Pluimveehouderij

Foto & video 2286 x bekeken laatste update:12 okt 2012

Getrapte voerpan voor meer rust

Jan van Steenbergen werkt sinds kort met een nieuw type voerpan voor de hanen op zijn vermeerderingsbedrijf. Het leidt tot meer rust bij de hanen en betere resultaten.

Foto

 • De 37.000 slachtkuikenmoederdieren op het bedrijf van Jan en Marieke van Steenbergen in Bennekom (Gld.) worden vergezeld door circa 3.000 hanen. Om de productie te optimaliseren is een goed hanenmanagement steeds belangrijker. Een belangrijke sturingsmogelijkheid is de voeding. Daarom installeerde de ondernemer in zijn nieuwe stal een nieuw type voerpan om de hanen te voeren. Van Steenbergen heeft naast de kippen moederdieren (Ross) een melkveetak met 50 koeien met een melkrobot.


  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: René Stevens

 • De nieuwe stal is sinds begin dit jaar in gebruik. De hennen zijn inmiddels 30 weken en bevinden zich op de top van de productie. De stal wordt bevolkt door 13.500 moederdieren en circa 1.100 hanen, ongeveer 8 procent


 • De nieuwe Boozzterpan voor hanen van Roxell valt op door de ovale vorm en de grote vreetopeningen. De constructie maakt het mogelijk om de voertijd te verlengen zonder dat de hanen bij elkaar gaan vreten. Daardoor ontstaat meer rust in de stal en krijgt iedere haan de gelegenheid voldoende te vreten. Dat is weer goed voor de uniformiteit van het hanenkoppel.


  Download deze foto als wallpaper

 • Iedere haan heeft een eigen voerplek. Onder is een stuk van de getapte onderpan te zien. Daardoor kent de pan volgens leverancier Smits Techniek in Breda geen voervermorsing.

 • Hier zijn de schotjes tussen de vreetplaatsen goed te zien. Ook de getrapte onderpan met wat voer erin is hier goed in beeld.

 • De hennen en hanen krijgen voer via aparte voerlijnen. Daardoor kan Van Steenbergen verschillende voeders verstrekken. Achter op de foto staat de voerhopper voor de hennen; daar gaat na het afwegen de hele dagvoorraad voer in, zodat er altijd zekerheid is dat het voer klaar staat. Het voeren start ’s morgens om 8 uur en is een paar uur later klaar. In deze stal lopen drie voerlijnen voor de hanen, met elk een kleine hopper.

 • In de nieuwe stal krijgen de hennen voer uit de zogenoemde Kixoo-voerpan, die veel lijkt op de hanenpan. Dit pannensysteem heeft als voordeel dat de voerlijn geen obstakel is voor hennen en hanen. De voeropeningen zijn verstelbaar, waardoor de hanen er niet uit kunnen vreten. In het begin is de opening ongeveer 40 millimeter; nu is die bijna helemaal open op 48 millimeter.

 • In een andere stal heeft Van Steenbergen een ander Roxell-voersysteem voor hennen: de Bridomat.

 • Door de spiraalsnelheid kunnen de hennen niet meevreten tijdens het verdelen van het voer. Dat is een voordeel bij de steeds langer wordende stallen ten opzichte van de traditionele sleepketting. Zowel Bridomat als sleepketting vormt wel een barrière in de stal.

 • Ook de watergift krijgt op het bedrijf van Van Steenbergen aandacht. In tegenstelling tot ronddrinkers geven nippels minder vermorsing en daardoor drogere mest. De hennen en de hanen drinken uit hetzelfde nippelsysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.