Pluimveehouderij

Foto & video 1200 x bekeken

Etagestal met Loggia-volièresysteem

Frans van Laar leidt het bedrijf van de familie Bouwman in Rhenen. Op het bedrijf is een nieuwe etagestal gebouwd.

Foto

 • Frans van Laar (28) heeft samen met zijn vader Arnold een gemengd bedrijf met 22.000 leghennen , 360 vleesvarkens en wat rosékalveren. Daarnaast is Van Laar bedrijfsleider op een leghennenbedrijf in Rhenen (U.), dat eigendom is van familie Bouwman in Kootwijkerbroek (Gld.).
  „Vier jaar geleden ben ik hier bedrijfsleider geworden. Daarvoor zat ik in de wegenbouw”, vertelt Van Laar.  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Op het bedrijf in Rhenen is een nieuwe etagestal gebouwd voor 70.000 leghennen. De stal is 24 meter breed en 100 meter lang. De nok van de stal zit op 9 meter.

 • De stal is in eigen beheer gebouwd. Dat scheelde flink in de kosten. Nacalculatie leert dat de stal €17,30 per plaats kost. Dit bedrag kan nog oplopen tot maximaal €18.

 • De achterzijde van de stal. De bouw ging in mei van start. Van Laar kijkt tevreden terug op de bouwperiode, al was het de laatste maand flink aanpoten. „Soms was het lastig om alle werkzaamheden te combineren. Ik heb lange dagen gemaakt. De druk is er nu af. Het is straks weer tijd voor vaste werkpatronen.”

 • De mest wordt opgeslagen in een overdekte ruimte naast de stal. „Iedere week wordt de mest opgehaald. We hebben geen vaste afnemer”, zegt Van Laar. Op de achtergrond is de tweede stal op het bedrijf zichtbaar. De 57.000 kippen in deze stal zitten nu nog in kooien. De stal – 22 meter breed en 90 meter lang – wordt volgend jaar omgebouwd tot een volièrestal. Van Laar verwacht dat er dan plek is voor 30.000 kippen. De totale capaciteit van de locatie in Rhenen komt dan uit op 100.000 leghennen. „Qua arbeid is het werken in een kooistal ideaal. Maar als ik moet kiezen, ga ik toch voor een volièrestal. Daarin kun je veel mooier met de dieren omgaan”, vindt Van Laar, die eerder dit jaar de stalinrichting op zijn eigen bedrijf aanpaste.

 • De etagestal is ingericht met het Loggia-volièresysteem van Farmer Automatic. Van Laar is van mening dat hij met dit systeem een uitstekend overzicht heeft. De hennen beschikken op alle niveaus over water en voer. Doordat de roosters iets aflopen, rollen systeemeieren bovendien automatisch op de eierband.

 • De gangpaden zijn 1,30 meter breed. Door een rekenfout is het middelste gangpad - dat op deze foto te zien is - echter 30 centimeter smaller. In dit gangpad zijn dan ook geen looptrappen geplaatst. „Anders zou het wel wat krap worden”, grijnst Van Laar.

 • De bedrijfsleider kwam zelf met het idee om in de middelste rij het trappetje in het systeem te integreren. „Ik ben benieuwd of de kippen hier gebruik van gaan maken.”

 • In het systeem is veel ruimte gemaakt voor zogenoemde cross-overs, zodat de kippen gemakkelijk door het systeem kunnen bewegen.

 • Nog beter dan op de vorige foto is hier zichtbaar dat de roosters aflopen richting de eierband, aan de buitenzijde van het systeem.

 • De bovenkant van het systeem. De onderste helft van de etagestal wordt vandaag bevolkt door 35.000 witte leghennen, afkomstig van pluimveebedrijf Maatman in Oldeholtpade (Fr.). De tweede etage wordt volgend jaar in gebruik genomen. „We willen graag werken met één leeftijd”, zegt Van Laar.

 • Verse lucht komt binnen door inlaatventielen – met zomer- en winterkleppen – in de zijwanden van de stal. Hier komt ook daglicht naar binnen. De tussenvloer van de etagestal is dichtgeslagen met hout. Het plafond van de eerste etage is 9 millimeter dik. De houten vloerplaten op de tweede etage zijn 18 millimeter dik. Beide stalhelften worden als twee aparte stallen geventileerd, op basis van onderdruk.

 • Langs de zijwanden en de compartimentering lopen stroomdraadjes, om het aantal grondeieren in te perken. Onder het systeem, dat openblijft voor de kippen, is ledverlichting opgehangen.

 • De waterleiding loopt door het midden van de stal. Van daaruit worden de leidingen richting de voor- en achterzijde van de stal doorgespoeld. „Dat werkt beter dan een lange doorstroom van voor naar achter”, weet Van Laar. Deze foto is genomen op de tweede etage, waar het stalvolume door de nok een stuk groter is.

 • In de achtergevel zijn 16 ventilatoren geplaatst: acht op de eerste etage en acht op de tweede.

 • De voorzijde van het systeem, op de eerste etage. De elevatoren lopen door naar de tweede etage van de stal.

 • In de voorzijde van de stal komen nog extra inlaatventielen. Aangezien de zomer nog even op zich laat wachten, heeft dit geen prioriteit.

 • Het eierlokaal. De Mopack 100 van Moba is drie jaar oud. In december komt er een palletiseerrobot op het bedrijf.

 • De computerkamer. „Dit is het hart van het bedrijf. Beide stallen worden hier vandaan aangestuurd”, zegt Van Laar.

 • Een overzicht van het Loggia-systeem op de tweede etage. De flitser op de camera van de fotograaf komt hier goed van pas. Doordat de elektriciteit nog niet volledig is aangesloten, is het er nog aardig donker.

 • Via deze beluchtingskast wordt stallucht afgezogen en over de mestbanden geblazen, zodat de mest wordt gedroogd. „Een simpel, maar doeltreffend systeem”, vindt Van Laar. In de beluchtingskast zit een motor van 22 kilowatt.

 • De beluchtingskast van de andere kant gezien. Via de luchtbuizen wordt de lucht ook naar de onderste helft van de stal geblazen…

 • …zoals op deze foto zichtbaar is.

 • Van Laar krijgt in de toekomst assistentie van een nieuwe medewerker op het bedrijf in Rhenen. „Die gaat me assisteren met de eieren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.