Pluimveehouderij

Foto & video

Ronde fundering van beton

De bouw van de nieuwe innovatieve Rondeelstal voor 30.000 leghennen gaat verder met het storten van de funderingen

Foto

 • Op de bouw van de nieuwe Rondeelstal voor 30.000 leghennen van de familie Brandsen in Barneveld (Gld.) zijn de bouwvakkers bezig om de funderingen van de carrousel en de spanten te storten.

  Foto’s: Jan Pit, tekst: Judith Waninge

 • Een ronde bekisting moet specifiek gemaakt worden, vandaar dat de bekisting voor het storten van de fundering van de mestput bestaat uit segmenten van 1,80 meter lange houten bekistingsschotten met een metalen frame. Doordat de mestput een 19,26 meter buitenwerkse doorsnede heeft is het mogelijk om met deze bekisting een ronde put te maken.

 • Aan de binnenzijde van de mestput zijn beluchtingskanalen gestort. Opgewarmde lucht vanuit de stal zal via deze kanalen de mest op de carrousel in de centrale middenkern verder nadrogen. Aan de centrale middenkern komen vijf nachtverblijven. De bouwvakkers zijn bezig om poeren te storten waar de spanten voor de nachtverblijven op komen te staan.

 • Met hoogwerkers brengen de bouwvakkers het beton naar de plaatsen waar de poeren van de spanten staan.

 • Aan de centrale middenkern vast zit een ruimte waar een afvoerband de mest van de carrousel naar boven in een container transporteert. Deze mestcontainer komt in een afgesloten ruimte te staan.

 • Op de gehele bodem van de stal is 75 centimeter wit zand opgebracht. In totaal is er bijna 3.000 kuub wit zand aangevoerd. Met een kraan zijn de plaatsen van de poeren weer opgegraven zodat het storten van het zand geen vertraging heeft opgeleverd.

 • De laag met wit zand geeft een stabiele ondergrond voor de bodem van de gehele stal.

 • Ook in de fundering van de bezoekersgang is beton gestort. De bouwvakkers zijn bezig om het zand aan te vullen.
  De volgende fase is het plaatsen van de gehele staalconstructie. Bekijk ook het uitgraven van deze bijzondere stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.