Pluimveehouderij

Foto & video

Renovatie oude kuikenstal

Maatschap Topper-Maters renoveerde twee vleeskuikenstallen uit 1992. De ventilatie is daardoor verbeterd. Een biomassaverbrander verwarmt de stallen. Dat bespaart energiekosten.

Foto

 • Jaap (29) en Karin (27) Topper in Gieterveen (Dr.) runnen sinds begin 2008 samen met de ouders van Jaap, Geert (61) Topper en Margriet (59) Topper-Maters een vleeskuikenbedrijf met 68.000 dieren en 310 hectare akkerbouwland waarvan 170 hectare in Gieterveen, 100 hectare in Kropswolde (Gr.) en 40 hectare in Kielwindeweer (Gr.). Door de strengere milieuwetgeving en de verouderde inrichting van de twee stallen uit 1992 besloten zij de binnenkant daarvan te renoveren. De buitenkant van de stallen is immers nog goed. De ventilatie is verbeterd en een nieuwe biomassaverbrander zorgt voor de verwarming van de stallen.
  Foto's: Dennis Beek, tekst: Derk Klein Kranenberg

 • De biomassaverbrander, die als een CV-ketel werkt, is van het Deense merk Lin-ka. Daarin kan de maatschap houtsnippers, maïssnippers, miscantus (olifantsgras) of riet verbranden. Met de biomassaverbrander en de Wesselmann-heaters willen de vleeskuikenhouders een aangenamer stalklimaat bereiken. Voor de renovatie verwarmden zij de stallen met behulp van Priva-gasheaters. Zij hopen de investering in de biomassaverbrander binnen vijf tot zes jaar terug te verdienen.

 • In een nieuw gebouwde werktuigenloods is een ruimte gecreëerd voor ongeveer 100 kuub houtsnippers. Deze houtsnippers worden via de Walking Floor (beweegbare vloer) naar de biomassaverbrander getransporteerd.

 • Een beweegbare vloer (Walking Floor) zorgt ervoor dat de opgeslagen houtsnippers via meerdere vijzels naar de biomassaverbrander worden getransporteerd.

 • Een vijzel in de goot zorgt voor het verdere transport van de biomassa naar de verbrander.

 • De biomassaverbrander warmt water op dat vervolgens naar de Wesselmann-heaters gaat. Deze verspreiden de warmte gelijkmatig over de vleeskuikens en de vloer in de vleeskuikenstallen. Daardoor is het strooisel op de vloer droger en daalt de ammoniakuitstoot.

 • Aan de zijkant van de stal zijn metalen winddrukkappen gemonteerd. Daardoor komt de lucht niet met een te hoge snelheid de stallen binnen. Bovendien komt er niet te veel licht de stal binnen als de Tulderhof-ventielen openstaan. Aan de voorkant van de stal staat een kadaverkoeling.

 • In de vleeskuikenstallen zijn grote en kleine Tulderhof-ventielen gemonteerd. De grote vallen open, terwijl de kleine opengetrokken worden. Daardoor bestaat er geen risico op het volledig stilvallen van de ventilatie.

 • De vijftien nokventilatoren, die oorspronkelijk in het dak zaten, zijn eraf gehaald. De gaten die daardoor ontstonden, zijn dichtgemaakt met nieuwe platen. In de stallen zit nu lengteventilatie met ventilatoren achterin de stallen.

 • Tien ventilatoren in de achterwand van de stallen zorgen voor het afzuigen van de lucht. Er zijn zeven grote, één middelgrote en twee kleine ventilatoren per stal gemonteerd. De laatste twee bovenin de stal zijn regelbaar. De tien ventilatoren samen hebben een totale ventilatiecapaciteit van 350.000 kuub per uur.

 • Beide achterwanden zijn tot anderhalf meter boven de grond afgebroken en opnieuw opgezet, zodat de vleeskuikenhouders alle ventilatoren naar wens konden plaatsen.

 • Watervernevelaars verkoelen de stallen in de zomer.

 • Het drinkwater voor de vleeskuikens komt uit een eigen bron. Naast de blauwe drinkwatercilinders is een zoutvat aanwezig. De blauwe drinkwatercilinders zuiveren het water. Het zoutvat zorgt ervoor dat de blauwe cilinders schoon blijven.

 • De vleeskuikenhouders voeren hun eigen tarwe aan de vleeskuikens, naast het mengvoer van De Heus voeders. In de twee graansilo’s, die naast de vleeskuikenstallen staan, kunnen zij in totaal 400 ton tarwe opslaan.

 • De tl-buizen zijn vervangen door energiezuinige PL-lampen van 70 Watt. In de nok van beide stallen zijn deze in een rij geplaatst van achttien armaturen.

 • Van de achttien PL-lampen zijn er tien voorzien van blauwe leds. De blauwe leds gebruikt het pluimveeservicebedrijf bij het vangen van de kuikens. De vleeskuikens worden rustiger van dit licht.

 • Een noodaggregaat zorgt voor stroom bij uitval van de elektriciteit. Zaterdag 23 januari is er een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.