goed te zien is, kan de ijzeren stang in hoogte worden versteld. Hiermee wordt voorkomen dat de opfokhennen onder de stang door in de voerlijn kruipen.

 • Met de ledverlichting in het systeem wordt de schemering nagebootst. Een half uur voordat het licht in de stal uitgaat, wordt de ledverlichting aangezet. Nadat de stalverlichting helemaal uit is, duurt het nog zo'n twintig minuten voordat ook de ledverlichting is gedimd. De opfokhennen leren zo wanneer het tijd wordt om terug te keren in het systeem.

 • De luchtinlaatventielen staan in de eerste weken van de koppel slechts beperkt open.

 • Vanuit een centrale ruimte wordt met behulp van computers gezorgd voor voer, water en een goed klimaat.

 • Om een vitale hen af te kunnen leveren, worden de dieren in de opfok diverse malen ingeënt ter bescherming tegen verschillende pluimveeziekten. De entstoffen worden in een koelkast opgeslagen.

 • Maatman kan via deze leidingen drinkwatervaccinatie toepassen.

 • Deze witte Lohmahn-kippen worden gehouden in een kooi-opfoksysteem. De dieren zijn tien weken oud. Pluimveebedrijf Maatman merkt in haar klantenkring (nog) niet dat het verbod op legbatterijeieren per 1 januari 2012 leidt tot het op grote schaal ombouwen van stallen. Er worden daarentegen juist veel nieuwe stallen bijgebouwd. Hierdoor stijgt ook de vraag naar opfokbedrijven.

 • Na 12 weken moeten de opfokhennen worden geënt tegen NCD (pseudovogelpest).

 • Sensoren meten temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk in de stal en geven dit door aan de klimaatcomputer.

 • Op de klimaatcomputer is snel af te lezen wat de gemiddelde temperatuur is in de stal. Maatman kan daarbij ook zien wat de onderlinge temperatuurverschillen zijn in de stal. De luchtinlaatkleppen kunnen zo naar behoefte worden aangestuurd.

 • De luchtinlaatkleppen worden aangestuurd door een motor die aan het plafond is bevestigd.

 • Het is rustig in de eierverzamelruimte. Iedere maandag is het hier topdrukte. De eieren gaan op die dag naar de groothandel. Volgens Jef Sloot is het een voordeel dat het bedrijf naast de opfok, wat de hoofdtak is op het bedrijf, ook een leghennentak heeft. „Wij hebben zelf ook te maken met voerprijzen, dure pluimveerechten en schommelende eierprijzen. Al die dingen raken ons ook. Daardoor weten wij goed wat er bij onze klanten speelt."

 • Iedere week worden er zo'n 10.000 eieren aan particulieren verkocht.

 • Maatman doet ook aan particuliere verkoop van hennen. Iedere week gaan er enkele honderden hennen van de hand. De hennen die weggaan voor de particuliere verkoop worden gehouden in een hok dat al sinds mensenheugenis op het bedrijf staat. „Een stukje nostalgie", aldus Jef Sloot, die sinds vorig jaar op het pluimveebedrijf werkzaam is. Hij is verantwoordelijk voor de contacten met (nieuwe) klanten en de borging van de kwaliteit en de managementtechnische aansturing in het bedrijf.

 • Hoewel Pluimveebedrijf Maatman B.V. over een vrachtwagencombinatie beschikt, is dit lang niet voldoende om alle opfokhennen af te leveren. Het bedrijf werkt vooral veel samen met Hennentransport Hooijer BV.

 • Met twintig opfokbedrijven onder contract en talloze leghennenhouders als klant heeft Pluimveebedrijf Maatman BV veel administratief werk. Jef Sloot verwoordt het treffend: „Het scheelt niet veel of er gaan net zoveel A4-tjes als hennen naar de boer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.