Pluimveehouderij

Foto & video 763 x bekeken 1 reactie

Boer on tour in Brazilië

Twaalf Nederlandse vleeskuikenhouders hebben in februari met Agrifirm een studiereis naar Brazilië gemaakt.

Foto

 • Agrifirm is in februari met een groep van 12 Nederlandse vleeskuikenhouders op studiereis geweest naar Brazilië. In dit Zuid-Amerikaanse land is de vleeskuikensector bekeken, van vermeerdering tot de slachterij. Brazilië is de grootste exporteur van kippenvlees ter wereld.
  Foto's en tekst: André Denekamp en Rein Ybema

 • De vermeerderingsbedrijven zijn eigendom van integraties. De bedrijven zijn vaak grote locaties, aangelegd in de bossen. Op deze locaties wordt met standaard aantallen gewerkt, waardoor efficiënt gepland kan worden. De vermeerderingsbedrijven mochten vanwege hygiëneprotocollen alleen van buiten worden bekeken.

 • Hygiëne staat hoog in het vaandel op de vermeerderingsbedrijven. Naast de bezoekers moet ook al het vrachtverkeer door een ontsmettingssluis.

 • De provincie Parana is een van de belangrijkste sojagebieden van Brazilië. In deze omgeving worden drie oogsten per jaar gehaald. De sojateelt wordt afgewisseld met maïs en tarwe/haver. Om erosie en verschraling van de grond tegen te gaan wordt gebruik gemaakt van direct inzaaien.

 • In Brazilië wordt zeer regionaal gewerkt met coöperaties, die ook voer produceren. Grondstoffen worden in grote opslagsilo`s opgeslagen, zoals ook in Batavo.

 • De temperatuur in Brazilië lag de afgelopen periode boven de 30 graden. In de winter wil de temperatuur echter wel eens rond het vriespunt uitkomen. Een goede verwarming is dan noodzakelijk. Deze boer heeft een houtkachel waarmee hij lucht verwarmt. De lucht wordt vervolgens via buizen in de stal verdeeld. De eendagskuikens worden in een klein gedeelte van de stal opgevangen. Hierdoor hoeft maar een deel van de stal te worden opgewarmd.

 • De nieuwe stallen in Brazilië zijn allemaal voorzien van padcooling. Hiermee kan de bezetting omhoog zonder problemen met de warmte te krijgen. De buitentemperatuur was tijdens het bezoek ongeveer 35 graden en in de stal was het klimaat heerlijk.

 • Naast de padcooling is deze stal ook nog voorzien van een nevelinstallatie. Dit is nodig aangezien de buitentemperatuur soms boven de 40 graden stijgt. Met deze combinatie kan de staltemperatuur, bij een buitentemperatuur van 40 graden, prima op 25 graden worden gehouden.

 • Deze kuikens zijn nu 25 dagen oud. In Brazilië worden veel kuikens gesekst. De hennetjes worden bij een gewicht van 1.500 gram geslacht. Ze gaan als hele griller naar het Midden- Oosten. De hanen worden gemest tot 2.800 gram en worden opgedeeld.

 • In Brazilië wordt grotendeels meel gevoerd. Het voer wordt in de fabriek geperst, al slaagt dit maar matig. Hooguit 30 procent blijft pallet, dat grotendeels uit elkaar valt in de voervijzels in de kippenstal. De technische resultaten zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Ondanks het feit dat alle grondstoffen aanwezig zijn, is ook de voerprijs vergelijkbaar.

 • In de afgelopen twee jaar is het marktaandeel van Cobb gigantisch gestegen. De integratie bepaalt de opzetplanning, gewichten, sekse en soort kuiken. De vrijheid van de vleeskuikenhouders is - ten opzichte van wat wij in Nederland gewend zijn - dan ook maar erg beperkt.

 • Er wordt net als in Nederland gewerkt met lengteventilatie door middel van grote ventilatoren in de gevel.

 • Het voerlokaal ziet er sober uit. De automatisering is dan ook minder ver dan in Nederland. Een voerweger is niet aanwezig en het klimaat wordt met een eenvoudige regeling gestuurd. De Braziliaanse vleeskuikenhouder moet dan ook nog veel handmatig bijstellen.

 • De integraties hebben een zeer groot deel van de Braziliaanse pluimveesector in handen. De boeren krijgen een onkostenvergoeding en een arbeidsvergoeding die afhankelijk is van de technische resultaten. Daarnaast verzorgen zij de afzet. Vanwege het slechte wegdek worden de kuikens in kleine hoeveelheden per vrachtwagen afgevoerd.

 • Aan het eind van de reis hebben we een van de mooiste plekken van Brazilië bekeken, Foz do Iguaçu . Hier staat de op een na grootste stuwdam ter wereld en zijn wonderschone watervallen te bezichtigen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gijsbert

  't Is ook niet normaal. In Brazilie behandelt men het pluimvee geen haar beter dan in Nederland. We moeten eens leren dat dieren dieren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.