Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

60.000 leghennen op nieuwe locatie

Familie Van Ginkel heeft op een nieuwe locatie in Kootwijkerbroek (Gld.) twee nieuwe stallen gebouwd voor 60.000 leghennen.

Foto

 • De familie Van Ginkel houdt in Harskamp (Gld.) 80 melkkoeien. Er is een vergunning aangevraagd om uit te breiden naar 120 koeien. Op het gemengde bedrijf worden bovendien 57.000 leghennen gehouden in twee volièrestallen. In het najaar van 2009 besloot Henk van Ginkel (52) op zoek te gaan naar een tweede pluimveelocatie. Zoon Koos (25, op de foto) was er aan toe om op eigen benen te staan. Met behulp van een makelaar werd gezocht naar een nieuwe bedrijfslocatie. Die werd gevonden in Kootwijkerbroek (Gld.), waar de Van Ginkels twee stallen bouwden voor in totaal 60.000 leghennen.  Foto’s: Koos Groenewold , tekst: Bouke Poelsma

 • Koos’ broer Sjors (18) zit nog op school. Hij heeft er ook wel oren naar om in de toekomst het bedrijf van zijn ouders voort te zetten. Volgens Henk van Ginkel is het niet verstandig om twee broers op een locatie te laten boeren. „Het kan goed gaan, maar vaak is dit geen succesformule.”
  De nieuwe locatie in Kootwijkerbroek staat pas sinds april dit jaar op naam van de Van Ginkels. Binnen no time zijn twee fonkelnieuwe stallen gebouwd, die op 3 november in gebruik zijn genomen.

 • Beide volièrestallen zijn 23 meter breed. Het stalgedeelte voor de hennen is in beide gebouwen 83 meter lang. Vanwege het eierlokaal is de ene stal 10 meter langer dan de andere.
  De Van Ginkels komen oorspronkelijk uit Woudenberg (U.). Daar hadden ze een gemengd bedrijf met melkkoeien en vleesvarkens. Vanwege huizenbouw werden ze er weggekocht. In 2005 kochten ze het bedrijf in Harskamp, waar ze verder gingen met melkkoeien en leghennen. „Voor de nieuwbouw in Kootwijkerbroek hebben we nog zo’n 7 ha losse grond verkocht, voor wat extra startkapitaal”, vertelt Henk van Ginkel.

 • In beide volièrestallen hebben de leghennenhouders ervoor gekozen om de lichtstraat onderin de wanden te plaatsen. Met het oog op de toekomst kunnen de lichtinlaten, die gemaakt zijn van polycarbonaat, gemakkelijk worden omgebouwd tot uitloopschuiven. „Wanneer de kooihuisvesting straks wegvalt dan is het scharrelsegment de onderkant van de markt. Je merkt nu al dat Wakker Dier vrije uitloopdieren promoot. Wellicht hebben we in de toekomst nog eens profijt van deze keuze”, aldus Henk van Ginkel.

 • Beide stallen zijn ingericht met het Natura Step volièresysteem van Big Dutchman. Een mooi systeem, zo vindt Henk van Ginkel. „De mestband bovenin het systeem is wat smaller. De hennen kunnen daardoor gemakkelijker heen en weer bewegen.”
  De Van Ginkels werken met hoogfrequente tl-verlichting. De energiezuinige lampen hangen tussen de systeemrijen in en werken computergestuurd. „’s Ochtends hangen de lampen laag, zodat ze onder het systeem kunnen schijnen. In de loop van dag gaan de lampen omhoog. Kippen willen van nature al de hoogte in. Met deze verlichting kunnen we dat sturen.” Van Ginkel geeft toe dat de tl-verlichting soms door de kippen wordt aangevlogen. „Er kan eens een lamp sneuvelen. Ik ben nog op zoek naar een goede oplossing hiervoor.”

 • In januari wordt de koppel hennen in Harskamp vervangen. De Van Ginkels hebben er bewust voor gekozen om de leeftijden van de hennen op beide bedrijfslocaties te spreiden. „Doe je dat niet dan heb je enorme arbeidspieken”, aldus Henk van Ginkel. „Nu is het zo dat we elkaar goed kunnen helpen op de drukke momenten.”

 • De hennen kunnen onder de systeemrijen door lopen. De Van Ginkels hebben er niet voor gekozen om deze ruimtes met gaas af te sluiten. Doordat de systeemrijen met 15 centimeter zijn verhoogd, hebben de kippen minder beschutting. Ze zijn dan minder snel geneigd om onder het systeem te vertoeven, zo denkt Van Ginkel. „De eerste paar weken van een nieuwe ronde moet je er bovenop zitten.”

 • Het zijn drukke maanden voor de Van Ginkels. In luttele maanden zijn twee nieuwe stallen gebouwd, terwijl de andere werkzaamheden gewoon doorgingen. Henk van Ginkel spreekt van een gigantische operatie. „We hebben de gang er stevig in gehad. Alles draait nu gelukkig. Dat is het belangrijkste.”

 • Verse lucht komt binnen via de luchtinlaatkleppen van Tulderhof.

 • De ventilatoren in de achtergevel van de stal. De leghennenhouders werken met lengteventilatie.

 • Een overzicht van het eierlokaal. De eieren worden verwerkt met een Moba 100-inpakker. Doordat het eierlokaal is verhoogd, kunnen de eieren gemakkelijk de vrachtwagen in worden gereden. Zie ook afbeelding 2.

 • Hoewel er her en der nog wat kleine klusjes gedaan moeten worden, werkt de computer.

 • De eierband loopt tussen de beide stallen door.

 • Achter de stallen wordt nog gewerkt aan de mestopslag.

 • In de overdekte mestopslag hebben de Van Ginkels voldoende capaciteit voor een halfjaar opslag. De mestbanden worden twee keer per week afgedraaid. In de mestopslag wordt gebruik gemaakt van de ventilatielucht uit een van de beide stallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joep verstappen

  Hallo Henk en Familie,
  Proficiat met dit nieuwe projekt.
  (Koos: Het snorretje staat je goed)
  groeten en succes voor de toekomst; het is niet niks wat jullie presteren!
  Joep

 • no-profile-image

  jantje

  Heel verstandig dat jullie op termijn kiezen voor twee bedrijven voor beide bedrijfsopvolgers!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.