Pluimveehouderij

Foto & video

Stevige investering in bio-hennen

De Hannekens in Bockhorst (D.) hadden een te klein melkveebedrijf. Daarom schakelden ze over op biologische leghennen. Daarin investeerden ze €900.000 (inclusief btw) plus €160.000 in zonnepanelen.

Foto

 • Klaus (52), Rita (50) en Michael (21) Hanneken besloten eind 2009 hun melkveetak van 35 koeien te stoppen en om te schakelen op 12.000 biologische leghennen. De vergunning werd in januari 2010 aangevraagd en in juli verleend, waarop direct de bouw startte. De eerste hennen kwamen er 2 december in. In totaal investeerden de ondernemers €900.000 in de stal, inclusief btw, grondwerk, aanvoer 5.300 kuub zand en vergunningen. Daarnaast investeren ze €160.000 in zonnecellen.

  Naast de hennen houden ze nog 80 starters voor de stierenmest. De rundveestal wordt in 2011 aangepast, zodat die tak uitbreidt naar 260 stuks. De Hannekens bewerken 54 hectare, deels gepachte grond. Daarvan is 17 hectare grasland en 37 hectare energiemais voor de verkoop.

  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Robert Bodde

 • De stal meet 13 × 75 meter. De Wintergartens langs de gevels zijn 4 meter breed. Voor de stal zit ook nog 10 meter voor het eierlokaal, de eierverzamelband en enkele technische ruimten.

  Opvallend zijn de ventilatiekokers die 4,2 meter boven het dak uitsteken. Deze zijn door het Landkreis (regio) voorgeschreven om aan stankemissie-eisen te voldoen en zo stankoverlast te voorkomen in de woonkern die op 500 meter afstand ligt.

 • De stal heeft vier compartimenten met elk 3.000 hennen. Er zijn drie rijen volières. De buitenste rijen hebben twee etages, de binnenste rij heeft er drie.

 • De paden tussen de volières hebben verschillende maten. Langs de zijgevels is er 1,95 meter pad, tussen de volières is dat 1,20 meter. ,,We kunnen zo met onze voorlader door de buitenste gangen”, zegt Klaus. ,,De ruimte tussen de volières wilden we beperkt houden, zodat de hennen makkelijk kunnen overspringen tussen de volières. Dat gaat ook erg goed, merkten we de eerste weken al.”

 • Tussen de ruim 12.000 door Gefluegelzucht Ter Heerdt geleverde Amberlink-hennen zitten ongeveer 30 hanen. Geen probleem, volgens Hanneken. ,,Ze zorgen voor meer rust in de koppel.’’ Hij is dan ook niet van plan ze te slachten.

 • De ondernemers kozen voor de volière van Fienhage. ,,We wilden een degelijk, bewezen systeem. Voordeel van deze volière is dat op elke etage voer, water en legnesten zijn. De gaasbodem loopt af naar het midden, waar de eierband zit. Systeem-eieren rollen dan vanzelf naar de band, wat werk scheelt.”

 • In de legnesten is een uitdrijfsysteem met afstandhouders geplaatst. Dat moet ervoor zorgen dat de hennen 's avonds uit de nesten worden gedrukt zodat deze niet bevuilen. Hanneken merkte al wel dat achter de afhouders wel eens eieren ophoogden. ,,Ik doe daarom eenmaal per dag met een stok alle legnesten open om te checken of daar eieren liggen.”

 • Hanneken koos voor een Ziggity-nippelleiding zonder schaaltjes. ,,Daar staat water in, er komt stof bij en dan wordt het snel onhygiënisch. Deze nippelleiding geeft minder vermorsing.” De mestband bewijst dat: er zijn geen natte plekken zichtbaar.

 • De stal baadt in het licht. Hanneken werkt met een lichtschema en dimt de vele tl-lampen slechts 30 procent. Ondanks het ruime licht is geen enkel kannibalisme zichtbaar onder de hennen.

 • Onder de onderste etage hangen groene lampen. Deze zijn niet dimbaar. Deze rij lampen gaat ’s avonds als eerste uit.

