Pluimveehouderij

Foto & video

Freilandstal in eigen beheer gebouwd

Martijn en Teunie Bloemendal breidden hun gemengde bedrijf in Kootwijkerbroek (Gld.) uit met een nieuwe Freilandstal voor 22.400 hennen. Ze bouwden de stal in eigen beheer.

Foto

 • Martijn (53, op de foto) en Teunie Bloemendal hebben in Kootwijkerbroek (Gld.) een nieuwe Freilandstal gebouwd voor 22.400 hennen. In twee andere stallen op het bedrijf houden de pluimveehouders nu nog 38.000 hennen in een kooi-inrichting. Als testbedrijf voor Hendrix Genetics wil de familie Bloemendal graag nog even wachten met omschakelen. Volgend jaar april gaat ze in een van de kooistallen over op scharrelhennen. Martijn Bloemendal weet nog niet wat hij met derde pluimveestal wil. „Die stal is erg laag. Dat is niet ideaal. Ik vind een capaciteit van 40.000 hennen bovendien goed bij ons bedrijf passen.” Naast de kippen melkt Bloemendal ook nog 50 koeien.
  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe Freilandstal is 75 meter lang en 22,50 meter breed. Bloemendal heeft de stal in eigen beheer gebouwd. De bouw ging in juni van start. In de wintermaanden maakte de pluimveehouder een bouwplanning. Twee zzp’ers - Timmer- en Onderhoudsbedrijf D A Soetendaal - coördineerden de werkzaamheden. „Die planning is gehaald. We hebben de kosten begroot op €30 per hen. Ik heb de precieze kosten nog niet scherp. Ik verwacht dat we op ongeveer €28 per hen uitkomen.”

 • De Freilandstal is ingericht met het Big Dutchman Natura Colony Step-volièresysteem. De familie Bloemendal wilde een degelijk systeem, dat zich al ruimschoots heeft bewezen. „Wij hebben altijd gewerkt met de kooi-inrichting. De volière is nieuw voor ons. Daarom wilden we graag een beproefd systeem, waar al miljoenen andere kippen in zitten.” De gangpaden zijn 1,80 meter breed. Voor de familie Bloemendal waren brede gangpaden een vereiste. „Mijn vrouw is niet zo groot. In de brede paden kan ze gemakkelijk het overzicht behouden en hoeft ze niet telkens op het systeem te klimmen om de kippen te zien.”

 • „Dit systeem is heel wat anders dan de kooi-inrichting in de andere stallen. Maar we zijn hier zeker enthousiast over”, vertelt Martijn Bloemendal. „Ik denk dat we hebben gekozen voor een degelijk systeem. De verhouding tussen prijs en kwaliteit was daarbij een pluspunt.” Voordat Bloemendal voor de Freilandstal koos, liet hij een bedrijfsplan maken door Accon AVM. Zij berekenden vier opties, waaronder ook de rondeelstal. „Ik had de vergunningen al rond. Maar met de rondeelstal verlies je een stuk van je vrije ondernemersschap. Bovendien is het nog lang niet zeker of ik een opvolger heb”, aldus Bloemendal, die het bedrijf graag zonder vreemde arbeid wil runnen.

 • De stal is opgedeeld in vier compartimenten. Rond de afsluiting van de compartimenten is een vluchtroute in het systeem opgenomen. „Vooral in het begin van de ronde voelen de hennen zich soms wat opgejaagd. Met deze vluchtweg hebben ze extra ruimte om door het systeem te bewegen”, aldus Bloemendal.

 • Met een hendel kan Bloemendal eenvoudig per compartiment de ruimte onder het systeem afsluiten. „Dit is natuurlijk erg handig bij het vangen van de hennen.” In en onder het systeem maakt de leghennenhouder gebruik van High output led-buisverlichting. „De buizen zijn eenvoudiger te vervangen dan led-slangen”, aldus Bloemendal.

 • De waterleiding is voorzien van een automatisch doorspoelsysteem.

