Pluimveehouderij

Foto & video 2110 x bekeken 1 reactie

Drie keer meer kip in de stal

Tien jaar geleden schakelde David Janssen over van vleesvarkens naar 14.000 Freiland-kippen. In dezelfde stallen is nu een volièresysteem geplaatst voor 39.000 hennen.

Foto

 • David Janssen heeft in het Limburgse Veulen een gevarieerd bedrijf. Naast 39.000 Freiland-leghennen heeft hij samen met zijn broer 700 fokooien, een hondenkennel/pension en een zorgboerderij voor ouderen. De uitbreiding van de kippenstal van 14.000 naar 39.000 hennen is juist achter de rug. Dankzij de plaatsing van een volièresysteem kunnen de ondernemers aan de emissie-eisen uit het Besluit huisvesting voldoen.

  Foto's: Bert Jansen, tekst: René Stevens

 • De pluimveestallen op het bedrijf zijn ongeveer tien jaar oud. Ze zijn destijds omwille van de bouwkosten gebouwd met geïsoleerde sandwichpanelen. Alleen het onderste deel aan de binnenkant is van beton. Aan de ruwbouw van de stallen hoefde Janssen voor de recente uitbreiding nauwelijks iets te veranderen.

 • Van begin af aan produceert Janssen Freiland-eieren voor de Duitse markt. Een verplichting is het hebben van een zogenoemde wintergarten. Over enkele dagen gaan de kippen hierin, waarna ze ook naar buiten kunnen. In totaal hebben de broers een grondoppervlakte van ruim 20 hectare, waarvan 17 hectare voor de hennen beschikbaar is. Vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen hield Janssen de buitenuitloop nog even gesloten.

 • De twee stallen herbergen elk circa 19.500 bruine hennen. Elke stal is verdeeld in compartimenten van circa 6.000 kippen.

 • Doordat het aantal hennen verdrievoudigde, moest ook de ventilatiecapaciteit omhoog. Aan de inlaat heeft de pluimveehouder niets veranderd; die was voldoende, zeker als ook de buitenuitloop open staat. Wel plaatste hij drie extra ventilatoren op elk dak, zodat elke stal van zeven ventilatoren is voorzien.

 • De eerste eieren zijn inmiddels gelegd. Janssen was benieuwd naar het aantal buitennesteieren, maar dat valt volgens hem tot nu toe mee. Hij heeft al tien jaar ervaring met Freiland-kippen, dus met managementmaatregelen die nodig zijn om dit te beperken. Ook zitten in het nieuwe systeem maatregelen om grondeieren te verminderen. Zo is onder de eerste etage, dus onder de legnesten, een rij LED-lampen geïnstalleerd, die moet voorkomen dat de kippen gaan zitten en grondeieren leggen.

 • De drinkwatervoorziening is voorzien van een nieuw type nippel met morsbakje. Er is nog één rij zonder morsbakjes geplaatst en daaronder is het inderdaad vochtiger. Janssen kan door het dichtzetten van een bepaalde drinkleiding klep het zit- en leggedrag van de hennen sturen.

 • De mest wordt in het systeem gedroogd. Daardoor is de ammoniakemissie in dit systeem fors lager dan bij traditionele huisvesting. Janssen draait de mest twee keer per week naar buiten.

 • De droge mest valt via een transportsysteem direct in een zeecontainer. De mest gaat vervolgens naar de mestverbranding DEP in Moerdijk. Daar wordt alle mest verbrand.

 • Meer eitjes betekent een hogere benodigde capaciteit van de eierverzameling. Janssen plaatste daarom een nieuwe eiertransportband. Aan de voorkant van de tweede stal komen de eieren samen in het eierlokaal. Ten behoeve van de toegankelijkheid plaatste de ondernemer extra deuren. De eierband maakt daarom een paar keer een knikje.

 • Aardig detail: de gordijntjes voor de ramen. Vanuit de zorgboerderij komen regelmatig bezoekers in de stal. Het is voor hen verassend om even langs het gordijntje te kijken.

 • Janssen heeft een nieuwe inpakker besteld met een capaciteit van 20.000 eieren per uur. Met de oude machine is hij al gauw een hele ochtend bezig. Ook de hulp van de oudere ‘zorgboeren’ doet daar niets aan af. Deze mensen halen de vieze en afwijkende eieren van de band.

 • Deze eieren zijn klaar voor transport naar Duitsland. De hennen zijn een week aan het leggen, waardoor de eieren nog licht zijn en een grote variatie kennen. Toch neemt de eierhandelaar ze af om ze vervolgens zelf te sorteren.

Eén reactie

 • no-profile-image

  EMEN YASMIN

  Geachte,

  Wij zoeken fokschapen vooral texelse ras maar kan ook zijn : Bleu du Maine, Blauwe texelaar, Charollais, swifter, ile-de-France, Hampshire .
  Maar wij hebben grote hoeveelheid nodig voor export ( naar Turkije)
  Ongeveer 300 stuks. Als u zoveel hebt kunt u mij de prijzen ook laten weten a.u.b.

  Alvast Bedankt

  Met vriendelijke groeten,
  Emen Yasmin
  Nieuwpoort

Of registreer je om te kunnen reageren.