Pluimveehouderij

Foto & video 3245 x bekeken 1 reactie

Vleeskuikenstal met warmtewisselaar

De Boerma's bouwden in Nieuw-Weerdinge (Dr.) een nieuwe vleeskuikenstal voor 45.000 dieren. Bekijk de foto's van de open dag, de stal en het lossen van de kuikens.

Foto

 • Arnoud (36), Mariska (35) en Sanne (2,5) Boerma hebben in het Drentse Nieuw-Weerdinge een nieuwe vleeskuikenstal gebouwd voor 45.000 dieren. Met de nieuwbouw stijgt de capaciteit van de vleeskuikenstak naar 75.000 dierplaatsen. De andere stal op het bedrijf biedt plaats aan 30.000 vleeskuikens.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het bedrijf van Arnoud en Mariska Boerma. Links op de foto is de nieuwe stal zichtbaar. Rechts daarvan staat de tweede stal op het bedrijf. Naast de vleeskuikens hebben de Boerma’s ook een akkerbouwtak van een kleine 50 hectare. Het bouwplan bestaat uit aardappels, bieten en graan.

 • Een zijaanzicht van de nieuwe stal. Het bouwwerk is 80 meter lang en 25 meter breed. De stal kostte zo’n €13 per kuiken (exclusief btw en rechten). De Boerma’s zijn in 1980 met de vleeskuikenstak begonnen. In 1985 brandde de vleeskuikenstal volledig af. Het duurde een jaar voordat ze een herstart maakten.

 • De beide vleeskuikenstallen zijn 80 meter lang. De nieuwe stal is 9 meter breder dan de stal die in 1986 werd gebouwd.

 • Op 5 november was er een open dag op het bedrijf van Arnoud en Mariska Boerma. Naast familieleden, vrienden en dorpsgenoten, kwamen ook veel collega’s een kijkje nemen in de nieuwe stal. Met name de twee nieuwe warmtewisselaars van Agro Supply trokken veel bekijks. „Van ons hoefde die open dag eigenlijk niet zo”, bekent Arnoud Boerma. „Uiteindelijk hebben we het toch maar gedaan.” Dat bleek achteraf een goede keuze. „We hebben echt een supermooie dag gehad.”

 • De wisselaar brengt geconditioneerde lucht de stal in. De beluchtingsbuis komt uit in de nok van de stal. Met de warmtewisselaars in de beide stallen kan Boerma de uitstoot van ammoniak voldoende reduceren. Bovendien kan hij met de wisselaars tot wel 50 procent verwarmingskosten besparen.

 • Op afstand is goed te zien hoe de beluchtingsbuis via het dak de stal in verdwijnt.

 • De open dag werd georganiseerd door ForFarmers. De deelnemende bedrijven hadden ieder hun eigen stand opgesteld.

 • Een overzicht van de stal. De voorbereidingen op de stalbouw gingen in december 2009 al van start, toen werd begonnen met de graafwerkzaamheden. De tweede bouwfase startte in mei. „Maar twee weken voor de bouwvak zijn ze pas echt begonnen”, aldus Arnoud Boerma, die erg tevreden is over het eindresultaat. „We hebben een goede bouw gehad. De stal was al wind- en waterdicht toen het weer slechter werd. Bovendien hebben we ook veel hulp gehad van familie en vrienden.” Zelf hielp Boerma ook zoveel als mogelijk mee, al was het soms passen en meten om ook het gewone werk rond te zetten. „Op zich ging het prima. Ik heb vooral geholpen met de installatie van de voerpannen, de waterlijn en de vloerverwarming.”

 • Er kwamen een kleine 500 mensen af op de open dag. Zij werden uiteraard allemaal voorzien van een natje en een droogje.

 • De meeste bezoekers kwamen niet met lege handen. De speciaal ingerichte ‘cadeautafel’ bleek al snel te klein voor de vele bloemstukken en andere geschenken.

 • In de achtergevel van de stal maakt Boerma onder meer gebruik van Amerikaanse Vortex drukventilatoren. „Deze ventilatoren zijn energiezuinig en produceren ook minder geluid”, verklaart Arnoud Boerma zijn keuze. „Volgens mij zijn deze kunststofventilatoren ook onderhoudsvriendelijker. Ze waren wel wat duurder dan andere ventilatoren, maar dat neem ik op de koop toe.” De Vortex-ventilatoren zijn overigens niet duidelijk zichtbaar op deze foto. Klik daarvoor op foto 9 of foto 14.

 • De stal is ingericht met voer- en waterlijnen van Big Dutchman. „Daar draaien we ook goed mee in de andere stal. Ik zag geen reden om in de nieuwe stal voor iets anders te kiezen.”

 • In de stal hangt een automatische dierweger.

 • Zo ziet de stal eruit als de bezoekers van de open dag zijn verdwenen en de voer- en waterlijnen zijn gezakt.

 • De computerkast van Hotraco. „Ook hier heb ik in de andere stal goede ervaringen mee”, aldus Boerma. Vanuit de computerruimte heeft hij zicht op de kuikens.

 • Daags na de open dag is de stal ontsmet. Op 8 november is de nieuwe stal in gebruik genomen, toen de eerste ronde van start ging. De kuikens zijn afkomstig van Broederij Lagerwey in Lunteren (Gld.).

 • De kratten met kuikens worden op handige rolcontainers de stal ingereden.

 • Ook Mariska Boerma helpt een handje mee om de kuikens in de stal te krijgen. Het lossen van de dieren is in een mum van tijd gepiept. Het kost nog geen uur om alle 75.000 kuikens los te laten.

 • In een vrachtwagen worden 175.000 vleeskuikens vervoerd. Voordat de chauffeur in Nieuw-Weerdinge aankomt om te lossen, is hij eerst al op een ander bedrijf geweest.

 • Ook Sanne helpt een handje mee om de kleine kuikens te lossen…

 • … Al heeft ze wel wat hulp nodig.

 • Nadat de nieuwe stal vol zit, wordt ook in de andere stal gestart met een nieuwe ronde. Deze stal stond de afgelopen drie weken leeg. Daarvoor draaide Boerma noodgedwongen twee verkorte rondes van 5 weken. „We moesten een beetje improviseren om de planning rond te krijgen. Normaal gesproken krijgen we iedere zeven weken nieuwe kuikens.”

 • De stal is lekker op temperatuur. Mede door de vloerverwarming voelen de dieren zich al snel thuis in de nieuwe stal. Arnoud Boerma is tevreden over de bezetting van de kuikens over de stal. „Ze blijven niet allemaal dicht op elkaar zitten. Dat is een goed teken. Ze gaan gelukkig ook niet allemaal naar de zijwanden. Het viel de chauffeur van Lagerwey ook al op dat de kuikens goed zijn verdeeld.”

 • Een mooi plaatje, tot besluit.

Eén reactie

 • no-profile-image

  wim

  mooie stal heb je goed gedaan vloerverwarmding heel veel geluk en gezondhied ook met julli en de kleine meidt natuurlijk

Of registreer je om te kunnen reageren.