Pluimveehouderij

Foto & video 1654 x bekeken 2 reacties

Biohennen als derde bedrijfstak

Annelien en Edwin van Maanen hebben een nieuwe stal gebouwd voor 12.000 biologische leghennen. Naast koeien en varkens zijn kippen straks de derde diersoort op het bedrijf.

Foto

 • Annelien (49) van Maanen en haar zoon Edwin (19) van Maanen hebben in Kootwijkerbroek (Gld.) een gemengd bedrijf. Naast de 40 melkkoeien en het bijbehorende jongvee houden ze een kleine 400 vleesvarkens op voercontract. Op 8 december nemen ze een fonkelnieuwe volièrestal voor 12.000 bio-leghennen in gebruik.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 70 meter lang en 21 meter breed. De keuze om met bio-leghennen te beginnen was niet vanzelfsprekend. Annelien en Edwin lieten zich adviseren door een adviesbureau om helder voor ogen te krijgen wat mogelijk was. Verschillende opties passeerden de revue. Na veel wikken en wegen viel de keuze op biologische leghennen. „Ons bedrijf stond al een paar jaar stil. Wil je boer blijven in de toekomst, dan moet je ondernemen”, zegt Annelien.

 • Het vooraanzicht van het bedrijf van familie Van Maanen. In de toekomst is het eventueel mogelijk tussen het woonhuis en de pluimveestal een nieuwe rundveestal te bouwen. Een van de varkensschuren, die op de achtergrond nog net zichtbaar is, zou dan moeten wijken. „Je moet blijven dromen, nietwaar?” glimlacht Annelien.

 • De stal is uitgerust met drie rijen van het Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem. Annelien en Edwin bezochten meerdere stallen voordat ze de keuze voor deze inrichting maakten. De nieuwbakken pluimveehouders vinden het overzicht op de kippen in dit systeem een pluspunt. „Het systeem heeft zich al bewezen in andere stallen. Aangezien wij net beginnen in deze sector, is dat toch erg belangrijk”, vertelt Annelien.

 • De gangpaden zijn ruim 1,50 meter breed. De stal is opgedeeld in vier compartimenten. De kippen komen 8 december in de stal. Hoewel de dieren een nieuwe tak vormen op het bedrijf, heeft Edwin van Maanen al de nodige ervaring in de pluimveesector. Hij heeft drie jaar gewerkt op het bedrijf van Broekhuizen in Stroe (Gld.). „Ik weet wel ongeveer hoe een kip zich hoort te gedragen”, zegt hij.

 • In de gangpaden hangen hoogfrequente tl-lampen. In en onder de systeemrijen is gekozen voor bolle lampen, die niet snel losraken.

 • De bolle lampen moeten het aantal systeemeieren beperken.

 • Dit staaldraadje is bevestigd langs de bovenste zitstokken, aan de zijkanten van de systeemrijen. Systeemeieren blijven achter dit draadje hangen, zijn goed zichtbaar tijdens de controleronde en vallen dus niet naar beneden.

 • De Van Maanens hebben gekozen voor inlaatventielen en uitloopschuiven van Tulderhof, die goed afsluiten. In de inlaatventielen zitten zomer- en winterkleppen.

 • De achterzijde van de stal. De leghennenhouders hanteren een vaste looproute in de stal. Ze beginnen links voorin en eindigen rechts achterin. „Hier raken de kippen ook aan gewend”, vertelt Edwin.

 • De leghennenhouders kozen voor gladde plafondplaten, voor een optimale luchtstroom door de stal.

 • De wintergarten. Bij het bedrijf hoort 23 hectare grond. De bio-hennen hebben daarvan 5 hectare tot hun beschikking. Het bedrijf voldoet vanaf 1 januari aan alle eisen voor biologische pluimveehouderij. De stal kan eventueel gemakkelijk worden aangepast naar een Freilandstal voor 18.000 kippen.

 • Aan de achterzijde van de wintergarten wordt de mest naar buiten afgevoerd. De mest wordt daar tijdelijk opgeslagen in een container en zal eens in de twee weken worden afgevoerd. Over de mestafzet hebben de ondernemers nog geen verdere afspraken gemaakt.

 • In het eierlokaal staat een tweedehands Moba 55-inpakker. De machine is al even getest. Hij werkt prima.

 • Met het oog op de toekomst is in de stal ook een hygiënesluis gebouwd. De douche is klaar voor gebruik.

 • De voerweger staat buiten, tussen de twee voersilo’s.

 • De familie besteedt veel aandacht aan ongediertebestrijding. In en om de nieuwe stal staan 9 muizenlokdoosjes. „Ik wil hier absoluut geen muizen”, zegt Annelien van Maanen. „Maar we zitten hier dicht bij een beek en in de nabije omgeving staan veel andere pluimveestallen, dus dat is wel een risico.”

 • Annelien en Edwin werken nauw samen met voorlichter Henno van den Bruinhorst van voerleverancier Rijnvallei. De boekhouder, die werkt voor Westeneng Accountants en Adviseurs, was de afgelopen maanden ook een belangrijk klankbord voor de familie.

 • Annelien van Maanen houdt van schilderen. Dat doet ze zeker niet onverdienstelijk. „Gelukkig hebben we niet veel last gehad van stress tijdens de bouwperiode. Alle bedrijven zijn hun afspraken nagekomen. Het bouwen van een nieuwe stal kost natuurlijk wel veel energie. Vanwege tijdgebrek kwam ik niet altijd toe aan mijn hobby schilderen. Zo nu en dan was het echter een mooie afleiding.”

 • Edwin van Maanen is een echte koeienboer. Mogelijk breidt hij de melkveetak de komende jaren dan ook uit.
  Familie Van Maanen houdt op vrijdag 26 november open dag aan de Garderbroekerweg 93 in Kootwijkerbroek. Bezoekers zijn welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  groeivierus

  altijd maar groeien
  alles moet altijd maar groter
  maar verdien je met 40 koeien
  nou minder dan met 100 volgens mijn niet hoor
  tegenwoordig moet alles groter maar volgensmij
  hofd dat geneens
  groet

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Leuke reachtie hoor, groeivirus, het getuigd van veel kennis! Maar niet heus

  Veel plezier toegewenst met jullie nieuwe stal!

Of registreer je om te kunnen reageren.