Pluimveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:12 okt 2012

Nokventilatie houdt buren uit de wind

De Vroones houden 89.000 vleeskuikens. Een nieuwe stal voor 39.000 dieren is nu één ronde in gebruik. Het bijzonderst aan de stal: hij heeft nokventilatie in plaats van lengteventilatie.

Foto

 • Martien Vroone heeft samen met zijn vrouw Margreet en zijn zoon Peter in Anna Paulowna een bedrijf waarbinnen 89.000 vleeskuikens worden gehouden en waar op 500 vierkante meter overdekt en in het veld op 6000 m2 snijbloemen worden geteeld. De nieuwe vleeskuikenstal is nu één ronde in gebruik. De stal heeft een capaciteit van 39.000 dieren. De bouw van de nieuwe stal is een verdere ontwikkeling van het bedrijf in efficiency en het voldoen aan toekomstige ontwikkelingen op gebied van dierhouderij en milieu. Het bijzonderst aan de stal: hij heeft nokventilatie in plaats van lengteventilatie.
  Foto's en tekst: Fabian Brockötter

 • Martien Vroone: “De keuze voor nokventilatie is een bewuste geweest, al heel vroeg in het proces. Wij hebben de buurt van het begin af aan bij de bouw betrokken en daarna een informatieavond met de bouwplannen op tafel georganiseerd. Het bleek dat de bestaande stallen met lengteventilatie soms voor overlast zorgden. Door hier rekening mee te houden en goed met elkaar te blijven communiceren, stuitte de bouw op geen enkel bezwaar in de procedures en konden we volgas door. Contact met de buren kan ik iedereen aanbevelen, ook als dat betekent dat je je plannen iets moet bijstellen.’’

 • De afmetingen van de nieuwe stal zijn: 65 x 25 meter. De stal is uitgerust met Roxell HaiKoo-voerlijnen, D’allesandro-houtkachel, indirecte verwarming en ammoniakreductie van Wesselmann, verticale, hoogfrequente tl-verlichting en inlaatventielen van Tulderhof Lamellen.

 • Twee jaar geleden koos Vroone voor alle bestaande stallen voor fabrikant Wesselmann, nu dus ook voor de nieuwe stal. De heaters worden gevoed door een houtkachel. ,,Deze heeft onze stookkosten ongeveer gehalveerd, uitgaande van de situatie hiervoor toen we met propaan stookten.’’

 • ,,Voor de benodigde houtpellets hebben we een langjarig contract afgesloten, dat geeft zekerheid’’, aldus Vroone. De kwaliteit van de pellets vraagt wel aandacht. Bij goede pellets hoeft Vroone de kachel slechts één keer per ronde schoon te maken, bij slechte brandstof vergt de kachel soms bijna elke dag even aandacht.

 • De ventilatie van de nieuwe stal is nog een uitdaging. Vroone: ,,De stal is groot en hoog, 65 keer 25 keer 7, dat ben ik niet gewend. Maar hoewel de ventilatiecijfertjes nog niet helemaal kloppen, groeien de kuikens net zo goed als in de andere stallen. De mestkwaliteit kan nog wel wat beter. Dat krijgen we dus wel onder controle.’’

 • Martien Vroone wil zijn eerste ervaringen met de nieuwe stal graag delen met geïnteresseerden. Daarom gaan na de eerste ronde de deuren open voor een open dag, op vrijdag 29 Januari, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Adres: Kleiweg 20 te Anna Paulowna.
  Bekijk de video

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dennis

  dierenmishandeling

 • no-profile-image

  rinet

  Hallo, kunt u ons wat meer informatie/foto's verschaffen over het systeem van nokventilatie? Alvast bedankt!

Of registreer je om te kunnen reageren.