 • Langs de zijwanden van de stal heeft Bloemendal een stroomdraad gespannen. Zo wil hij voorkomen dat de hennen in de eerste dagen van de ronde tegen de wanden gaan zitten. „Daarmee hoop ik natuurlijk het aantal grondeieren te beperken.”


 • Bloemendal is goed te spreken over de mooie afwerking van de stal. „De systeemwanden zijn goed geïsoleerd. De zzp’ers hebben snel en goed gewerkt.” In de zijwand zijn de luchtinlaatventielen van Tulderhof zichtbaar.

 • Een overzichtsfoto van de stal. Bloemendal heeft gekozen voor een warmtewisselaar van Plettenburg , die in de achterzijde van de stal is geplaatst. „In een stal met uitloop is het klimaat een belangrijk aandachtspunt, vooral ’s winters.”


 • In de wisselaar wordt verse buitenlucht opgewarmd met afgezogen stallucht. Door de lage luchtvochtigheid kan de mest goed drogen. Niet onbelangrijk voor de familie Bloemendal, die levert aan de DEP in Moerdijk. „Dat loopt nu als een speer. Helaas betalen wij iets meer dan de vrije markt. Toch vind ik de DEP een zegen voor de sector.”

 • De achterzijde van de stal. Via de ventilator in de nok wordt de warmtewisselaar voorzien van verse buitenlucht.

 • In de linkerachterzijde van de stal zitten nog drie ventilatoren, die ’s zomers bij hoge temperaturen kunnen bijspringen.

 • De stekker, rechts op de foto, is bedoeld voor de dierweger, waar Bloemendal gebruik van gaat maken. „Helaas is deze nog niet binnen.” • Bloemendal heeft gekozen voor uitloopschuiven van Tulderhof. Aanvankelijk was hij niet van plan om deze aan te schaffen. „Deze schuiven zijn vrij prijzig, maar ze sluiten prachtig. Ik denk dat dit geen verkeerde investering is.”

 • De wintergarten zit aan de ‘regenkant’ van de stal. Bloemendal heeft daarom gekozen voor een dubbel gordijn.

 • De stal is voorzien van acht afvoerputjes. Spoelwater kan zo eenvoudiger worden afgevoerd. „Het nat schoonmaken van stallen valt sowieso niet altijd mee”, vertelt Bloemendal.

 • De stal is nagenoeg klaar. Installateurs van Elektro Technisch Buro Van Heerdt zijn bezig met de laatste loodjes: het aansluiten van de Hotraco Orion-computer. „Het is niet haar sterkste kant, maar mijn vrouw kan zich prima redden met deze computer”, motiveert de lachende Bloemendal zijn keuze.

 • De eieren worden ingepakt in een apart eierhok, dat zich naast het woonhuis bevindt. De eieren komen binnen via een ondergrondse transportband. De familie Bloemendal maakt gebruik van een Moba-80.

 • Sinds april werken de Bloemendallen met een palletiseer-robot, die uitstekend bevalt en veel werk uit handen neemt.

 • De mooie, kleurrijke logo’s op de stallen geven het bedrijf van de familie Bloemendal extra uitstraling.

 • Sinds 1976 bestaat het bedrijf van de familie Bloemendal uit twee takken: leghennen en melkkoeien. Martijn Bloemendal wil niet kiezen tussen beide takken. „Misschien ben ik voor de toekomst met 50 melkkoeien en 20 hectare grond wel iets te klein”, aldus Bloemendal, die als secretaris van de afdeling Arnhem bestuurswerk verricht voor FrieslandCampina.

 • Voordat de Lohmann lite-hennen op dinsdag 19 oktober in de stal komen, houdt de familie Bloemendal eerst nog open avond. Belangstellenden zijn op donderdagavond tussen 18.00 uur en 23.00 uur welkom aan de Esvelderweg 2b in Kootwijkerbroek. Cateraar Elstar in Barneveld, waar Teunie Bloemendal ooit werkzaam was, zorgt dat de inwendige mens niets tekort komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.