Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Stal voor biokippen kost €45 per plaats

Jos en Gerdi van de Haar gaan biologische leghennen houden.

Foto

 • Jos (40) en Gerdi (34) van de Haar hebben in Wekerom (Gld.) een nieuwe stal gebouwd voor 12.000 biologische leghennen. Het is voor het eerst dat ze kippen gaan houden. De nieuwbakken pluimveehouders nemen met de ingebruikname van de nieuwe stal ook het boerenbedrijf over van Jos’ ouders. Daarvoor zat Jos met hen (Jan en Hennie) in een maatschap.
  Foto's en tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 90 meter lang en 18 meter breed en kostte zo’n €45 per dierplaats. Doordat Jos en Gerdi van de Haar moeten voldoen aan de strenge Skal-eisen, zijn de bouwkosten per dier hoger dan bij gangbare pluimveebedrijven.

 • Jos van de Haar maakte vorig jaar de keuze om biologische leghennen te gaan houden. Hij zag het niet zitten om zich volledig te storten op de vleeskalveren van zijn vader. „Met een nieuwe stal voor 1.000 vleeskalveren kom je zelf niet meer buiten. Met twee takken op het bedrijf kun je bovendien de risico’s spreiden.”

 • De keuze voor kippen komt voor Jos van de Haar niet uit de lucht vallen. Hij werkte jaren als ZZP’er in de chauffeurswereld. „Ik heb 5,5 jaar eieren gereden. Zo kwam ik bij veel pluimveebedrijven. Die wereld heeft me altijd getrokken.”

 • Jan van de Haar houdt 300 blanke vleeskalveren. „Ik heb het bedrijf dan wel overgenomen, maar zolang mijn vader het werk nog kan doen, houdt hij zich bezig met de kalveren”, vertelt Jos van de Haar, die in de toekomst wel verder wil met de kalveren. Tot vier jaar geleden werden er zo’n 25 koeien gemolken op het bedrijf. „We hebben hier 9 hectare grond. De kippen hebben straks 5 hectare uitloop tot hun beschikking.”

 • De stal is ingericht met twee rijen van het Comfort2 Inside-volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. Jos van de Haar bezocht meerdere stallen voordat hij zijn keuze bepaalde. „Het is een praktisch en mooi systeem. De kippen kunnen in het systeem omhoog klimmen. Daarnaast is het ook wel prettig dat Jansen hier in de buurt zit (Barneveld; red.).”

 • Van de Haar werkte zelf volledig mee aan de stalbouw. Hij huurde veel ZZP’ers in. De bouw verliep zonder noemenswaardige problemen. Mede daardoor beleefde Van de Haar veel plezier aan de bouwperiode. De pluimveehouder organiseerde op 10 december een open dag op zijn bedrijf. Ongeveer 300 belangstellenden kwamen een kijkje nemen in de nieuwe stal.

 • De kippen leggen hun eieren straks in LayMaxx-legnesten.

 • Onder en in het systeem hangen led-buizen, die de schemering nabootsen.

 • De buizen zijn op deze foto nog beter te zien. Via de trappetjes in het systeem moeten de kippen de weg naar boven straks gemakkelijk kunnen vinden. De kippen komen op 28 december in de stal. Ze worden opgefokt op een bedrijf in Lunteren (Gld), in de nabije omgeving van Wekerom. Van de Haar heeft zijn kippen tijdens de opfokperiode dan ook al een keer bekeken. „Dat was een mooi gezicht”, aldus de leghennenhouder.

 • De kippen krijgen voer toegediend via het Bridomat-spiraalvoersysteem van Roxell. Het voer wordt geleverd door coöperatie De Valk in Wekerom. „Zij zitten hier ook in de buurt. Dat komt goed uit, want ik heb straks natuurlijk wel wat meer begeleiding nodig dan een leghennenhouder met ervaring.”

 • In de stal hangt een dierweger.

 • Van de Haar heeft gekozen voor twee overdekte uitlopen. „Op die manier denk ik mijn stal beter te kunnen ventileren, met name in het midden van de stal.” De uitlopen zijn beide 3 meter breed. De uitloopschuiven heeft Van de Haar zelf gemaakt. „Dat bespaarde kosten.”

 • De inlaatventielen zijn voorzien van zomer- en winterkleppen.

 • De waterleiding is voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.

 • Buiten schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Binnen is het aangenaam. De stal wordt alvast voorverwarmd met warmte-heaters.

 • De mestband achterin de stal. Van de Haar laat de mest bovengronds de stal uitgaan. De leghennenhouder heeft hiervoor gekozen omdat hij bang is dat de vijzel van de mestband over een paar jaar vast komt te zitten. Wanneer de mestband onder de grond ligt, is het volgens hem lastig om er dan nog goed bij te kunnen. Van de Haar zoekt nog een manier om de mestband omhoog te kunnen lieren, zodat hij er onderdoor kan lopen.

 • Met een dopsleutel kan de pluimveehouder de nokventilatoren open en dicht zetten. Daarvoor moet hij wel bovenop het systeem klimmen.

 • Zo staat de ventilator volledig open.

 • Het eierlokaal ziet er piekfijn uit. Op de open dag kreeg Van de Haar een grote afbeelding van een kip aangeboden. Deze moet nog op de voorgevel van de stal worden geplaatst.

 • Van de Haar heeft een tweedehands Moba-55 eierinpakker op de kop weten te tikken.

 • In het eierlokaal heeft Van de Haar een aparte ruimte ingericht als eieropslag.

 • Nog wat onwennig bedient Van de Haar de klimaatcomputer. „Ik kan nog wel een computercursusje gebruiken”, grinnikt de leghennenhouder.

 • Van de Haar werkt met dimbare tl-verlichting.

 • Boven het eierlokaal kunnen bezoekers straks door een raam de stal in kijken. Van de Haar weet nog niet wat hij met de ruimte gaat doen.

 • Van zijn vrouw Gerdi kreeg Jos van de Haar een mooi schilderij aangeboden. Het pronkstuk heeft een mooi plekje in het eierlokaal gekregen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap en Hetty de Vries

  Jos en Gerdi,

  Van harte gefeliciteerd met jullie prachtige bio-stal. Het ziet er prachtig uit, 1e klas legnesten, inpakker en voerleverancier.
  Jullie krijgen er vast heel veel schik mee, dat zul je zien! Veel succes met de nieuwe onderneming toegewenst.

 • no-profile-image

  Anja

  Hi Jos en Gerdi,
  da's een mooie stal! Ziet er echt heel nejes uit allemaal. Gefeliciteerd! En veel
  succes toegewenst!
  (en wat een mooi schilderij zeg!)
  Groetjes van
  Anja Roelofsen-Drost (vanouds van de Valkse Eng, dus oud-buurvrouw ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.