Pluimveehouderij

Foto & video 1334 x bekeken

Nieuwe volièrestal voor Verbeek vof

Het bedrijf van Cor Verbeek is uitgebreid met een nieuwe volièrestal voor 20.000 hennen.

Foto

 • Cor Verbeek (41) heeft in Lienden (Gld.) een nieuwe volièrestal gebouwd voor 20.000 hennen. Vanaf 17 maart wordt de stal bevolkt door 12.000 Freilandhennen en 8.000 scharrelhennen. De uitbreiding betekent een verdubbeling van het bedrijf. Op dezelfde locatie houdt Verbeek op dit moment 20.000 hennen in twee andere stallen. Achter het bedrijf heeft Verbeek nog 10 ha. De grond wordt verhuurd aan een melkveehouder en gaat straks ook gebruikt worden voor de uitloop van de Freilandhennen.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De volièrestal is 30 meter breed en 65 meter lang. Doordat uitloop slechts aan een kant van de stal mogelijk is en Verbeek het bouwblok zo goed mogelijk wil benutten, heeft hij er voor gekozen om Freiland en scharrel onder een dak te plaatsen. De stalbouw en de inrichting kostten €27 per hen.
  Verbeek houdt hennen van drie verschillende leeftijden. De hennen die op 17 maart worden geleverd zijn 17 weken oud. In de twee andere stallen houdt Verbeek hennen van 26 en 40 weken. „Meerdere leeftijden is voor mij een stukje risicospreiding", aldus Verbeek.

 • De stal is voorzien van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. „Een mooi, open systeem", aldus Verbeek. De pluimveehouder heeft gekozen voor brede doorlooppaden (150 cm). „Ik wil niet alleen diervriendelijk bezig zijn, maar ook boervriendelijk."

 • De hennen kunnen de eerste week in de nieuwe stal gebruik maken van een extra waterlijn, onder in het Bolegg Terrace-systeem. „Zo voorkom je dat de kippen uitdrogen. Vooral 's zomers kan dit problemen voorkomen", aldus Verbeek. Na de eerste zeven dagen wordt het water in onderste lijn afgesloten. De hennen moeten dan aan het systeem gewend zijn en weten waar ze moeten drinken en leggen.

 • De legnesten worden met een computer gestuurd. De nesten zijn tussen 02:00 uur en 16:00 uur geopend. Na 16:00 uur gaan de nesten rechtop staan en kunnen de hennen er niet in. Eventuele dode dieren worden door dit systeem automatisch uit de nesten 'gegooid'. Doordat de hennen vaak tegen de rechtopstaande nesten pikken, valt het vuil naar onderen en blijven de nesten goed schoon.

 • Verbeek werkt met lengteventilatie in de stal. Via de luchtinlaatventielen moet de frisse lucht over de Bolegge Terrace systemen heen gaan. In het smallere rechterdeel van de stal, waar de scharrelhennen zitten, gaat dit zonder meer werken, zo denkt Verbeek.

 • Aan de achterzijde van de stal heeft Verbeek een roosterhek laten plaatsen. Hiermee houdt hij achterin de stal een schone ruimte.

 • Via de mestband wordt de mest naar het achterste deel van de stal getransporteerd. Vanaf hier gaat de mest onder de stal door, om vervolgens naar de mestloods getransporteerd te worden.

 • Op deze foto is dat goed te zien.

 • Via een kleine doorgang komt de mestband de loods binnen. Verbeek heeft hier ruimte voor een paar honderd ton mest. De mest uit de andere stallen wordt hier met trekker en wagen naar toe vervoerd.

 • In het stalgedeelte waar de Freilandhennen worden gehouden, zijn verticale afzuigkanalen geplaatst. De lucht wordt centraal afgezogen.

 • De lucht komt binnen via de luchtinlaatventielen aan de zijkant van de stal. Daaronder zijn de doorgangen te zien die leiden naar de wintergarten.

 • Via de overdekte uitloop gaan de hennen straks onder het zeil door om vervolgens het grasland in te lopen.

 • De wintergarten (6 meter breed) is voorzien van een aflopende vloer...

 • ...hierdoor is het gemakkelijk om de mest en het sproeiwater via enkele afvoerbuizen te lozen.

 • Verbeek laat de eierband 's ochtends vanaf 8:00 draaien. Een uur later heeft hij de meeste eieren binnen.

 • De eieren worden in een centrale hal verwerkt. Hier komen ook de eieren uit de andere twee stallen binnen.

 • De eieren uit een van de andere stallen komen via de ondergrondse eierband binnen in de nieuwe stal.

 • De eierinpakautomaat is van Prinzen. Met deze uitvoering worden in 80 minuten zo'n 20.000 eieren verwerkt.

 • Cor Verbeek zat voorheen in een maatschap met zijn vader (67). Zelf werkte hij tot vorig jaar nog als zzp'er buiten de deur. Het bedrijf bestond toen nog uit 20.000 hennen en 40 stuks melkvee. Verbeek heeft er voor gekozen om afscheid te nemen van de rundveetak en het pluimveebedrijf op te schalen. „Dat was een moeilijke beslissing. We hebben 40 jaar koeien gehad", aldus Verbeek.
  Op de foto is op de achtergrond de vroegere rundveestal te zien. Aan de rechterzijde staat de pluimveestal die in 2000 is gebouwd. In de toekomst is het mogelijk om hiernaast (op de voorgrond van de foto) een wintergarten met uitloop te bouwen.

 • Verbeek heeft sinds vorig jaar een eierautomaat op het bedrijf. De automaat, waarin 60 doosjes passen, is een groot succes. Wekelijks gaan zo'n 700 doosjes van de hand.
  Op vrijdag 12 maart houdt Cor Verbeek een open dag

Of registreer je om te kunnen reageren.