Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Bouwgolf in Duitsland

In Duitsland beginnen veel veehouders en akkerbouwers met een pluimveetak. Een van hen is Martin Lussing, die net over de grens bij Emmen nieuw bouwde voor 12.000 biologische hennen.

Foto

 • In Duitsland is de vraag naar scharreleieren enorm groot. Pluimveehouders aldaar zijn geprikkeld door de goede opbrengstprijzen en bouwen als de spreekwoordelijke gekken nieuwe stallen.

  Tekst & foto's: Fabian Brockötter

 • Een van de bouwers is Martin Lussing (25) in het Duitse Haren (net over de grens bij Emmen). Hij studeert nog aan de landbouwhogeschool in Osnabrück. Zijn splinternieuwe biologische legkippenbedrijf heeft in de laatste week van januari net het eerste koppel hennen in de stal. Lussing is samen met buren en familie zijn nieuwe trots aan het vullen.

 • Alles glimt en schittert nog. De stal met vier afdelingen van elk 3.000 kippen, ingericht door Jansen, is de eerste echte kennismaking van Lussing met pluimvee.

 • Terwijl de vrachtwagen met 12.000 17-weekse hennen van Lohmann uit Gudendorf de laaddeuren opent, stelt Lussling: ,,Tijdens mijn studie ben ik geïnteresseerd geraakt in pluimvee en heb ik besloten eens op wat bedrijven te gaan meelopen. Nu is het dan eindelijk zover, nu heb ik mijn eigen nieuwe stal.’’

 • De snavels van de biologische hennen zijn niet gekapt, lage bezetting moet pikkerij voorkomen. Van huis uit heeft Lussing niets met pluimvee. ,,Mijn ouders hebben een klein zoogkoeienbedrijf en voor extra inkomen werkte ik buiten de deur als slotenmaker. Vanaf nu komt dat extra inkomen uit het legbedrijf. Iedereen zit te springen om biologische eieren, daarmee is een goede toekomst gegarandeerd.’’

  Lussing is echter niet de enige Duitser die zijn toekomst in de legkippen ziet.

 • Diegenen die in Duitsland dachten te stoppen bij de invoering van het kooiverbod januari 2010 krabben zich nu toch zeker nog eens achter de oren. Sterker nog, vele agrariërs die nog nooit een kip van dichtbij hadden gezien nemen nu beslissingen om legstallen te bouwen. Lussings wintergarten is bijna klaar.

 • De snelheid van omschakeling is in Duitsland ontzettend groot. Daarnaast verrijzen volledig nieuwe bedrijven op het land van akkerbouwers en veehouders. Er wordt zelfs meer gebouwd dan dat er voorheen stond. Veel problemen ondervinden deze nieuwelingen doorgaans niet. Het opkrikken van de Duitse zelfvoorzieningsgraad heeft prioriteit, Duitse gemeentes voeren een actief landbouwontwikkelingsbeleid.

 • Voor Lussing had de realisatie van zijn nieuwe bedrijf relatief weinig voeten in de aarde. De benodigde 5 hectare grond voor de uitloop was al in handen van de familie en de plannen voor een nieuwe stal vielen van meet af aan in goede aarde bij de gemeente. Biologisch doet het goed in de publieke opinie vanwege de lage bezettingsgraden. ,,Het versterken van agrarische familiebedrijven is hier een groot goed’’, weet Lussing.

 • Even tekenen voor ontvangst van zijn werkkapitaal. Ook de bank maakte weinig problemen bij de aanvraag van de financiering. Met opbrengstprijzen van tussen de 14 en 16 cent per ei, inkomsten uit zonnepanelen op het staldak en een vergoeding van 4 euro per ton mest kan het houden van hennen gewoon goed uit. Hoewel de inkomsten uit mest natuurlijk slechts bijzaak zijn, heeft Lussing nu al ideeën over betere verwaarding ervan. ,,De mest gaat nu richting Berlijn. Als we deze biologische mest bij biologische bedrijven in de buurt zouden kunnen afzetten, dan vangen we wel 20 euro per ton. Dat zou mooi meegenomen zijn.’’

 • Verder vooruitlopend op de toekomst stelt hij: ,,Als het allemaal echt mee zit, dan kan ik eenzelfde stal van 12.000 naast de huidige bouwen. Eerst maar eens een paar jaar ervaring opdoen.’’


  De grote bouwwoede bij onze Oosterburen zal naar verwachting al rond de Pasen een drukkend effect op de prijs van scharreleieren hebben. De prijs van biologische eieren, zoals die van Lussing, blijft naar verwachting hoog.

 • Een laatste fijnafstelling van de ventilatie moet ervoor zorgen dat de nieuwe hennen de komende drie weken wennen aan de nieuwe stal. Lussing kan niet wachten tot ze aan de leg komen.

  Bekijk de video van het lossen van de hennen »

Fabian Brockötter

Eén reactie

 • no-profile-image

  Basatnegad

  Geachte;Heer/Mevrouw mijn naam is aziz roep naam Tufan ik heb een jaar ervaring in kipenbedrijf.Ik heb ook voor die boerderij in Haren gesoliesireten maar fout van uitzendbeurau in meppel was te laat voor te werken in die boerderij in Haren.Wou ik zeggen dat me vriend en ik willen doel graag met veel ervaringen in slagerij daar te werken.
  Hoogachtend
  Basatnegad
  28-06-2010

Of registreer je om te kunnen reageren.