Pluimveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:13 mrt 2014

Vleeskuikenhouder verbetert stalklimaat

Vleeskuikenhouders Kees (52) en Annelies (50) Koolen in Bergeijk (NB.) stappen over van verwarming met gasheaters naar de Agro Clima Unit warmtewisselaar om energie te besparen.

Foto

 • Vleeskuikenhouder Kees Koolen (52) in Bergeijk (NB.) stapt over van verwarming met gasheaters naar de Agro Clima Unit warmtewisselaar om energie te besparen.

  Vleeskuikenhouder Kees Koolen (52) in Bergeijk (NB.) stapt over van verwarming met gasheaters naar de Agro Clima Unit warmtewisselaar om energie te besparen.

 • De Agro Clima Unit heeft een lengte van 9 meter en een hoogte van 2,3 meter. De breedte kan variëren van 1,0 tot 2,5 meter. De Unit verlaagt de stookkosten met vijftig procent. Bij stookkosten van 5,5 cent per kuiken volgens KWIN levert dat een besparing op van 2,75 cent per kuiken op. De elektriciteitskosten voor het draaien van de warmtewisselaar bedragen zo’n 0,25 cent per vleeskuiken. Uitgaande van zeven rondes per jaar is dat 17,5 cent per kuikenplaats per jaar. De terugverdientijd is in de meeste gevallen korter dan vijf jaar.

  De Agro Clima Unit heeft een lengte van 9 meter en een hoogte van 2,3 meter. De breedte kan variëren van 1,0 tot 2,5 meter. De Unit verlaagt de stookkosten met vijftig procent. Bij stookkosten van 5,5 cent per kuiken volgens KWIN levert dat een besparing op van 2,75 cent per kuiken op. De elektriciteitskosten voor het draaien van de warmtewisselaar bedragen zo’n 0,25 cent per vleeskuiken. Uitgaande van zeven rondes per jaar is dat 17,5 cent per kuikenplaats per jaar. De terugverdientijd is in de meeste gevallen korter dan vijf jaar.

 • Aan het ene uiteinde komt verse buitenlucht de Agro Clima Unit binnen en aan het andere uiteinde gaat warme stallucht de Agro Clima Unit binnen. De stallucht warmt de buitenlucht op, die daarna in de stal komt via een kanalensysteem. De Agro Clima Unit verzorgt de de volledige minimum ventilatiebehoefte voor de eerste veertien dagen. Tijdens deze periode zijn de inlaatventielen gesloten. Doordat de Unit evenveel lucht afzuigt als binnenbrengt, ontstaat er een gelijkdruk in de stal.

  Aan het ene uiteinde komt verse buitenlucht de Agro Clima Unit binnen en aan het andere uiteinde gaat warme stallucht de Agro Clima Unit binnen. De stallucht warmt de buitenlucht op, die daarna in de stal komt via een kanalensysteem. De Agro Clima Unit verzorgt de de volledige minimum ventilatiebehoefte voor de eerste veertien dagen. Tijdens deze periode zijn de inlaatventielen gesloten. Doordat de Unit evenveel lucht afzuigt als binnenbrengt, ontstaat er een gelijkdruk in de stal.

 • Een stoffilter zuivert de verse buitenlucht. Daarna gaat deze lucht door de lamellen en wordt verwarmd door in tegengestelde richting langsstromende stallucht. De buiten- en stallucht worden niet vermengd. Zodoende komt alleen verse buitenlucht de stal binnen.

  Een stoffilter zuivert de verse buitenlucht. Daarna gaat deze lucht door de lamellen en wordt verwarmd door in tegengestelde richting langsstromende stallucht. De buiten- en stallucht worden niet vermengd. Zodoende komt alleen verse buitenlucht de stal binnen.

 • De lamellen lopen over de hele lengte van de Agro Clima Unit.

  De lamellen lopen over de hele lengte van de Agro Clima Unit.

 • In het afzuigtraject passeert de warme stallucht een meetwaaier die een signaal aan de computer doorgeeft. Die computer regelt via een ingestelde curve de benodigde inblaas- en afzuigcapaciteit.

  In het afzuigtraject passeert de warme stallucht een meetwaaier die een signaal aan de computer doorgeeft. Die computer regelt via een ingestelde curve de benodigde inblaas- en afzuigcapaciteit.

 • De klimaatcomputer stuurt de Agro Clima Unit aan.

  De klimaatcomputer stuurt de Agro Clima Unit aan.

 • De opgewarmde buitenlucht gaat via een geïsoleerde luchtkoker over het dak de stal in. Deze koker heeft een grote diameter om de luchtweerstand minimaal te houden. Daardoor ondervindt de lucht net na het verlaten van de Agro Clima Unit minder weerstand. Dat is belangrijk om het elektrisch verbruik van de Agro Clima Unit laag te houden.

