Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Uitbreiding met zesde vleeskuikenstal

Het vleeskuikenbedrijf van Gijs van Oosterhout ontwikkelt zich snel. In acht jaar tijd bouwde hij drie nieuwe stallen.

Foto

 • Gijs van Oosterhout heeft zijn vleeskuikenbedrijf in Wijhe (Ov.) uitgebreid met een zesde stal voor 33.000 vleeskuikens. Het totale aantal vleeskuikenplaatsen komt daarmee uit op ruim 150.000.


  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 22 meter breed en 60 meter lang en werd gebouwd door Bajo Bouw en IJzerwerken. „Zij willen graag meer pluimveestallen bouwen. Ze waren ook een stuk goedkoper dan traditionele stallenbouwers. Het is me uitstekend bevallen”, vertelt Van Oosterhout.

 • Een overzicht van het bedrijf van Van Oosterhout. Hij nam het bedrijf in 2002 over van zijn ouders, die nog altijd op de boerderij wonen (links). Van Oosterhout woont eveneens op het bedrijf. Op dit moment wordt een stuk aan zijn woning bijgebouwd.

 • Het pluimveebedrijf is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2002 bouwde Van Oosterhout een tweede woning op het bedrijf. In 2003 werd stal 4 gebouwd, in 2005 stal 5 en dit jaar werd stal 6 uit de grond gestampt. De vleeskuikenhouder denkt eraan om in de toekomst enkele stallen op zijn bedrijf te vervangen. „Misschien kies ik ook wel voor nog een tweede locatie.”

 • De zes stallen op het bedrijf worden verwarmd met een Estufa-houtkachel. Even was het de vraag of die voldoende capaciteit zou hebben om ook de nieuwe stal te kunnen verwarmen. Dat bleek geen probleem. „Het heeft vannacht licht gevroren (in de nacht van 15 op 16 november; red.), maar de kachel heeft nog altijd capaciteit over”, aldus Van Oosterhout.
  De kachel staat al drie jaar op het bedrijf. „Dat bevalt prima. De investering in alleen de kachel heb ik al terugverdiend”, vertelt Van Oosterhout, die de bedrijfsaanpassingen voor de kachel daarbij buiten beschouwing laat. „Dat installatiewerk zijn we nu aan het terugverdienen.”

 • Via deze container gaan de houtsnippers automatisch naar de kachel. Van Oosterhout heeft op jaarbasis zo’n 300 tot 350 ton houtsnippers nodig om zijn stallen te verwarmen.

 • Mocht de houtkachel uitvallen, dan kan de vleeskuikenhouder deze twee gaskachels inzetten als back-up.

 • Verse lucht komt binnen via de inlaatventielen van Tulderhof.

 • In de voorzijde van de stal zitten extra luchtinlaatkleppen.

 • Deze kleppen gebruikt de vleeskuikenhouder alleen bij extreem hoge temperaturen in de zomermaanden.

 • Op vrijdag 12 november hield Van Oosterhout een open dag in de nieuwe stal. De vleeskuikenhouder verwelkomde zo’n 500 bezoekers.

 • Van Oosterhout koos voor voerpannen en drinknippels van Roxell. In enkele andere stallen op zijn bedrijf maakt hij hier ook gebruik van. Op de drinknippels is een automatisch spoelsysteem aangesloten. „Dit zag ik bij een andere vleeskuikenhouder”, aldus Van Oosterhout.

 • In de stal hangen drie heaters van Wesselmann.

 • De ventilatoren in de achtergevel van de stal…

 • …Met daarachter de stofkap…

 • …Zo ziet het geheel er van de buitenkant uit.

 • Van Oosterhout gebruikt de F38-klimaatcomputer van Fancom. Vanuit de computerruimte heeft hij zicht op de kuikens.

 • De kinderen vermaakten zich prima op de open dag.

 • Voor de inwendige mens werd goed gezorgd.
  De kuikens zijn op maandag 15 november in de stal gekomen. „Het was een hectisch dagje”, aldus Van Oosterhout. „We zijn in alle stallen met een nieuwe ronde gestart.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  fam Morsink-van Oosterhout

  Hallo Gijs,

  Tante Corrie en oom Bertus uit Schalkhaar wensen jou heel veel succes met de bedrijfsvoering van jouw bedrijf en feliciteren je van ganser harte met de uitbreiding van het aantal vleeskuikensstallen van vijf naar zes

Of registreer je om te kunnen reageren.