Pluimveehouderij

Foto & video 1678 x bekeken 3 reacties

Akkerbouwers gaan opfokken

Akkerbouwers Jan (40) en Rianne (30) Knook hebben in Lelystad (Fl.) een stal gebouwd voor 44.000 opfokhennen. De nieuwbouw kostte €25 per hen.

Foto

 • Jan (40) en Rianne (30) Knook hebben in Lelystad (Fl.) een akkerbouwbedrijf met 57 hectare. In november begint de familie Knook met een tweede tak op hun bedrijf: opfokhennen. Ze bouwden een stal voor 44.000 hennen. De eerste ronde start op 2 november. „We verwachten dat de arbeid goed te combineren valt met het huidige akkerbouwbedrijf”, vertelt Jan Knook. Op de foto poseren Jan en Rianne met hun zoontje David (1), die in maart een broertje of zusje krijgt. De familie Knook organiseerde op 8 oktober een open dag in de nieuwe stal en kreeg toen een grote kip cadeau van de deelnemende bedrijven.
  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 95 meter lang en 25 meter breed. Waar menig akkerbouwer kiest voor vleeskuikens als tweede tak, kozen Jan en Rianne Knook bewust voor opfokhennen. „Het houden van vleeskuikens is niet onze tak van sport. Dit past ons beter. We willen het samen gaan doen en Rianne kan straks veel controlewerkzaamheden verrichten in de stal”, aldus Jan Knook, die op een beurs in Hardenberg in contact raakte met Verbeek's broederij en opfokbedrijven BV.

 • Het bouwplan van de familie Knook bestaat uit consumptieaardappelen, suikerbieten, wintertarwe, zaaiuien en peterselie. „Hoewel er begin oktober nog wel wat bieten gerooid moesten worden, was het meeste voor de open dag wel van het land”, vertelt Jan Knook. „We moeten nu nog ploegen en wat wintertarwe zaaien.” De akkerbouwer moet wennen aan de regelmatige geldstroom in de pluimveesector. „In de akkerbouwsector heb je financieel gezien een heel andere huishouding. Het geld is veel langer onderweg.”

 • Vanuit een hoogwerker kun je mooie plaatjes maken. De stal is uitgerust met drie systeemrijen van het NivoVaria-systeem. „De hennen hebben veel leefoppervlakte in dit systeem. De stal is bovendien gemakkelijk schoon te maken, doordat bijna alle voer- en waterlijnen op te lieren zijn”, vertelt Jan Knook.

 • De systeemrijen blijven de eerste drie weken van de opfokperiode gesloten. De kuikens groeien op in boxen. De kunststofroosters worden in eerste instantie bedekt met speciaal kuikenpapier.

 • Het Nivo Varia-plateau wordt in de eerste weken van de opfokperiode op de rand van de beunen geplaatst. Zo worden de boxen gevormd voor de jonge hennen. In een later stadium worden de plateaus horizontaal gehangen – schuin boven de beun – zodat de kippen er naartoe kunnen springen.

 • In de stal hangen vier heaters van Wesselmann. Zij moeten voor een goed stalklimaat zorgen.
  „In het begin van de opfokperiode moet de stal tot 38 graden worden verwarmd”, aldus Jan Knook.

 • Jan en Rianne Knook hebben ervoor gekozen om in de nok van de stal een extra lichtstraat te plaatsen van een meter breed. „Dat was niet verplicht, maar je weet niet wat er in de toekomst nog gaat veranderen”, aldus Jan Knook.

 • Zo ziet de stal eruit als de lamellen in de lichtstraat zijn geopend. Er komt veel daglicht binnen.

 • Met een handige afstandbediening kunnen Jan en Rianne Knook 18 van de 24 drinklijnen omhoog lieren. Ook de voerlijnen en de Nivo Varia’s kunnen met de afstandbediening in beweging worden gebracht. De drie lichtlijnen zijn met de hand lierbaar.

 • Onder de middelste systeemrij is een waterleiding bevestigd. Aan de beide zijwanden is eveneens een waterleiding gemonteerd. Er zitten vijf aftappunten in iedere leiding. Met een hogedrukspuit kunnen de pluimveehouders zo gemakkelijk de ruimte onder de systeemrijen schoonspuiten.

 • Verse lucht komt binnen via deze ventielen in de zijwanden van de stal. De pluimveehouders gaan in de nieuwe stal werken met lengteventilatie.

 • De achtergevel van de stal zit vol met ventilatoren, die naar behoefte automatisch worden ingeschakeld.

 • Wanneer de temperatuur oploopt naar tropische waarden, kunnen Jan en Rianne Knook gebruikmaken van de padcooling.

 • Met deze automatische dierweger worden de jonge hennen gewogen.

 • Vanuit de computerkamer en de kantine hebben Jan en Rianne Knook zicht op de hennen in de stal. Ze hebben weinig tot geen ervaring met het houden van opfokhennen. Bij Verbeek en bij Agrotechniek kunnen specialisten meekijken op de computers in de stal. „Dan hoeven zij niet voor elk wissewasje langs te komen.”

 • De eieren van de hennen die door Jan en Rianne Knook worden opgefokt zijn niet bedoeld voor consumptie. Ze worden gebruikt voor het maken van broedeieren. Het opfokbedrijf van de familie Knook moet daarom aan strenge hygiënevoorschriften voldoen. Alle bezoekers van de stal moeten verplicht onder de douche. In de hygiënesluis zijn vier douches aangesloten. Zo hoeven vangers en enters niet al te lang op elkaar te wachten.

 • Bezoekers moeten na het douchen nog een keer hun handen ontsmetten. „Wij willen zo weinig mogelijk mensen in onze stal toelaten. Alleen als het echt noodzakelijk is, laten we bezoekers toe.”

 • Vanwege de strenge eisen op het gebied van hygiëne moet de dierenarts op maandagochtend langskomen. Wanneer hij het opfokbedrijf in Lelystad bezoekt, mag hij de voorbije 72 uren namelijk niet op andere bedrijven zijn geweest.
  Ook het voer van de hennen moet aan strenge eisen voldoen. „Het moet een week in quarantaine. We moeten dus bijtijds bestellen”, aldus Jan Knook.

 • Boven de kantine is op de eerste verdieping in de stal ruimte vrijgemaakt voor drie verwarmingsketels. Deze ketels verwarmen niet alleen de stal, maar ook het douchewater.

 • Met dit noodaggregaat is in te springen op eventuele noodsituaties.

 • Door strubbelingen bij de gemeente moesten de bouwplannen enkele keren worden gewijzigd. De stalbouw liep daardoor vertraging op. De gemeente verleende daarna wel alle medewerking, zodat in april de stalbouw alsnog van start kon gaan. „Het is gelukkig allemaal goed gekomen”, vertelt Rianne Knook.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ida Droog

  Jammer dat ik niet kon komen op 8 oktober.
  Ik wens jullie veel succes met het bedrijf.

  Groetjes Ida

 • no-profile-image

  Ellen

  Hoe werkt een padcooling

 • no-profile-image

  vera poel

  wat een bedrijf zeg, wel interessant om te zien hoe alles in zijn werk gaat.

  stoer mannetje zeg, die David!

  groetjes Vera Poel

Of registreer je om te kunnen reageren.