Pluimveehouderij

Foto & video 2524 x bekeken

Serrestal voor biologische leghennen

Enne en Hanny Bakker hebben in het Friese It Heidenskip een nieuwe serrestal gebouwd voor 10.500 biologische leghennen.

Foto

 • Enne (51) en Hanny (47) Bakker hebben in het Friese dorpje It Heidenskip een nieuwe serrestal gebouwd voor 10.500 biologische leghennen. Het is voor het eerst dat de Bakkers kippen gaan houden. „Dit is een tak die we echt samen kunnen oppakken”, vertelt Hanny Bakker. Tot 1993 werden er koeien gemolken op het bedrijf. Toen Ennes vader overleed, werd die tak stopgezet. In 1995 zijn de Bakkers begonnen met het kweken van wormen. Jarenlang was deze tak de hoofdbron van inkomsten. Door de crisis daalde echter de vraag uit de Verenigde Staten, de grootste afzetmarkt. De capaciteit van de wormenkwekerij werd gehalveerd en de Bakkers maakten vorig jaar de keuze om een nieuwe veehouderijtak te starten. „We hebben slechts 2,5 hectare grond in eigendom, dus de keuze was beperkt”, vertelt Hanny. Naast de wormenkwekerij en straks de biologische hennen heeft Enne Bakker ook een agrarisch klussenbedrijf.


  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • De serrestal is 75 meter lang en 18 meter breed. Aan de bouw van de stal ging een lange voorbereidingstijd vooraf. In de zomer van vorig jaar hadden de Bakkers hun plannen al rond, toen zij eventueel in aanmerking konden komen voor de subsidie integraal duurzame stallenbouw. Het aanvankelijke plan om een stal te bouwen voor 6.000 biologische hennen op beunen, werd aan de kant geschoven en de plannen werden aangepast. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moest er onder meer een mestband in de stal worden geplaatst. De subsidieaanvraag werd begin februari 2010 gehonoreerd, waarna de herziene plannen gerealiseerd konden worden.

 • De serrestal is gedoopt tot De Útrin, wat Fries is voor De Uitloop. De biologische hennen hebben straks 4,5 hectare grond tot hun beschikking. De Bakkers huren twee hectare grond.

 • Links van de twee voersilo’s is een klein huisje gebouwd voor de voerweger. Enne en Hanny hebben zelf veel meegeholpen met de bouw van de stal. Daarbij kregen ze ook de nodige hulp van andere familieleden. „Dat was echt helemaal geweldig”, vertelt een glunderende Hanny Bakker. Zoon Douwe nam twee keer drie weken onbetaald verlof op om mee te helpen en ook schoonzoon Klaas nam een week vrij om te helpen met de stalbouw.

 • Op de foto is de achterzijde van de serrestal zichtbaar. De stal heeft drie bogen. De twee systeemrijen in de stal hebben ieder hun eigen boog. De wintergarten bevindt zich onder de derde boog. De stal is gebouwd op zachte veengrond. Om verzakkingen te voorkomen is de stal daarom volledig onderheid. Er werden 250 palen de grond in geslagen. „Je leeft hier bijna op water”, aldus Hanny Bakker.

 • Een close-up van de bouwconstructie. De goed geïsoleerde aluminium dakgoten, die condensvorming voorkomen, maken deel uit van de stalen constructie van de stal. De goten lopen tussen de bogen van de stal door.

 • Een overzichtsfoto van het ruim opgezette eierlokaal. De inpakker moet nog worden geplaatst.

 • De stal is ingericht met twee rijen van het Bolegg Terrace volièresysteem. De Bakkers bezochten meerdere bedrijven en zagen dat de hennen zich in dit systeem het beste gedroegen. „De hennen kunnen bovendien in het systeem naar boven klimmen”, aldus Hanny Bakker. De Bakkers lieten en laten zich goed adviseren door onder andere Eddy de Boer van Verbeek en Wouter Katier van For Farmers. „Hun begeleiding is super. Dat mag best even worden genoemd.”

 • De Lohmann Brown Lite-hennen komen op 2 november in de stal. De Bakkers kijken er naar uit. „Het lijkt ons hartstikke leuk. We hebben er zin in. Enne is ook een echte beestenman. Hij kan heel goed met dieren omgaan”, aldus Hanny Bakker.

