Pluimveehouderij

Foto & video 1557 x bekeken 1 reactie

Oog voor detail in Freilandstal

Marcel Kersten besteedt in zijn nieuwe Freilandstal veel aandacht aan de bestrijding van bloedluizen. Met een extra eierband worden systeemeieren richting de voorzijde van de stal geleid.

Foto

 • Marcel Kersten (44) heeft in Meddo (Gld.) een nieuwe Freilandstal gebouwd voor 15.000 kippen. In een andere stal houdt hij nog eens 15.000 scharrelkippen. Op dit moment melkt Kersten 40 koeien en houdt hij 30 stuks jongvee. Op termijn wil hij doorgroeien naar 80 à 90 melkkoeien, zonder jongvee. „Met 30.000 hennen en ruim 80 melkkoeien heb ik dan voldoende werk voor anderhalve arbeidskracht”, vertelt Kersten, die het bedrijf drie jaar geleden overnam en daarvoor al twintig jaar in maatschap boerde met zijn ouders. Bij het bedrijf hoort 24 hectare, waarvan 17 in eigendom.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is de voorzijde van de nieuwe stal. Het bouwwerk is 19 meter breed (inclusief de wintergarten van 6,5 meter) en 63 meter lang. Een kleine week voor de kerstdagen ligt er een dik pak sneeuw in de Achterhoek.

 • De achter- en zijkant van de stal. De bouw ging een paar weken voor de bouwvak van start. Daarvoor werd de oude varkensstal gesloopt. Met de sloop van de stal – door Kersten zelf uitgevoerd – werd afscheid genomen van de varkenstak op het bedrijf. Tot afgelopen voorjaar hield de veehouder 450 vleesvarkens. „Ik moest te veel in de varkenstak investeren om aan de eisen van 2013 te blijven voldoen. Bovendien is het met drie takken toch een stuk lastiger om in de vakanties voor goede vervanging te zorgen”, vertelt Kersten, die plannen om de Freilandstal naast de varkensschuur te bouwen, afgekeurd zag worden door de Raad van State. „Je probeert toch het maximale eruit te halen”, aldus Kersten.

 • De Freilandstal – links op de foto – is naast de bestaande stal gebouwd. De stallen staan schuin naast elkaar. Aan de achterzijde staan ze tegen elkaar aan. In de rechterstal werden tot zes jaar geleden 24.000 vleeskuikens gehouden. In 2004 begon Kersten met leghennen. De pluimveehouder heeft geen spijt gehad van de overstap. „In financieel opzicht is deze stap goed geweest. Het is boven verwachting goed gegaan. Hoewel het met vleeskuikens de afgelopen jaren ook niet slechter is geworden, heb je voor deze tak toch veel meer dieren nodig om mee te tellen”, aldus Kersten. Ruim zeven jaar geleden had hij niet had kunnen vermoeden dat zijn bedrijf zich op deze manier zou ontwikkelen.

 • De ventilatoren in de nieuwe Freilandstal zitten in de zijgevel, in de buurt van de ventilatoren in de andere stal. Met het oog op de toekomst – lees: de mogelijke aanschaf van een luchtwasser – heeft Kersten voor deze opstelling gekozen. „Mocht het ooit nodig zijn, dan kan ik met een paar aanpassingen een luchtwasser achter de twee stallen plaatsen.”

 • Kersten houdt Montbéliardes. Hij melkt op dit moment 40 dieren. Hij wil langzaam groeien naar 80 à 90 stuks melkvee. „Ons bedrijf is altijd gemengd geweest”, zegt Kersten. „We willen niet op één paard wedden.”

 • De mestput onder de voormalige vleesvarkensstal is door Kersten onberoerd gelaten. De nieuwe Freilandstal is over de put heen gebouwd. De veehouder kan zo een gedeelte van de koeienmest onder de kippenstal opslaan. Er is ruimte voor 500 kuub mest. Op deze foto is ook goed zichtbaar hoe schuin de stallen naast elkaar staan.

 • De Freilandstal is ingericht met drie rijen Comfort 2+ volièresysteem van Jansen. De kippen (Dekalb Amberlink) zijn op woensdag 22 december in de stal gekomen. De middelste systeemrij, rechts op de foto, is op deze foto nog niet helemaal klaar voor gebruik. De plateaus moeten nog worden bevestigd.