  De opgewarmde buitenlucht gaat via een geïsoleerde luchtkoker over het dak de stal in. Deze koker heeft een grote diameter om de luchtweerstand minimaal te houden. Daardoor ondervindt de lucht net na het verlaten van de Agro Clima Unit minder weerstand. Dat is belangrijk om het elektrisch verbruik van de Agro Clima Unit laag te houden.

 • In stallen met nokventilatie gaat de luchtkoker over het midden van de stal naar de nok. In de nok gaat deze koker door het dak heen de stal in.

  In stallen met nokventilatie gaat de luchtkoker over het midden van de stal naar de nok. In de nok gaat deze koker door het dak heen de stal in.

 • Via een T-stuk komt de opgewarmde verse buitenlucht in het midden de stal binnen. Vervolgens gaat de lucht naar de voor- en achterzijde van de stal. Twee warmwater-heaters zorgen voor de benodigde opwarming en circulatie van de lucht in de stal. Door de horizontale luchtstroming ondervinden de dieren geen nadelige luchtbewegingen. De combinatie van de circulatieventilatoren en gelijkdruk zorgen ervoor dat er een goede luchtverdeling in de stal ontstaat.

  Via een T-stuk komt de opgewarmde verse buitenlucht in het midden de stal binnen. Vervolgens gaat de lucht naar de voor- en achterzijde van de stal. Twee warmwater-heaters zorgen voor de benodigde opwarming en circulatie van de lucht in de stal. Door de horizontale luchtstroming ondervinden de dieren geen nadelige luchtbewegingen. De combinatie van de circulatieventilatoren en gelijkdruk zorgen ervoor dat er een goede luchtverdeling in de stal ontstaat.

 • Verderop in de stal richting de voor - en achtergevel zitten nog twee circulatieventilatoren voorzien van warmwater-heaters. Zodoende zijn er vier warmwater-heaters in de stal aanwezig. Deze zijn voorzien van een automatisch openingssysteem. Zodra er gedurende een bepaalde tijd geen warmtevraag is, draait het heater-blok voor de circulatieventilator weg. Hierdoor is er minder weerstand en daalt het stroomverbruik. Bovendien komt daardoor ook minder stofophoping in het heater-blok.
<br>Naast een verlaging van de stookkosten stijgt de groei van per dag, daalt de uitval en is de mest droger door gebruik van de Agro Clima Unit. Hoeveel de ammoniakuitstoot daalt, moeten metingen van het ministerie van VROM nog uitwijzen. Als de uitstoot onder 45 gram uitkomt zal het systeem vermeld worden op de RAV-lijst.
<br>

  Verderop in de stal richting de voor - en achtergevel zitten nog twee circulatieventilatoren voorzien van warmwater-heaters. Zodoende zijn er vier warmwater-heaters in de stal aanwezig. Deze zijn voorzien van een automatisch openingssysteem. Zodra er gedurende een bepaalde tijd geen warmtevraag is, draait het heater-blok voor de circulatieventilator weg. Hierdoor is er minder weerstand en daalt het stroomverbruik. Bovendien komt daardoor ook minder stofophoping in het heater-blok. <br>Naast een verlaging van de stookkosten stijgt de groei van per dag, daalt de uitval en is de mest droger door gebruik van de Agro Clima Unit. Hoeveel de ammoniakuitstoot daalt, moeten metingen van het ministerie van VROM nog uitwijzen. Als de uitstoot onder 45 gram uitkomt zal het systeem vermeld worden op de RAV-lijst. <br>

 • Tulderhof-inlaatventielen kunnen zorgen voor de directe aanvoer van verse buitenlucht. Zolang de Agro Clima Unit niet volledig wordt gebruikt, blijven deze inlaatventielen gesloten. De ervaring leert dat het beheersen van de minimumventilatie in de gesloten stal met gelijkdruk veel makkelijker is.
&lt;br>

  Tulderhof-inlaatventielen kunnen zorgen voor de directe aanvoer van verse buitenlucht. Zolang de Agro Clima Unit niet volledig wordt gebruikt, blijven deze inlaatventielen gesloten. De ervaring leert dat het beheersen van de minimumventilatie in de gesloten stal met gelijkdruk veel makkelijker is. <br>

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Knoops hdrx

  Kees en Annelies nog bedankt voor de gasvrijheid en heldere uitleg !

 • no-profile-image

  priscilla

  nu die kuikens nog vrijlaten, nog beter voor het milieu als er geen vlees meer word gegeten

Of registreer je om te kunnen reageren.