 • Aan de voorzijde van de systeemrijen hebben de Bakkers ruimte vrijgemaakt voor een kleine ziekenboeg. Aangepikte hennen kunnen hier rustig op krachten komen.

 • Via de inlaatventielen in de zijwanden komt verse lucht de stal binnen. De stal is opgedeeld in vier compartimenten. De compartimentering maakt het lastig om lengteventilatie toe te passen. De Bakkers hebben dan ook gekozen voor nokventilatie.

 • De ventilatoren in de nok zijn goed afgeschermd, zodat de hennen er niet in kunnen vliegen.

 • Via de uitloopschuiven kunnen de hennen de wintergarten bereiken. De zijwanden van de stal bestaan uit 60 millimeter dikke sandwichpanelen. De lichtstraat is gemaakt van polycarbonaat.

 • De bogen van de serrestal zijn overspannen met twee lagen doek, met daartussenin 10 centimeter glaswol voor een goede isolatie. Het kostte behoorlijk wat moeite om de stal van een dak te voorzien, zo vertelt Hanny Bakker. „Het doek is van voor naar achter over de bogen getrokken. Dat was nog een behoorlijke klus, waar tien mannen hun handen vol aan hadden.” Het dak van de stal moet minimaal 20 tot 30 jaar mee kunnen, denkt Hanny Bakker. „Het is zo stevig als een huis. Je kunt er moeiteloos overheen lopen. ’s Winters kan er zonder problemen een halve meter sneeuw op blijven liggen.”
  Het is nu nog koud in de stal. Wanneer de hennen in de stal zitten en de temperatuur oploopt, worden de plooien in het doek door de warmte automatisch strakgetrokken.

 • Een overzichtsfoto van de wintergarten. „Een mooie, lichte ruimte”, zo vindt Hanny Bakker.

 • Het windbreekgaas bleek niet voldoende om de regen – in combinatie met stevige wind – te keren. De Bakkers besloten daarom een extra wind- en regenwerend doek te monteren.

 • Vanuit de wintergarten zijn ook de twee vleeskuikenstallen van Enne de Boer zichtbaar, een neef van Enne Bakker. In het merengebied rond It Heidenskip komen veel roofvogels voor. Er worden ook regelmatig vossen gesignaleerd. „Enne houdt zijn hart vast”, vertelt Hanny Bakker. Met wat vleesvee en een paard, die straks bij de kippen gaan lopen, moeten ongewenste gasten op afstand worden gehouden. Ook worden er appelbomen en knotwilgen aangeplant, zodat de hennen beschutting kunnen zoeken.

 • De mestband is afgesloten. Zo heeft de wind geen kans om de mest over het erf te blazen en komt alle mest in de opslag terecht. De mestput in de achterzijde van de stal loopt door tot in de wintergarten.

 • Aan de voorzijde van het erf heeft de familie Bakker It aai doaske geplaatst. Met Het eierdoosje doen de Bakkers aan een stukje huisverkoop.

 • Deze oude pallet is door Hanny Bakker prachtig beschilderd. Het visitekaartje van het bedrijf moet nog twee keer worden gelakt en wordt dan bij de weg geplaatst. De boerderij van Enne en Hanny Bakker is al meer dan honderd jaar in het bezit van de familie en wordt Bakkerspolle genoemd.

 • In de schuur kweekt Enne Bakker op jaarbasis nu zo’n 3 ton wormen. De wormen gaan voornamelijk naar de Verenigde Staten, waar ze worden gebruik als aas om mee te vissen. Het rest- en afvalmateriaal – aarde met kleine wormen en eitjes – gaan de Bakkers straks in de uitloop verspreiden. De kippen kunnen zo een graantje meepikken van de wormenkwekerij.

 • Wormen zijn gevoelige diertjes, die veel aandacht nodig hebben. Ze worden gekweekt in bakken met tuinturf en papierpulp. De wormen worden gevoerd met een zoete graanstof en eten daarbij ook de papierpulp waar ze in leven.

 • De familie Bakker houdt op vrijdag 22 oktober een open dag aan de Koaidyk 11 in It Heidenskip. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 uur en 18.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.