 • De kippen kunnen via diverse uitklapbare plateaus hun weg naar boven vinden.

 • Een overzicht van de stal. Met 21 graden is het er lekker op temperatuur. Dat is mede te danken aan de heater, die links op de achtergrond zichtbaar is.

 • De voorzijde van de stal. Het eierlokaal bevindt zich in de andere stal.

 • Naast de reguliere eierband is een extra eierband gemaakt voor systeemeieren. Op deze manier gaan ook de systeemeieren automatisch naar de voorzijde van de stal.

 • De kunststof systeemroosters lopen aan beide zijden iets af, waardoor de eieren vanzelf op de eierband terecht komen.

 • „Ik heb in de andere stal ooit wel eens een ronde gehad met 33 procent buitennesteieren. Dat was verschrikkelijk”, vertelt Kersten. De pluimveehouder is goed te spreken over de huidige ronde in de bestaande stal. „Het aandeel buitennesteieren is daar nu maar een kwart procent.”

 • Kersten maakt er in de nieuwe stal veel werk van om bloedluizen tegen te gaan. Op 185 plekken in de stal worden capsules met roofmijt geplaatst. „De leverancier garandeert een stal, die vrij is van bloedluis”, vertelt Kersten. Volgens hem zijn er zo’n 60 bedrijven in Nederland die ook op deze wijze bloedluis proberen tegen te gaan.

 • De capsules worden zowel op als in het systeem geplaatst. In de andere stal probeert Kersten bloedluizen tegen te gaan met poeder. „Dat spul is niet goed voor de longen. Ik moet dat ook ’s nachts doen. Dat is vreselijk.”

 • Om te checken of de stal bloedluisvrij is, heeft Kersten zes pijpjes in de stal geplaatst. Wanneer de stukjes karton schoon blijven, doet de roofmijt zijn werk naar behoren.

 • Deze deur werd ook in de voormalige varkensschuur als zodanig gebruikt. „Dit is een stukje nostalgie”, vertelt Kersten.

 • Een overzicht van het buitenste gangpad, met de uitloopschuiven richting de wintergarten.

 • De luchtinlaatventielen zijn van Tulderhof.

 • De ventilatoren in de zijwand van de stal. „We hebben geen nokventilatie in de stal en de ventilatoren zitten in de zijwand. Misschien wijkt deze stal dan ook iets af van het meest ideale ventilatiepatroon. Met het oog op de toekomst en de mogelijke aanschaf van een luchtwasser, leek dit mij de beste oplossing”, zegt Kersten.

 • De achterzijde van de stal. De mestbanden komen uit in de drie kasten. Waar de achterzijdes van veel leghennenstallen zijn afgesloten, kunnen de hennen van Kersten gewoon bij de achterwand van de stal komen. „Dit zag ik ooit eens bij een pluimveehouder in Brabant. Toen wist ik dat ik dat ook wilde. Zo creëer je toch meer staloppervlakte voor je dieren.” De hangende lampen boven dit stalgedeelte moeten voorkomen dat de hennen hier straks hun eieren gaan leggen.

 • Nog even terug naar de voorzijde van de stal. De eierband gaat straks door de zijwand naar het eierlokaal in de andere stal. Kersten heeft nog even tijd om dit gereed te maken.

 • Via enkele putjes wordt het water bij het schoonspuiten van de stal gemakkelijk afgevoerd.

 • De mestband staat in de wintergarten. Kersten vraagt zich af of dit wel de beste oplossing is. Hij moet met trekker en wagen de stal in om de mest naar het opslagdepot te vervoeren. Aanvankelijk had hij het idee om de mest via een elevator door de wintergarten naar buiten te vervoeren. Uit kostenoverwegingen ging dit plan niet door. „Als dit niet bevalt, kan ik het na een ronde altijd nog laten aanpassen.” Kersten benadrukt dat er nog een kap over de mestband wordt gebouwd, om te voorkomen dat de kippen zich kunnen verwonden.

 • Een overzicht van de wintergarten.

Eén reactie

 • no-profile-image

  teun

  mooi hoor kom wel een keer weer langs grt. teun ten dam de grt.aan marietje

Of registreer je om te kunnen reageren.