Pluimveehouderij

Foto & video 1346 x bekeken 2 reacties

Hennen lossen in verlengde volièrestal

Leghennenhouder Peter van Acht verlengde een van zijn twee pluimveestallen. Deze week startte hij met een nieuwe ronde.

Foto

 • Peter van Acht (48) en Lizzy de Vries hebben in Sint Oedenrode (N.-Br.) een gemengd bedrijf. In twee stallen houden ze 50.000 leghennen. In een derde stal op het bedrijf worden 800 vleesvarkens afgemest.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Bouke Poelsma

 • Beide stallen op het bedrijf waren 60 meter lang en 12 meter breed. Een van de pluimveestallen op het bedrijf is onlangs echter verlengd en voorzien van een nieuwe inrichting. „De stal is ook nog opnieuw geïsoleerd”, vertelt Peter van Acht. „Eigenlijk is alleen de romp van de stal intact gebleven.” Op de foto is de aanbouw zichtbaar. De stal is nu 110 meter lang en 12 meter breed en biedt ruimte aan 23.000 scharrelhennen. In de andere stal op het bedrijf zitten 27.000 Freiland-hennen, die de beschikking hebben over een wintergarten en een onoverdekte uitloop van 10 hectare.

 • Op deze foto is de grens van oud en nieuw in de verlengde stal duidelijk zichtbaar. Links is de nieuwe zijwand zichtbaar. Van Acht heeft gekozen voor pvc-binnenwanden. „In deze strakke wanden zitten geen kieren. Bovendien heb je weinig onderhoud.”

 • De verlengde stal is ingericht met drie rijen van het Easy-volièresysteem van Fienhage. „In dit systeem heb je voer, water en legnesten op een niveau. Bovendien zijn de stellingen niet te hoog, zodat je een goed overzicht hebt.” In de andere stal op het bedrijf werkt Van Acht met een volièresysteem van Big Dutchman.

 • Met enkele handige trappetjes worden de hennen geholpen om hun weg naar boven te vinden.

 • Een overzichtsfoto van de achterzijde van de systeemrijen. Op de foto is de mestbandbeluchting zichtbaar.

 • De drukventilatoren in de achtergevel van de stal. Niet alle ventilatoren zijn al voorzien van lamellen en gazen. „Daar moeten de monteurs nog mee aan de slag”, vertelt Van Acht. In de stallen wordt gewerkt met lengteventilatie.

 • Op deze foto is de beluchtingsbuis in het midden van de stal zichtbaar. Rechts op de achtergrond is een container met hennen zichtbaar…

 • … Beide pluimveestallen op het bedrijf hebben deze week namelijk nieuwe bewoonsters gekregen.

 • Op dinsdag 2 november zijn de 27.000 Freiland-hennen op het bedrijf aangekomen. Een dag later zijn de 23.000 scharrelhennen gelost. Op deze dag werden ook de foto’s gemaakt. De hennen (Brown Nick) zijn opgefokt door Verbeek’s Broederij en Opfokbedrijven op een bedrijf in Leersum (U.).

 • De vrachtwagens kunnen bijna de stal in rijden. Het lossen van de hennen verliep prima, zo vertelt Peter van Acht. „Op beide dagen was er een losploeg van zes man in actie. De wagens kwamen om 9.30 uur aan op het bedrijf. Om 13.30 uur zaten de hennen in de stal.”

 • Bij het lossen van de hennen is het zaak de dieren evenredig over het staloppervlakte in te zetten. „Je moet er voor zorgen dat de verdeling over de compartimenten in orde is.”

 • Van Acht is goed te spreken over pluimveevangbedrijf W. Pots. „Zij hebben niet alleen snel gelost, ze werken ook met Nederlandse jongens. Dat is vooral erg handig als er gecommuniceerd moet worden.”

 • De hennen voelen zich al snel thuis in hun nieuwe onderkomen. De dieren kunnen meteen na binnenkomst beschikken over voer en water. „Zo voelen de kippen zich snel op hun gemak.”

 • Er mogen 96 hennen in een container worden vervoerd.

 • De verdeling van de hennen in de stal is prima, aldus Van Acht.

 • Van Acht organiseerde op 30 oktober een open dag op het bedrijf. De leghennenhouder verwelkomde zo’n 600 collega’s en dorpelingen.
  Van Acht heeft een vergunningaanvraag lopen om zijn vleesvarkensstal om te bouwen tot een pluimveestal. Hij verwacht daarmee nog eens 30.000 extra hennen te kunnen houden. „Dat is nog toekomstmuziek. We moeten eerst maar eens zien hoe dit straks gaat. Bovendien wil ik zeker tot 2013 varkens houden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric

  Ziet er allemaal netjes uit, complimenten voor de pluimveehouder en de pluimveelosploeg.

 • no-profile-image

  Evert en Mieke

  Je stallen zien er prima uit. Gefeliciteerd!!
  Zelf zijn we een IKB gecertificeerd reinigingsbedrijf.
  Ook wij werken met goede ervaren nederlandse reinigers.
  Stallen die mooi zijn, moeten mooi blijven.
  Wilt u meer informatie over ons:
  Bel ons gerust, of zoek contact via onze web-site:www.temeermanreiniging.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.