  Hanneken heeft het effect van lichtsturing al ondervonden. ,,Een van de dimmers van de tl's werkte niet goed. In dat vak zaten de hennen ’s avonds niet in de volière, in de andere zaten ze allemaal keurig verdeeld”, aldus de pluimveehouder.

 • Daglicht komt binnen via geïsoleerde panelen. Daarboven zitten de flash-inlaatventielen. Deze tellen ook mee voor de bepaling van het oppervlak aan daglichtdoorlatend materiaal.

 • In beide zijgevels zijn vluchtdeuren aangebracht. De brandweer schreef ook voor dat er trapjes over de volières gemaakt werden, zodat in geval van brand de personen in de stal makkelijk bij de vluchtdeur kunnen komen.

  Nog een extra eis van de brandweer: het isolatiemateriaal moest extra vernageld worden aan de gordingen en het raggelwerk. Dat moet voorkomen dat de isolatieplaten bij brand snel naar beneden vallen.

 • De stal is niet gemaakt met stalen spanten, prefab-betonwanden en sandwichpanelen. Nee, hier is gewerkt met 36,5 centimeter dikke zogenoemde agrarsteine: dubbelgebakken, holle bouwstenen. Deze zijn hogedrukspuitbestendig en hebben een hoge isolatiewaarde. In plaats van spanten is er gewerkt met staanders van beton. Deze zijn alleen in de binnenmuren zichtbaar. De staanders zijn ongeveer 15 centimeter dik, daarna komt er een purlaag, aan de buitenzijde van de gevel afgedekt met een dunne steen.
  Bij Hanneken is het beton nog afgeglit. ,,De vloeren zijn gevlinderd voor duurzaamheid, het zou dom zijn dan het beton niet te voorzien van een duurzame buitenlaag.”

 • Ook de kapconstructie is afwijkend van gangbaar. Die is helemaal van hout. Het dak heeft een helling van 16 graden, het isolatiemateriaal in de stal is geplaatst onder 12 graden helling. ,,Het staal was extreem duur, hout was goedkoper ook al zijn dan meer uren nodig.” Een regionaal bedrijf heeft deze spanten gemaakt, ze zijn in hun geheel aangeleverd en met een kraan geplaatst. Het plaatsen van het dak nam ongeveer 3 weken in beslag.

 • De wintergarten heeft een grote vrije hoogte aan de buitenkant. Het dak van de wintergarten is nog niet geïsoleerd, dat gaat de komende weken gebeuren. ,,We merken nu al dat het te koud wordt in de stal als we de hennen naar de wintergarten doen. Daarom gaan we die ruimte isoleren, ook met het oog op de zomer natuurlijk”, zegt de pluimveehouder. Dat gaat ongeveer €3.500 kosten aan materiaal, de arbeid leveren vader en zoon Hanneken zelf.

 • De mestopslag heeft een capaciteit van krap vier maanden. Hanneken liet de wanden geheel storten. ,,Nagenoeg dezelfde prijs als deels storten en afwerken met damwand. Maar nu is het zeker dicht en ook degelijk. Mest en damwand is geen goede combi.”

 • De eieren worden verzameld met een Moba en gaan naar WEE (Weser Ems Eierkontor). De Hannekens hebben daar op het hoogtepunt van de markt een tweerondencontract mee afgesloten. Ze beuren €15,50 per 100 eieren. Daarbij hebben ze geen verplichtingen rond hennen of voerafname. ,,Ik wil helemaal vrij zijn. Voer van ForFarmers, hennen die me aanstaan en de eierhandelaar moet maar één belang hebben: de beste prijs uitbetalen.”

 • Er lag ook een aanbod voor een drierondencontract tegen dezelfde prijs, maar Hanneken verwacht dat halfweg 2012 de markt nogmaals sterk aantrekt en dat hij dan nóg betere condities kan afspreken. ,,Maar dat blijft een gok natuurlijk.’’

 • Arbeidsgemak en goede arbeidsomstandigheden staan voorop, daarom ook hier een hydraulische eierlift.

  Hanneken financierde de uitbreiding met verschillende hypotheken. Deze hebben allemaal een rentevaste periode van tien jaar. De inventaris wordt in tien jaar afgelost, de ruwbouw in 20 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.