Pluimveehouderij

Foto & video

Spanten zetten voor Rondeelstal

Het plaatsen van de gehele staalconstructie van de nieuwe Rondeelstal van de familie Brandsen in Barneveld (Gld.) is verdeeld in drie fasen.

Foto

 • Op de bouw van de nieuwe Rondeelstal is een tekening opgehangen voor het plaatsen van de staalconstructie. Het plaatsen van de staalconstructie van een nachtverblijf en de centrale middenkern is fase 1. Deze fase duurde maar vier dagen.

  Foto’s: Jan Pit, tekst: Judith Waninge

 • Met een bouwkraan en twee hoogwerkers gaan de bouwvakkers aan het werk om de staalconstructie te plaatsen. Eerst plaatsen de bouwvakkers de staalconstructie van een nachtverblijf en daarna die van de centrale middenkern.

 • Alle gegalvaniseerde stalen spanten zijn genummerd. Een bouwvakker legt aan de hand van de bouwtekening de stalen balken op volgorde zodat twee andere bouwvakkers zich kunnen richten op de montage.

 • Een nachtverblijf, waar straks het volièresysteem in komt, is klaar. Het plaatsen van de staalconstructie van de centrale middenkern kan beginnen.

 • De gehele stal heeft vijf nachtverblijven en vijf dagverblijven. In deze eerste fase zetten de bouwvakkers naast het nachtverblijf de staalconstructie van de middenkern.

 • De tweede fase van het plaatsen van de spanten bestaat uit het plaatsen van tweeënhalf nachtverblijf en drie dagverblijven.

 • De derde fase is het plaatsen van de resterende tweeënhalf nachtverblijven en twee dagverblijven. In totaal schat Brandsen dat het plaatsen van de gehele staalconstructie ongeveer tien dagen in beslag neemt.

 • Zelfs tijdens het winterweer gaat het plaatsen van de staalconstructie door. Naast de ruimte waar de opvoerband van de mest komt, komen spanten te staan die een overdekte ruimte voor de mestcontainer gaan bieden.

 • Het hoogste punt – 10 meter hoogte – is bereikt. De staalconstructie van de centrale middenkern is gezet. De begane grond is de werkruimte met de eierverpakkingslijn, de eerste verdieping is de bezoekersruimte en de tweede verdieping is de ruimte voor de warmtewisselaars.

Of registreer je om te kunnen reageren.