Pluimveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:12 okt 2012

De eerste opfokkuikens in nieuwe stal

Pluimveebedrijf Smeitink-Hoftijzer krijgt de eerste Ross-vleeskuikenopfokdieren aangeleverd in de nieuwe stal. Strenge hygiëneregels en een warm nest zorgen voor een goede start.

Foto

 • De nieuwe stal van pluimveeopfokbedrijf Smeitink-Hoftijzer in Hengelo (Gld.) is klaar voor gebruik. De eerste ronde van 18.000 vleeskuikenopfokdieren komen in de nieuwe stal. De opfokkuikens krijgen de eerste dagen een speciale behandeling.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • De kleppen zijn voor de ventilatoren aangebracht. Bij de opzet is alleen minimumventilatie vereist.

 • De vrachtwagen met de eendagskuikens is geheel dicht en geconditioneerd. De pluimveehouders hebben in overleg met broederij Lagerwey gekozen voor Ross-kuikens die vanuit het Limburgse Roermond naar het Gelderse Hengelo komen.

 • De chauffeur laadt de kuikens uit. In een krat zitten ongeveer 100 opfokkuikens.

 • De schone en vieze weg zijn goed gescheiden. De pluimveehouders wachten de kuikens in de stal op. De chauffeur blijft buiten de stal. De vloer voor de stal is voor het uitladen grondig ontsmet om ziekte-insleep te voorkomen.

 • Door het verschil in temperatuur buiten en binnen in de stal is het van belang dat het uitladen van de kuikens snel gebeurt.

 • Voordat de kuikens in de stal komen is de stal ontsmet, opgewarmd en voorzien van stofarme houtkrullen.

 • De kratten met kuikens worden links en rechts verdeeld over de stal, zodat overal evenveel kuikens komen te liggen.

 • In de stal zijn vier ringen van hardboard gemaakt, twee links in de stal en twee rechts in de stal. De eerste dagen zullen de kuikens binnen de ringen extra voer, water en warmte krijgen.

 • Als strooisel gebruikt de opfokker balen met houtkrullen. Deze dienen allemaal handmatig verdeeld te worden door de stal. In de nieuwe stal zijn 180 balen zaagsel nodig om de hele bodem te voorzien van een laag zaagsel. Een klus die veel tijd vraagt.

 • In de vierkante kartonnen voerplaten krijgen de kuikens de eerste vier dagen handmatig het voer verstrekt.

 • Boven de kuikens hangen gaskappen die de kuikens verwarmen met behulp van propaangas. De gaskappen zorgen ervoor dat de temperatuur boven de kuikens rond de 34 graden is. In de gehele stal is de temperatuur rond de 24 graden. Een voordeel van de gaskappen is dat niet de hele stal opgewarmd hoeft te worden.

 • De extra drinktorens zorgen ervoor dat de kuikens het water goed en eenvoudig kunnen bereiken. De kuikens hebben in het begin soms moeite om uit de grotere drinktorens te drinken. In een uur tijd zijn alle 18.000 kuikens door twee man uitgeladen.

 • Als de kuikens vier dagen oud zijn, en de eerste enting en de snavelbehandeling achter de rug hebben, krijgen ze meer ruimte en gaan de hardboard ringen richting de muur. De kuikens krijgen dan ook een automatische voerlijn erbij.

 • Na negen dagen gaan alle hardboard ringen uit de stal en kunnen de kuikens vrij bewegen door de hele stal. De kuikens zijn dan groot genoeg om uit de drinknippels en drinktorens te drinken.

 • Rond de twintig weken gaan deze opfokkuikens naar de vermeerderaars toe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dick

  Ik heb via boerderij.nl de bouw op de voet gevolgd. Nu gaat het dan echt gebeuren.
  Ik wens de familie veel succes toe.

 • no-profile-image

  nathalie

  dierenmishandeling

Of registreer je om te kunnen reageren.