Pluimveehouderij

Foto & video 5 reacties

Met etagestal naar 130.000 leghennen

De familie Van Roekel in Lunteren (Gld.) heeft haar leghennenbedrijf uitgebreid met een etagestal voor 70.000 kippen.

Foto

 • Gijsbert (22), Brand (54) en Joke (53) van Roekel hebben hun leghennenbedrijf in Lunteren (Gld.) uitgebreid met een nieuwe etagestal voor 70.000 kippen. Het totale aantal dierplaatsen op het bedrijf komt daarmee uit op 130.000. Tot 1990 werden er ook koeien gemolken op het bedrijf. Nu houden de Van Roekels nog wat zoogkoeien voor de hobby. Op het bedrijf kunnen ook 280 vleesvarkens worden gehouden. De varkensplaatsen worden op dit moment niet benut. „Het is maar een kleine bijtak”, vertelt Brand van Roekel.  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe etagestal van de familie Van Roekel is 99 meter lang en 21 meter breed. Dat is exclusief het eierlokaal, dat op de foto zichtbaar is aan de voorzijde van de stal.

 • De etagestal is de vierde leghennenstal op het bedrijf. Voordat de bouw van de stal van start ging, werd een oude stal uit 1981 gesloopt. In deze stal, die was uitgerust met een traditionele scharrelinrichting, was plaats voor 8.000 kippen. De overige drie stallen op het bedrijf zijn gebouwd in 1988 en 1997. De stal uit 1988 is te vergelijken met de stal die pas werd gesloopt. De twee stallen uit 1997 zijn drie jaar geleden ingericht met een volièresysteem van Jansen. Deze stallen bieden plek aan in totaal 53.000 kippen.

 • Dit is de achterzijde van de etagestal. In de gemeente Ede wordt een lagere goothoogte geëist dan elders. De Van Roekels kozen er daarom voor om de stal een meter te verdiepen.

 • Het laden en lossen van de kippen gebeurt met een handige lift. „Doordat we ook naar beneden moeten, was dit de beste oplossing”, vertelt Gijsbert van Roekel, die volledig meewerkt op het bedrijf.

 • De lift is eenvoudig te bedienen.

 • Per keer kunnen er tien containers met kippen in de lift. De losploeg was erg enthousiast over dit systeem.

 • Op deze foto is goed te zien dat de stalvloer onder de grond ligt. Via het brandtrapje kunnen de pluimveehouders het erf betreden. De kippen (Dekalb wit, van Broederij Ter Heerdt) zijn op maandag 29 november in de stal gekomen.

 • De etagestal is gedeeltelijk ingericht met het Natura Step-volièresysteem van Big Dutchman. De twee buitenste systeemrijen zijn Natura-Step. Bij de drie middelste rijen is gekozen voor de standaardinrichting (zie ook foto 15). De Van Roekels bekeken meerdere volièresystemen. De prijs/kwaliteitverhouding gaf uiteindelijk de doorslag.

 • De kippen kunnen de eerste weken niet onder het systeem komen. Pas als ze goed gewend zijn aan de stalinrichting en hun weg naar boven goed hebben gevonden, worden de gaasjes weggehaald. • De lucht komt binnen via inlaatventielen van Tulderhof. De Van Roekels hebben er bewust voor kozen om de ventielen hoog in de zijwanden te plaatsen. Via de houten gordingen, die overdwars zijn geplaatst, wordt de lucht over het systeem geblazen.„Dat werkt fantastisch”, vertelt Brand van Roekel.

 • Op deze foto is goed zichtbaar dat de gordingen dwars over de stalinrichting zijn geplaatst.

 • De pluimveehouders zijn tevreden over het verloop van de eerste week. De witte kippen bewegen zich rustig door het systeem en maken goed gebruik van alle niveaus. De vorstperiode leverde ook geen noemenswaardige problemen op. Brand van Roekel: „Mede vanwege het vele koude ijzer in de stal, duurde het wel even voordat de staltemperatuur op orde was.”

 • Langs de zijwanden zijn stroomdraadjes gespannen. Dit moet voorkomen dat de kippen tegen de muren gaan zitten en grondeieren leggen.

 • Zo zien de gangpaden tussen de systeemrijen er uit. De dieren wegen nu zo’n 1.300 tot 1.400 gram. Het lichaamsgewicht van de dieren loopt op tot zo’n 1.800 gram.

 • De luchtinlaatventielen op de bovenverdieping. De inkomende lucht wordt via een gladde plaat de stal ingestuurd. • Om het bloedluizen zo moeilijk mogelijk te maken, is het gros van de deuren in de stal van ijzer. Ook de roosters in het systeem zijn van ijzer.

 • Op deze foto, die is gemaakt op de onderverdieping, zijn de elevatoren zichtbaar, met daarboven de eierband.

 • Deze eieren zijn afkomstig uit de andere stallen op het bedrijf. De Van Roekels werken op het bedrijf met kippen van drie verschillende leeftijden. Het is de bedoeling dat ze toewerken naar twee leeftijden.

 • De eieren worden ingepakt met een Moba 100. De familie Van Roekel hield twee weken geleden open avond in de nieuwe etagestal. Veel buurtbewoners en collega pluimveehouders kwamen een kijkje nemen. Het bezoekersaantal wordt geschat op 1.000.

 • Het eerste ei in de nieuwe stal.

 • Er hangen vijf camera’s in de nieuwe stal. Via camerabeelden kunnen de Van Roekels de elevatoren in de gaten houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Dat ziet er mooi uit,mooie stal en mooie hennen !

 • no-profile-image

  Niels

  Mooie stal Gijsbert, gefeliciteerd en veel suc6

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  Mooie stal aan de buitenkant.
  Slim gevonden om met een lift aan de voorkant te werken.
  Wat is het voordeel van staal om het bloedluizen zo moeilijk mogelijk te maken? Is er een verschil tussen staal, hout en kunststof voor bloedluizen?

 • no-profile-image

  joep verstappen

  Prachtige stal en prachtige inrichting!
  Fam. Van Roekel, proficiat en veel succes hiermee! Nu de eierprijzen nog.

 • no-profile-image

  G. van de Koot

  Hallo familie....
  Ziet er super mooi en netjes uit !!!
  Gefeliciteerd en heel veel plezier ermee.
  Groet van Gijs-Greet-mark&Sander
  van de Koot

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.